Zde se nacházíte: Home > O ptactvu > Ptáci ve světě

Článek: Plánovaná těžba ohrožuje celou východoafrickou populaci plameňáka malého

Celá východoafrická populace plameňáka malého (Phoenicopterus minor) je ohrožena plánovanými těžebními pracemi poblíž Tanzánsko-Keňské hranice. Jezero Natron, jediné místo ve východní Africe, kde plameňák malý v posledních 45 letech hnízdí, je nyní ohroženo plánovanou těžbou a zpracováním kalcinové sody. Toto jezero je zařazeno do Ramsarské úmluvy o mokřadech a mezi významná ptačí území BirdLife International.


“Největší ornitologický zázrak světa“ ohrožen: Hnízdiště plameňáka malého (Phoenicopterus minor), foto BLI.


Navrhovaná těžba má přitom odsát 530 m3 slané vody za hodinu a vyprodukovat 0,5 milionů tun kalcinové sody ročně. Plánována je také výstavba elektrárny a dalších doprovodných budov. V souladu s Tanzanskými zákony zadal v loňském roce hlavní investor zpracování Posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) a současně konzultoval záměr s dotčenými stranami na území Keni. První závěry by měly být zveřejněny v brzké době.

V září 2006 se v sekretariátu afrických partnerů BirdLife International setkali odborníci, aby pod záštitou Bonnské úmluvy (Úmluva o ochraně stěhovavých druhů volně žijících živočichů) a Dohody o ochraně africko-euroasijských stěhovavých vodních ptáků (AEWA), začali plánovat kroky pro záchranu plameňáka malého.

Podle mluvčího afrického oddělení BirdLife International by mohly jakékoliv poklesy hnízdních počtů plameňáka malého na této lokalitě přiblížit druh na pokraj vymírání.

Plameňák malý je v celosvětové Červené knize ohrožených druhů (IUCN 2006) zařazen jako druh na pokraji ohrožení. Přes 75 % celosvětové populace se přitom vyskytuje ve Velké Příkopové propadlině ve východní Africe. Jediným hnízdištěm je zde právě jezero Natron, které se tak stává hnízdištěm tří čtvrtin světové populace plameňáka malého. Navíc se zdá, že téměř nedochází k přesunům mezi touto velkou sub-populací a jinými, menšími populacemi. Plameňák malý je velmi citlivý druh, u nějž jakékoli výkyvy výšky hladiny, změny ve složení vody nebo rušení mohou snadno vést k opuštění hnízda.

Skupina místních dotčených organizací, včetně WCST (Wildlife Conservation Society of Tanzania) a Nature Kenya (obě organizace jsou partnery BirdLife International), se spojila s dalšími ochranářskými skupinami a snaží se prosadit, aby závěry Komise pro posuzování vlivů na životní prostředí byly po dobu celého procesu předkládány všem dotčeným stranám.

Hnízdění plameňáka malého v takovýchto počtech označil umělec a přírodovědec Roger Tory Peterson za „největší ornitologický zázrak světa”. Vymření plameňáka malého v této lokalitě by mělo pravděpodobně negativní dopad na turistický průmysl, který se stal oporou místních ekonomik Tanzanie a Keni.

Další informaci k tomuto tématu lze naleznout zde

Podle zprávy BirdLife International přeložila
Klára Hofštetrová
10.08.2007
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791