Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Pták roku > Pták roku 2006

Článek: Zpráva z výpravy za orlem mořským do Záhlinic

To vám zase jednou byla mela. Asi vám bleskne hlavou, co se tak převratného v přírodě dělo. Z jejího věčného a moudrého pohledu vůbec nic. Jen, že byla výprava za ptákem roku, orlem mořským. Prezentace v médiích byla letos taková, že jsme my místní pořadatelé ze základní organizace Českého svazu ochránců přírody v Hulíně a Moravského ornitologického spolku v Přerově (pobočky ČSO), měli maličko studený pot na čele.

V den a hodinu srazu (19. 2. 2006 v 9 hodin ráno), jsme se sešli spolu se všemi milovníky přírody, potažmo milovníky orlů a dravých ptáků vůbec, v Záhlinicích u hospody U čápa. (Hnízdo bylo ještě osiřelé, ale čápíci už určitě letí přes moře…). Celkem se nás, milovníků přírody sešlo více než šedesát. Vyzbrojeni čtyřmi stativovými dalekohledy, mnoha dalekohledy obyčejnými i všelikou fotooptikou, propagační literaturou a radami „nás zkušenějších” jsme se pohnuli k vytouženému cíli. Počasí, ač bylo mírně nad nulou, bylo ornitologicky nevlídné. To znamená, že dohlednost byla zprvu malá, v průběhu hodiny se vyjasnilo a to nejen na obloze.

Oči nás všech zazářily při pohledu na největší ze záhlinických rybníků, Svárov. Před sebou jsme jako na dlani měli volné okno vody, které celou zimu udržují stovky kachen. Svým stálým pohybem rozlamují zamrzající okraje a tak zabraňují úplnému zámrzu okna. Důvod proč zde kachny jsou, je zcela prostý, místní baštýř pan ing. Antonín Pálka, známý nadšenec myslivosti, kachny trvale přikrmuje a to je také důvod, proč rybník navštěvují i mořští orli. Mezi přibližně dva a půl tisíci divokých kachen bylo nenápadně rozeseto i dvacet šest čírek obecných a šest lysek černých.

Nejvíce nás ale zaujal pohyb dvou velkých ptáků, kteří odněkud přilétli těsně před naším příchodem. Bylo to jako ve snu. Dva dospělí mořští orli nalétli na kachny a snažili se ve zmatku, který svým příletem způsobili, některou z kachen ulovit. Nepodařilo se, následoval nálet druhý, při kterém statnější z orlů, pravděpodobně samice, vylovila z vody větší rybu. S tou pak odletěla nedaleko na volný led, kde začala na rybě hodovat, (doufám, že se Tonda nezlobí). Následoval ji pak i menší z orlů, nejspíš samec, který trpělivě čekal, až se partnerka nasytí. Celé divadlo trvalo alespoň dvacet minut. Možná by bylo i delší, ale drzé vrány šedivky nedaly oběma orlům pokoj a tak s kořistí raději odlétli někam do lesního porostu.

Úžasné divadlo skončilo a my ještě pozorovali první jarní navrátilce, skřivany polní, špačky obecné a konipasa bílého. Kdo ještě vydržel a šel s námi po hrázích dále až k lesu Fileně, viděl ještě jednoho orla mořského, mladého ptáka ve stáří asi dvou let, bažanty královské a několik kání lesních.

Výprava se snad návštěvníkům líbila a přinesla každému z nás nové pohledy na tyto nevšední ptačí tuláky a zcela jistě také nové přátele stejného ražení. Nejvzdálenějším návštěvníkem byl zcela jistě ornitolog Jirka Hrubý z Prahy. Tímto ho také zdravíme a přejeme a nejen jemu samému, ale také vám všem, našim čtenářům a kolegům, mnoho zážitků z přírody, pevné zdraví a radost v srdci.

Text Pavel Šálek
ZO ČSOP Via Hulín
22.02.2006
Počet názorů: 1 Přidat názor

Reakce čtenářů

bez předmětu (Levá L. + R.) 22.02.2006, 20:30



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791