Zde se nacházíte: Home > Věda a výzkum
Podkategorie:

Článek: Poznáte sýkory?

V těchto jarních dnech se můžete naučit rozpoznávat jednotlivé druhy sýkor také podle hlasových projevů. Např. sýkoru lužní od sýkory babky úplně jistě poznáte až právě podle jejich hlasu.

Sýkory bývají mezi prvními ptáky, kteří při zimním přikrmování přiletí na krmítko. Nejčastěji na něm zpozorujete sýkoru koňadru a modřinku, ale pokud bydlíte na horách, stane se nejčetnějším návštěvníkem uhelníček. Právě krmítko může být vhodným prostředkem, jak se naučit rozeznávat jednotlivé druhy od sebe. Všechny naše sýkory jsou obvykle teritoriální po celý rok. Pouze mladí ptáci bez teritoria se často vydávají na potulky krajinou ve smíšených hejnech. Když v zimě dojde potrava, přidávají se k nim i dospělí ptáci. Pozorování ptáků v těchto hejnkách může být dalším dobrým způsobem, jak se naučit poznávat jednotlivé druhy. Rozhodně však využijte i nadcházejícího jara, kdy neutichající zpěv samečků sýkor a jejich nápadné dvoření před samičkami je další příležitostí, jak je lépe poznat.

Peter Adamík


V těchto jarních dnech se můžete naučit rozpoznávat jednotlivé druhy sýkor také podle hlasových projevů. Např. sýkoru lužní od sýkory babky úplně jistě poznáte až právě podle jejich hlasu.

Ilustrace: Jan Hošek
Nahrávky: Pavel Pelz, Edice Biophon

Hlas se ozve po kliknutí na název ptáka.


sýkora koňadra (Parus major)


sýkora modřinka (Cyanistes caeruleus)


sýkora uhelníček (Periparus ater)


sýkora lužní (Poecile montana)


sýkora babka (Poecile palustris)


sýkora parukářka (Lophophanes cristatus)


mlynařík dlouhoocasý (Aegithalos caudatus)

Pokračování textu a ilustrace s přehledem znaků, které vám pomohou při určování v přírodě, najdete v časopise.

Alena Klvaňová
28.04.2008
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791