Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Sledování příletu
Podkategorie:

Článek: 2002 - Sledování příletu vlaštovky obecné

Česká společnost ornitologická (ČSO) organizuje již počtvrté akci „Sledování jarního příletu vlaštovek“. Do akce se může zapojit i veřejnost tím, že do sekretariátu ČSO pošle údaje o prvním letošním pozorování vlaštovek.

V letošním roce bude ČSO již počtvrté sledovat jarní návrat vlaštovek. Předchozích akcí v roce 1994 a 1996 a 2001 se zúčastnilo mnoho pozorovatelů z řad členů i nečlenů ČSO. Cílem akce je zjistit, kdy se u nás vlaštovky při návratu ze zimovišť v Africe objeví, a výsledky porovnat s výsledky minulých akcí.

Vlaštovku obecnou (Hirundo rustica) není třeba příliš představovat, jedná se o všeobecně známého ptáka. Vlaštovky se ze svých zimovišť v tropické a jižní Africe vracejí v první polovině dubna, první jedince lze však pozorovat již v březnu. Vlaštovky se dokázaly přizpůsobit změnám v krajině způsobeným člověkem a tak dnes patří mezi nerozlučné spoluobyvatele lidských sídel. Své hnízdo si staví hlavně uvnitř budov – na chodbách, ve stájích či chlévech apod. Stavba hnízda začíná brzy po příletu, pokud je dostatek potravy, hlavně létajícího hmyzu, zahnízdí vlaštovky dvakrát, někdy i třikrát za sezónu. Do zimovišť odlétají v září.

Vlaštovky jsou u nás stále ohrožovány neuváženým používáním chemických prostředků v zemědělství a také stavebními či jinými úpravami ve místech, kde hnízdí, v době hnízdění. Při takovýchto zásazích bývají zničena hnízda i s vejci či mláďaty. Nemalý podíl na úmrtnosti vlaštovek má i automobilová doprava.

ČSO vyzývá veřejnost, aby pomohla se sledováním jarního příletu vlaštovek. Uvítáme údaje, které by měly obsahovat:

  1. Datum a čas prvního pozorování vlaštovky v roce 2002.
  2. Název obce a okres obce, kde byly vlaštovky pozorovány.
  3. Počet pozorovaných vlaštovek.
  4. Prostředí, kde byly vlaštovky pozorovány (např. u rybníka, nad polem apod.).
  5. Stručný údaj o počasí (srážky, oblačnost, teplota).
  6. Jméno a adresa pozorovatele.
  7. Kde se pozorovatel o akci dozvěděl (rozhlas, noviny apod.).

Pozorování je možno zaslat poštou na adresu ČSO, Hornoměcholupská 34, 102 00 Praha 10 nebo e-mailem na adresu cso@birdlife.cz. Zpráva by měla být zřetelně označena heslem „Vlaštovky“. Všichni, kdo pošlou svá pozorování, obdrží od ČSO některou z barevných brožurek o ptácích.

Lucie Stejskalová
tajemnice ČSO
18.03.2002
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791