Zde se nacházíte: Home > O ptactvu > Ptáci ve světě

Článek: Keptuška stepní – nečekaný objev

Malý expediční tým, tvořený nizozemským ornitologem Remco Hoflandem a několika syrskými ptačími pozorovateli, objevil při své výzkumné cestě napříč Sýrií největší zimující populaci jednoho z nejvíce ohrožených ptačích druhů Eurasie, keptušky stepní (Vanellus gregarius).

Dosud se odhadovalo, že celosvětová populace keptušky stepní čítá něco mezi čtyřmi sty až patnácti sty jedinci. Členové expedičního týmu však v Sýrii viděli v jednom dni více než 1 200 keptušek stepních. Během expedice napočítali na území několika málo pastvin severní Sýrie přes 1 500 jedinců tohoto kriticky ohroženého druhu. Objev je velkým povzbuzením pro ochránce keptušky stepní ve Střední Asii, kde je letním hostem, a na Středním Východě, kde zimuje.


Keptuška stepní (Vanellus gregarius): dosud se předpokládalo, že jich žije méně než 1 500 - foto BLI / Koshkin Maxim

„Je to objev, o kterém sní každý ornitolog, který vyrazí na výpravu jako je tato,“ říká Remco Hofland. „Strávili jsme ráno pozorováním téměř čtyřista keptušek. Měli jsme velkou radost, když jsme zde spatřili jednoho z nejvzácnějších ptáků na Zemi, a v jakém počtu!” řekl o nečekaném objevu.

„Je to neuvěřitelný objev, který podporuje celosvětové snahy o záchranu tohoto kriticky ohroženého druhu,“ řekl Dr. Start Butchart, koordinátor Global Species Programme, BirdLife International. „Velmi důležitým následným krokem je ochrana stanoviště: druhy, které jsou závislé na několika menších oblastech, jsou zvláště citlivé na jejich změny – pokud dané území nebude odpovídajícím způsobem chráněno, přežití keptušky stepní zůstane i nadále nejisté.“


Keptušky stepní (Vanellus gregarius) objevené v severní Sýrii
- foto BLI / Mahmoud Sheish Abdallah

V Syrské poušti dochází k poklesu biologické rozmanitosti, který představuje pro keptušku stepní žijící v tomto regionu, nemalé nebezpečí. Hlavními příčinami snižování biodiversity jsou nelegální lov a znehodnocování přirozeného prostředí . Ochránci ze Středního Východu nyní pracují na zajištění okamžité ochrany zimující populace keptušky stepní před těmito hrozbami.

Za účelem ochrany nově objevené zimující populace a místa jejího výskytu navázala BirdLife International ze Středního Východu spolupráci se syrskou vládou a Syrskou společností pro ochranu volně žijících zvířat.

Expedice byla částečně finančně kryta RSPB, Ornitologickou společností Středního Východu a nizozemským Ústavem Van Tienhovena pro mezinárodní ochranu přírody.

Podle zprávy BirdLife International z 2.3.2007 přeložila

Alena Rulfová
15.03.2007
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791