Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Vítání ptačího zpěvu
Podkategorie:

Článek: Vítání ptačího zpěvu 2010

Jaro je konečně po dlouhé zimě tady, tažní ptáci přilétají ze svých zimovišť a s nimi opět další ročník Vítání ptačího zpěvu, bezesporu největší koordinované akce svého druhu u nás. Zveme všechny milovníky ptactva a přírody, aby pod vedením zkušených ornitologů uvítali a oslavili první ptačí písničky a krásu jarní přírody. Akce se konají od 23.4 do 27.5. (nejvíce jich je o prvním květnovém víkendu) po celé republice, a tak si každý může najít akci, kterou bude chtít navštívit.

Vítání ptačího zpěvu pořádá v České republice ČSO (ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci) již osmnáctým rokem a navazuje na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Později byla převzata řadou národních partnerů sdružení BirdLife International. Po osmnácti letech tak můžeme i u nás hovořit o tradici. Počet míst, na kterých se v ČR Vítání ptačího zpěvu koná i návštěvnost jednotlivých akcí každoročně roste, především díky obětavosti a vytrvalé snaze všech organizátorů, kteří se snaží připravit pro účastníky co nejzajímavější program.

Vítání ptačího zpěvu v Praze - Milíčově. Foto T. Telenský

Vítání ptačího zpěvu probíhá většinou formou vycházek do probouzející se jarní přírody, a to doslova, protože začátek většiny akcí je naplánován na brzké ranní hodiny, kdy ptáci nejvíce zpívají. A věřte, že stojí za to si přivstat.
Během vycházky ukazují vedoucí exkurzí co kde létá a zpívá, povídají o určování ptáků, o jejich životě a ochraně. Na mnoha místech jsou exkurze doprovázeny i u veřejnosti velmi oblíbenými ukázkami kroužkování ptáků, kdy mají účastníci možnost prohlédnout si opeřence zblízka a dozvědět se současně o kroužkování mnoho zajímavostí. Jinde organizátoři zpestřují své akce přednáškami, výstavkami peří, různými hrami a soutěžemi pro děti, ukázkami a kontrolami ptačích budek, návštěvami záchranných stanic živočichů apod.
Doufáme, že se i ten letošní ročník vydaří ke spokojenosti jak organizátorů, tak účastníků a přejeme příznivé počasí a bohaté ornitologické zážitky.

Praha


Praha - Hodkovičky
Sraz v sobotu 24.4. v 6:30 před Hotelem Michael (Pod Lysinami 1),
- spojení busem 121 na zastávku Na Lysinách a cca 300m pěšky. Vycházka
pestrým, přírodě blízkým lesem s prvky pralesa. Povídání o ptácích, o lese,
určování ptáků podle hlasu. Dalekohled a určovací příručku s sebou.
Vedou Tomáš Telenský (e-mail: tomas.telenskygmail.com) a Alena Rulfová.

Praha - obora Hvězda
Sraz v neděli 2.5. v 5:00 u letohrádku Hvězda, kde budou podány základní informace. Asi v 6:00 vycházíme od letohrádku k procházce a kroužkování. Vede Jan Řezníček (tel.: 604 186 134).

Praha - Milíčovský les
Sraz v sobotu 1.5. v 6:30 na stanici metra C Háje nahoře u sochy kosmonautů.
Vycházka otevřenou krajinou, lesem a kolem rybníků. Povídání o ptácích,
určování ptáků podle hlasu. Dalekohled a určovací příručku s sebou.
Vedou Tomáš Telenský (e-mail: tomas.telenskygmail.com) a Alena Rulfová.

Praha - Satalice
Sraz v sobotu 1.5. v 8:00 u stanice autobusu č. 186 Satalická Obora
(u kapličky). Součástí exkurze do CHÚ Bažantnice v Satalicích a Vinořský
park bude hra a za příznivého počasí ukázka kroužkování. Vedou Jirka a Vlaďka Sládečkovi (e-mail: sladecekpsp.cz, tel.: 724 006 885).

Praha – Suchdol
Sraz v sobotu 1.5. mezi 5:30 a 5:45 na zastávce autobusů Zemědělská univerzita (bus 107, 147, 359). Dalekohled, jídlo a pití s sebou. Vycházka za ptáky města a okraje měst v areálu ČZU a jejího okolí. Při větším zájmu možno dojít až do Lysolají (Šáreckého údolí). Při vycházce bude činěno kompletní mapování ptáků areálu ČZU s následným vyhodnocením (výzkum - Změna početnosti jedinců a druhů ptáků v areálu ČZU (2006-2010)). Předpokládaný konec do 12:00, při větším zájmu možno prodloužit. Vycházku vede Filip Starosta (email: starostaaf.czu.cz, tel.: 777 671 586).

Střední Čechy


Brandýs nad Labem – Stará Boleslav
Sraz v neděli 2.5. v 8:00 u plavební komory mezi Brandýsem a Starou Boleslaví. Vycházka k Proboštským jezerům. Vede Michal Hradský (tel.: 605 946 483, e-mail: hradskynavetvi.eu).

Dlouhá Lhota – rybník Vražda u Matrovic (okr. Mladá Boleslav)
Sraz v sobotu 1.5. v 7:00 na hrázi Matrovického rybníku, možnost parkování, od nádraží necelý jeden kilometr. Vycházka s výkladem a ukázkou kroužkování slavíků proběhne během dopoledne. Rybník Vražda, spolu s přilehlým menším rybníkem Matrovickým, je příhodný zejména pro pozorování vodních ptáků včetně husy velké, bohatě zastoupeno je však i ptactvo rákosin. Na okolí hnízdí pochopitelně i slavík obecný, jehož 28 - letý výzkum bude představen současně. Na umělém hnízdišti čápů bílých na hrázi rybníka bude také odhalena plastika s poděkováním podporovatelům čápů. Dopolední akce se tradičně koná za každého počasí. Vedou Pavel a Tomáš Kverkovi (e-mail: pkverekvolny.cz, tel.: 723 009 527).

Dřevčice (okr. Praha – východ)
Sraz v sobotu 8.5. v 8:30 na autobusové zastávce v Dřevčicích (směr Praha). Vycházka Cvrčovickým údolím s poslechem a pozorováním ptactva. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování. S sebou dalekohled, vhodnou (nepromokavou) obuv a úsměv na tváři. Akci vedou Vít Štancl a Rastislav Švec, společně se žáky z přírodovědného kroužku při ZŠ Kbely (tel.: 606 147 227, www.cvrcovicke-udoli.webnode.cz).

Hostivické rybníky
Sraz v sobotu 1.5. v 7:00 na konci hráze Litovického rybníka (směrem od Litovické ulice). Ornitologická vycházka kolem rybníků v Přírodní památce Hostivické rybníky (okres Praha-západ). Součástí vycházky bude kromě pozorování, poslouchání a určování ptactva také soutěž pro děti. Vedou Ota Vorel a Jana Vojtová (tel.: 775 294 492). Pořádá ČSO ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Hostivice.

Hostivické rybníky - pro maminky na mateřské dovolené a jejich děti
Sraz ve čtvrtek 27.5. v 9:30 na konci hráze Litovického rybníka (směrem od Litovické ulice). Ornitologická vycházka kolem rybníků v Přírodní památce Hostivické rybníky určená především pro maminky na mateřské dovolené a jejich děti. Součástí vycházky bude nejen pozorování, poslouchání a určování ptactva, budou to také „ornitologické“ hry a písničky pro malé děti, a na závěr vycházky společný piknik v trávě. Vedou Jana Vojtová (tel.: 775 294 492) a Ludmila Spoustová. Pořádá ČSO ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Hostivice a Rodinným centrem ZaHRÁTka.

Kladno
Sraz v neděli 2.5. v 6:30 na vlakovém nádraží Kamenné Žehrovice (odjezd vlaku z Kladna 6:20). Budeme poznávat ptáky lesa, polí a rákosin - navštívíme Turyňský rybník. Uspořádáme i malou soutěž a kvíz. Kdo bude mít zájem může navštívit ještě stanici pro zraněné živočichy Aves Kladno. Vedou Petr Starý, Milan Tichai a Stanislav Lepič (tel.: 602 336 014).

Mělnicko
Vítání proběhne tradičně na levém břehu Vltavy cca 1,5 km nad soutokem s Labem ve dnech 1.5. a 2.5. Začátek v sobotu po 17:00, ukončení v neděli kolem poledne. Akce je dvoudenní s nočním poslechem a nocováním na místě ve vlastních stanech a spacácích. Natáhneme sítě, připravíme tábořiště a večer strávíme s buřty, pivem a „praním ornitologického prádla“. Krátce si zdřímneme ve spacácích a ráno vítáme zpěv. Odchyty s určováním stáří a pohlaví chycených ptáků do 11:00. Kontakt: Petr Lumpe (tel.: 728 158 417).

Měšice
Sraz v neděli 2.5. v 8:30 u stanice ČD (vlak od Prahy přijíždí v 8:22). Součástí exkurze podle soustavy měšických a mratínských rybníků bude také kroužkování. Vedou Martin Sládeček (e-mail: slava.laguna.osvolny.cz, tel.: 737 569 818) a Jaroslav Kubíček.

Mladá Boleslav - Dlouhá Lhota
Sraz v sobotu 15.5. v 7:15 na vlakovém nádraží Mladá Boleslav. Odjezd vlaku v 7:32. Z Dlouhé Lhoty půjdeme do Matrovic, kde si prohlédneme nově vybudované čapí hnízdo, dále budeme pokračovat okolo rybníku Vražda, které je domovem řady vzácných druhů ptáků (v loňském roce zde bylo prokázané hnízdění hus velkých, byl zde pozorován kriticky ohrožený orlovec říční, orel mořský a další zajímavé ptačí druhy). Konečným cílem je zámecký park v Březně, kde pravidelně hnízdí až 10 párů volavek šedých. Odjezd vlaku z Března je v 13:09 nebo v 15:02. Pro zdatnější turisty je možnost pokračovat po turistické značce až do Mladé Boleslavi po vlastní ose. Doporučujeme vzít s sebou dalekohled a fotoaparát. Průvodcem nám bude Zdeněk Mrkáček z CHKO Český ráj. Pořádá ČSO ve spolupráci s ČSOP Klenice.

Neveklov
Sraz v sobotu 24.4. v 6:30 na náměstí před budovou Městského úřadu v Neveklově. Můžete se těšit na procházku spojenou s pozorováním ptáků, určováním podle zpěvu, dále na ukázku odchytu a kroužkování. S sebou dalekohled. Předpokládaný konec akce mezi 8:30 a 9:00. Vedou Pavel Procházka a Jiří Pokorný. Pořádá ČSO ve spolupráci s YMCA Neveklov a Muzeem Podblanicka. Kontakt: Veronika Dvořáková (tel.: 728 409245).

Petrov u Prahy
Sraz v sobotu 1.5.v 6:50 na zastávce vlaku Petrov u Prahy. (Vlak jede z Prahy-Vršovic v 5:57, Prahy-Bráníka v 6:09 a do Petrova přijede 6:48.). Tradiční ranní návštěva ptačího světa, při které se zájemci o jednotlivých pozorovaných ptačích druzích dozví mnoho zajímavého.
Tentokrát se vydáme romantickým úsekem Sázavy. Z Petrova do Luk pod Medníkem nás čeká zajímavý a pestrý terén, kde můžeme pozorovat, mimo běžné ptačí druhy, také ledňáčky či lejsky bělokrké a vodní ptáky. Cestu si zpestříme návštěvou plazí lokality (ještěrky a vzácné druhy užovek). Trasa je dlouhá asi 6 km. Bude-li zájem, můžeme ji protáhnout. S sebou: Boty a oblečení do terénu, dalekohled, fotoaparát … Pořádá ČSO ve spolupráci se SEV Toulcův dvůr (infotoulcuvdvur.cz), vede Karel Kerouš.

Rakovník
Sraz v sobotu 1.5. v 6:30 na parkovišti za bývalými kasárnami. Trasa 4 km přes Významný krajinný prvek U Sv.trojice k přírodní rezervaci Tankodrom. Ukázka odchytu a kroužkování, určování ptáků v terénu, reprodukce ptačích hlasů, malá přednáška v terénu o přírodních zahradách a permakultuře, také o práci záchranné stanice živočichů AVES v Kladně-Čabárně. Součástí vycházky také promítnutí dokumentu ČSO o stavu a ohrožení volně žijících ptáků "Máme rádi ptáky". Pořádá ČSO ve spolupráci s Rakovnickým ornitologickým spolkem Fénix o.s., vede Milan Tichai (tel.: 608 301 387, e-mail: milan.tichaiseznam.cz).

Roztoky u Prahy
Sraz účastníků v sobotu 1.5. v 6:30 na autobusové zastávce Rozcestí Žalov (linky č. 340 a 350). Asi dvoukilometrová procházka do Tichého údolí k Únětickému rybníku. S sebou boty a oblečení do terénu, dalekohled (pokud máte) a snídani, jejíž součástí by podle tradice neměla být vajíčka. Pořádá ČSO ve spolupráci s komunikačním centrem Lexik. Vedou Lucie Hošková (e-mail: hoskovabirdlife.cz, tel.: 602 972 368) a Petr Voříšek.

Rožďalovické rybníky
Sraz účastníků v sobotu 1.5. v 7:00 na hrázi rybníka Zrcadlo v obci Mlýnec. Obligátní procházka okolo rybníka Zrcadlo bude tradičně doplněna ukázkou odchytu a kroužkování drobných pěvců v rákosí. Proběhne i vypouštění uzdravených ptáků ze záchranné stanice pro hendikepované živočichy z Pátku u Poděbrad. Vede Vladimír Šoltys (tel.: 602 555 102, e-mail: rozdalovickerybnikyseznam.cz).

Solopysky (okr. Příbram)
Sraz v sobotu 1.5. v 8:00 na hrázi Horního Solopyského rybníka. Pozorování ptáků v okolí Horního Solopyského rybníka na Sedlčansku spojené s ukázkou jejich odchytu a kroužkování. Pořádá ČSO ve spolupráci s Blatským muzeem v Soběslavi a Hornickým muzeem v Příbrami v rámci cyklu Přírodou krok za krokem. Vede Lukáš Viktora (tel.: 777 579 542, e-mail: viktorabirdlife.cz).

Svatý Jan pod Skalou
Sraz v sobotu 1.5. v 7:00 před kostelem. Vycházka po okolí, určování ptáků, ukázka odchytu. Spolupořádají Správa CHKO Český kras a Ekocentrum Kavyl. Vedou Jiří Novák (tel.: 608 969 543), Jaroslav Veselý (tel.: 728 878 352) a Rostislav Fellner (tel.: 311 671 308). Noc před akcí je možno přespat ve Svatojánské koleji.

Vavřinecký rybník u Uhlířských Janovic, (okr. Kutná Hora)
Sraz v sobotu 1.5. v 7:30 na parkovišti před hřbitovem v obci Vavřinec. Uskuteční se vycházka po jižním břehu Vavřineckého rybníka, spojená s pozorováním a určováním ptactva. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Jan Křivský (tel.: 732 560 647, e-mail: jan.krivskycentrum.cz.).

Vrané nad Vltavou
Sraz v sobotu 1.5. v 7:00 na nádraží ve Vraném nad Vltavou. Vycházka údolím Zvolského potoka s poslechem a pozorováním ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci CEV Zvoneček, vede Patrik Sláma (tel.: 606 880 441, e-mail: infocev-zvonecek.cz).

Žehuňský rybník
Sraz v neděli 2.5. v 7:00 u stanové základny v aleji u cesty podél železniční trati. Žehuňské vítání má však svou specifiku. Protože se koná vždy první květnovou neděli, je spojeno s prvním odchytovým dnem jarní Akce Acrocephalus. Členové patronátní skupiny pro Ptačí oblast Žehuňský rybník – Obora Kněžičky podle své vytíženosti při kontrole sítí provázejí návštěvníky jednak po stanovištích v rákosinách a přilehlých lukách, jednak je v akci stativový dalekohled ke kontrole ptáků protahujících po rybníku a navštěvujících protější břeh. Pokud čas dovolí mohou zájemci o poznávání ptačího zpěvu navštívit jižní okraj obory a doubravy v neoplocené části v okolí Staré Báně. A co mohou ptačí fandové vidět ?
Kromě vodních ptáků (různé druhy volavek, kachen, racků a rybáků) četné druhy dravců, motáků, luňáky orly a bude-li štěstí i ostříže, z pěvců různé druhy lindušek, slavíky, sýkořice vousaté, cvrčilky a rákosníky. Budeme-li mít štěstí, může se chytit některý z méně častých druhů jako je rákosník ostřicový nebo tamaryškový, linduška rudokrká, z bahňáků bekasina větší. V doubravách jsou hojní lejsci bělokrcí a budníčci lesní, ozývají se datli černí, strakapoudi prostřední a malí. Ve stepích se můžeme setkat s pěnicí vlašskou, ťuhýky obecnými a ťuhýkem šedým. Ve starých sadech volají krutihlavi, hojný je rehek zahradní.
Všichni přátelé ptactva a zejména zvídaví zájemci o hlubší poznání života naší ptačí fauny jsou vítáni. Vedou Lubor Urbánek (e-mail: ddmlitomysl.cz, tel.: 604 824 652) a Miroslav Jelínek (e-mail: mir.jelinekemail.cz, tel.: 603 554 706).

Západní Čechy


Bor u Tachova
Sraz v neděli 2.5. v 7:00 před bránou borského zámku. Trasa vycházky bude probíhat od borského zámku přes zámecký park až k rybníku Tážný. V průběhu vycházky proběhne přednáška na aktuální téma. V případě velmi nepříznivého počasí proběhne vycházka v náhradním termínu v neděli 9.5. 2010. Případné změny termínu je možné si ověřit na telefonu 721 962 801 nebo na Městské úřadu v Boru u p. Krasanovské. Akce proběhne pod vedením Karla Machače.

Dobřany
Sraz v sobotu 8.5. 6:30 na parkovišti před nádražím v Dobřanech, nebo je možno se připojit v 7:00 u čistírny odpadních vod Dobřany. Trasa vycházky povede po pravém břehu Radbuzy pod vedením ornitologa a bude spojena s určováním ptáků podle hlasových projevů. Na závěr vycházky pro Vás plzeňští ornitologové připraví v slepém rameni řeky v rozsáhlé rákosině ukázku odchytu a kroužkování volně žijícího ptactva s odborným výkladem. S sebou si nezapomeňte dalekohled, pevnou obuv, svačinu a dobrou náladu! Případné dotazy na tel. 723 939 952. Pořádá Západočeská pobočka ČSO ve spolupráci s MŠ a ZŠ Dobřany. Vedou Karel Lang a Miloš Paisker.
Pozn.: Vycházková trasa není absolvovatelná pro dětské kočárky.

Domažlice
Sraz v neděli 2.5. v 5:30 před bustou Petra Hany v městském parku u bývalé nemocnice.
Doporučujeme teplé oblečení a obuv, akce se pořádá za každého počasí, pro lepší průběh akce je dobré aby si účastníci přinesli s sebou dalekohledy pro pozorování ptáků. Vede Jiří Sladký (tel.: 728 496 065, e-mail: jiri.sladkynature.cz).

Holýšov
Sraz v neděli 9.5. v 6:00 před radnicí v Holýšově. Na programu je krátká procházka podél řeky Radbuzy spojená s určováním ptáků, zejména podle hlasu. Velkou pozornost budeme věnovat hlasu a přítomnosti Ptáka roku 2010 - kukačce obecné. Akce se koná za každého počasí, teplé oblečení a dalekohled s sebou. Občerstvení zajištěno. Pořádá ČSO ve spolupráci s Holýšovským ornitologickým klubem, vede Libor Schröpfer (tel.: 732 370 036).

Horšovský Týn
Sraz v neděli 2.5. v 7:00 v zámeckém parku v Horšovském Týně. Procházka ranním parkem s poslechem a určením zpívajících ptačích druhů. Vede Petr Lang (e-mail: lang.petaseznam.cz, tel.: 728 013 280).

Horšovský Týn – noc slavíků
Sraz v neděli 23.5. ve 20:00 u benzinové pumpy směr Dražinov, potom po staré silnici za pumpou vpravo (stezka pro kola a pěší) směr Koupaliště Podhájí - Mašovice. Vede Petr Lang (e-mail: lang.petaseznam.cz, tel.: 728 013 280).

Cheb
Sraz v sobotu 1.5. v 6:00 u dřevěného mostu přes Ohři pod Chebským hradem. Trasa povede přes přehradní hráz Skalka, po levém břehu ke statku Stein ke Komorní Hůrce, kolem Ameriky do Františkových lázní (délka cca 10 km). Doprava zpět vlakem nebo autobusem z Františkových Lázní do Chebu (více možností). Ornitologická vycházka jarní přírodou s pozorováním ptáků, jejich určováním podle zpěvu. S sebou obuv a oblečení do terénu, dalekohled vítán. Vedou Dětmar Jäger (tel.: 736 712 250) a Aleš Jelínek (tel.: 604 925 022).

Chodov (okr. Karlovy Vary)
Sraz v neděli 2.5. v 6:00 na hrázi rybníka Bahňák. Tradiční jarní vycházka spojená s určováním ptačích druhů dle hlasového projevu aneb „Žežuličko, kde jsi byla, žes tak dlouho nekukala“. Vede Miroslava Horáková (tel.: 737 720 060).

Mariánské Lázně
Sraz v neděli 2.5.v 7:00 u Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních. Ornitologická vycházka po parku zaměřená na poznávání ptáků podle jejich zpěvu, ukázka odchytu a kroužkování, povídání o ptačím životě. Dalekohled vítán. Vede Pavel Řepa (SCHKO Slavkovský les). Více info: K. Dvořáková, ZO ČSOP Kladská (tel.: 608 131 672).

Plzeň
Sraz účastníků v sobotu 15.5. v 5:30 na konečné tramvaje č. 4 - Košutka, odkud půjde po kaskádě Boleveckých rybníků na Bílou Horu a přes lávku u kostela sv. Jiří až do Záchranné stanice živočichů v Doubravce. U Pecihrádku pro Vás plzeňští kroužkovatelé připraví ukázku odchytu a kroužkování volně žijícího ptactva s odborným výkladem. Tuto ukázku odchytu a kroužkování lze navštívit i samostatně a to v době od 9:00 do 11:00. Zakončení celé akce bude v areálu Záchranné stanice živočichů, kde si budete moci prohlédnout expozici lebek, vajec, vývržků, kroužků, hnízd, budek, krmítek a také živé (právě se léčící) pacienty. Pro všechny účastníky vycházky nebude chybět ani menší občerstvení v podobě opékání špekáčků. S sebou si nezapomeňte dalekohled, pevnou obuv a dobrou náladu! Pořádá Západočeská pobočka ČSO ve spolupráci s DES OP v Plzni. U této příležitosti se bude zároveň konat i Den otevřených dveří na Záchranné stanici živočichů (9:00 - 17:00, Zábělská ul. 75 v Plzni – Doubravce). Případné dotazy na tel.: 777 145 960. Vedou Karel Lang a Miloš Paisker. Pozn.: Při dobré vůli a kapce snahy je trasa absolvovatelná i s dětským kočárkem.

Spálené Poříčí
Sraz v neděli 9.5. v 8:00 před zámkem. Ranní vycházka provede všechny zájemce o přírodu a ptactvo zejména několika zajímavými biotopy ze Spáleného Poříčí podél luk a potoka směrem k rybníku Na Hvížďalce. Budeme-li mít štěstí, spatříte na vlastní oči i našeho nejkrásnějšího ptáka - ledňáčka říčního. Součástí akce jsou již tradiční ukázky odchytu a kroužkování volně žijících ptáků, prezentace činnosti Nepomuckého ornitologického spolku na poli ochrany přírody, malá výstavka (hnízda, peří, stopy ptáků...). Pořádá Nepomucký ornitologický spolek, vede Václav Kovář (tel.: 777 900 519, email: kovarnospolek.cz).

Stříbro
Sraz v sobotu 15.5. v 7:00 na náměstí před radnicí. Dopolední „ptačí akce“, 7:00 - 8:00 ornitologická vycházka s pozorováním ptáků, jejich určováním podle zpěvu, od 8:00 před štolou Prokop proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků, povídání o ptačím životě, fotografická výstava Petra Langa, ptačí soutěže a hry pro děti a kvíz o ceny. Vedou Petra Cehláriková a Milena Prokopová (Správa CHKO Český les) a Pavel Řepa (Správa CHKO Slavkovský les). Kontakt: B. Nováková, tel.: 773 643 776.

Žinkovy
Sraz v sobotu 8.5. v 8:00 na hrázi rybníka u bezpečnostního přepadu. Pořádá Nepomucký ornitologický spolek, vede Václav Kovář (tel.: 777 900 519, email: kovarnospolek.cz).

Jižní Čechy


Čekanice u Blatné
Sraz v neděli 2.5 v 8:30 u zastávky naproti bráně čekanického zámku (u pomníku J. Husa)
Vycházka povede k blízkým rybníkům Ovčín, Starý a Mokrý. V rámci dlouhodobého monitoringu ptačích populací (projekt CES), na kterém se podílí kroužkovatel Petr Louda, budou moci všichni vidět některé ptáky i z bezprostřední blízkosti při ukázce jejich kroužkování a opětovném vypouštění do přírody. Kromě pěvců rákosin a křovin a několika druhů kachen, roháčů a lysek je možné pozorování i kormoránů nebo husí velkých, volavek popelavých i bílých, a třeba i kroužících luňáků červených a orlů mořských. Vycházka potrvá přibližně do 12:00 až maximálně 13:00, doporučit lze obuv odolávající mírnému vlhku a máte-li vezměte i dalekohled ( k dispozici bude i velký stativový dalekohled). Budou rozdány informační materiály o ptácích. Ve spolupráci s ČSO pořádá ZO ČSOP 20/04 Blatná a členové Jihočeského ornit. klubu. Vedou Petr Pavlík (e-mail: csopblatnaseznam.cz, tel.: 723 743 299) a Petr Louda.

Dačice
Sraz v sobotu 1.5. v 7:00 u kašny na Havlíčkově náměstí v Dačicích. Bude připravena ukázka kroužkování ptáků a soutěž pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Vysočina.
Vede Hana Uhlíková (e-mail: uhlikovafld.czu.cz, tel.: 776 363 491).

Dívčice
Sraz v neděli 2.5. v 6:40 na nádraží (po příjezdu vlaku od Českých Budějovic). Hlavní náplní bude pozorování ptactva na okolních aktuálně atraktivních lokalitách, pravděpodobně ukázka kroužkování ptáků a povídání na libovolná ornitologická témata (pták roku, ptačí oblasti apod.). Dobrou náladu, svačinu a dalekohled s sebou :-)
Vede Vojta Kubelka (e-mail: kubelkavgmail.com, tel.: 721 018 336).

Jindřichův Hradec
Sraz v sobotu 8.5. v 7:45 na sídlišti Hvězdárna u zastávky MHD. Tradiční vycházka s ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci se sdružením Hamerský potok o. s., vede Miroslav Stárek.

Jistebnice
Sraz v sobotu 8.5. v 8:00 na náměstí v Jistebnici. Vycházka do luk a lesa nad Jistebnicí. Prezentace ochrany ptáků. Vede František Vališ (tel.: 773 625 600).

Milevsko
Sraz v neděli 25.4. v 7:00 na parkovišti u Bažantnice. Procházka parkem a okolím. Pozorování a poznávaní ptačích druhů, ukázky odchytu a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Milevsko. Vede L. Kálalová (tel.: 607 230 681) a J. Jahelka.

Pěkná (okr. Prachatice)
Sraz v sobotu 1.5. v 8:00 u kostela v Pěkné. Vycházka na rozhraní NP a CHKO Šumava bude doplněna ukázkou odchytu a kroužkování ptáků a využitím nahrávek ptačích hlasů při fotografování. Organizuje Lumír Vozábal (e-mail: LVozabalatlas.cz , tel.: 723 869 424).

Písek
Sraz v neděli 2.5. v 6:00 na nádvoří Prácheňského muzea v Písku - podle počtu účastníků a zájmu buď projdeme písecké parky nebo vyrazíme do Píseckých hor. Procházka bude spojená s posloucháním ptačího zpěvu a ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Vede Jiří Šebestian (Prácheňské muzeum, e-mail: sebestianprachenskemuzeum.cz, tel.: 382 201 111, mob.: 607 720 398).

Planá nad Lužnicí
Sraz v neděli 2.5. v 8:00 před sběrným dvorem v ul. V Hlinách. Vycházka do luk a lesa nad Stárkovským rybníkem. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Prezentace ochrany ptáků. Vedou Stanislav Vyhnal (tel.: 606 824 532) a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Prachatice - přednáška „Proč a jak ptáci tak krásně zpívají“
Začátek v pátek 23.4. v 17:00 v CEV Dřípatka (Rumpálova 999, Prachatice). Hovoří Pavel Světlík. Pořádá ČSO, CEV Dřípatka a A ROCHA. Více informací na tel.: 775 042 228.

Prachatice
Sraz v sobotu 24.4. u CEV Dřípatka (Rumpálova ul.) v 7:00. Pozorovací vycházka v bezprostřední blízkosti Prachatic s identifikací hlasových projevů ptáků, ukázkou odchytu a kroužkování. Vhodné pro rodiny s dětmi, důchodce a všechny zájemce o přírodu. S sebou: teplé oblečení, pevnou obuv, dalekohled, příruční atlas ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci s A Rocha a CEV Dřípatka. Vedou M. Drabeš, A. Vondrka, J. Vondra, S. Janošťáková a P. Světlík (tel.: 775 042 228).

Tábor
Sraz v sobotu 24.4. v 8:00 na stanici MHD Klokotská hospoda v Táboře. Vycházka do údolí Lužnice a lesa „Chlum“. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků, soutěž o ceny. Prezentace ochrany ptáků. Programové překvapení. Vedou František Vališ (tel.: 773 625 600), Stanislav Vyhnal a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Velešín
Sraz v sobotu 24.4. v 8:00 v parku J. V. Kamarýta (u cukrárny). Program: vycházka zaměřená na pozorování ptáků a jejich určování podle hlasu. Trasa od parku areálem zemědělského družstva do sadu u čistírny odpadních vod, dále k vyhlídce na hrad s ukončením u lípy v Latránu. Trasa vede převážně po zpevněných cestách. Předpokládaný konec mezi 10:00 a 11:00. Pořádá ČSO ve spolupráci s Ligou lesní moudrosti kmen Otyókwa a ZO ČSOP Velešín. Doporučené vybavení: nenápadné oblečení, dalekohled, pláštěnka, kapesní atlas ptáků. Vedou Radek Janák (e-mail: radekjanakceznam.cz, tel.: 728 194 469) a Jiří Růžička (e-mail: ruzickavelesin.cz, tel.: 739 026 248).

Severní Čechy


Česká Lípa
Sraz v sobotu 8.5. v 9:00 před budovou Vlastivědného muzea (Náměstí Osvobození 297). Vycházka podél Ploučnice do Dubice, kde se rovněž seznámíte s určováním stáří a pohlaví chycených opeřenců. Vede M. Honců (e-mail: Honcumuzeum.clnet.cz, tel.: 487 824 145, 605 086 242).

Duchcov
Sraz v neděli 9.5. v Zámecké zahradě u Sfingového rybníka v 8:00. Pořádá ČSO a Ornitologická skupina při Bílinské přírodovědné společnosti, vede Miroslav Horák (tel.: 723 157 135, e-mail: mira.horak centrum.cz).

Frýdlant v Čechách
Sraz v neděli 2.5. v 7:00 na Rozcestí u Motelu Daniela. Procházka podél Řasnického potoka,ukázka kroužkování. Vedou Jiří Mikšíček (tel.: 482 313 437) a Jiří Hrouzek (tel.: 606 951 647).

Jablonné v Podještědí - Lemberk
Sraz v sobotu 1.5. v 7:00 u Bredovského letohrádku. Vycházka po okolí, v případě příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování. Pořádá ČSO ve spolupráci se Společností pro Lužické hory. Vede Martin Pudil ( tel.: 485 246 150, e-mail: martin.pudilmuzeumlb.cz).

Krásná Lípa
Sraz v sobotu 1.5. v 6:30 na parkovišti před Správou NP České Švýcarsko. Pozorování ptactva, poznávání podle hlasu, popř. ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Pavel Benda (tel.: 604 604 200).

Liberec
Sraz v neděli 2.5. v 6:00 na zastávce MHD "Růžodol I" na Letce. Odtud vycházka s výkladem k lesíku a po jeho okolí. V případě příznivého počasí ukázky odchytů a kroužkování. Pořádá ČSO ve spolupráci s Jizersko-ještědským horským spolkem. Vede Martin Pudil (tel.: 485 246 150, e-mail: martin.pudilmuzeumlb.cz).

Roudnice nad Labem – přednáška Mistři pěvci ptačí říše
Čtvrtek 29.4. od 18:00 v sále Městské knihovny v Roudnici. Hovoří, barevnými diapozitivy a nahrávkami ptačího zpěvu doprovází Stanislav Chvapil. Pořádá ČSO ve spolupráci se Stanicí ekologické výchovy Ciconia ČSOP a KZM v Roudnici nad Labem.

Roudnice nad Labem
Sraz v sobotu 1.5. v 7:00 na okraji mostu na Karlově náměstí. Dalekohledy s sebou. Předpokládaná doba vycházky cca 3 hod. Pořádá ČSO ve spolupráci se Stanicí ekologické výchovy Ciconia ČSOP a KZM v Roudnici nad Labem. Vede Stanislav Chvapil (e-mail: ciconia.roudnicecentrum.cz).

Ústí nad Labem
Sraz v sobotu 1.5. před hlavním vchodem do ZOO v Ústí nad Labem v 6:00, 7:00 či 8:00. Na programu bude poslech ptačích hlasů, kontrola nainstalovaných budek a ukázka odchytu a kroužkování pěvců. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZOO Ústí nad Labem. Vedou Václav Beran (e-mail: lutraemail.cz) a Eva Mikolášková.

Velké Hamry (okr. Jablonec nad Nisou)
Sraz v sobotu 8.5. v 5:00 na náměstí. Povedou Martin a Romana Jůnovi (tel.: 737 453 758, e-mail: konrad.bohmetiscali.cz).

Východní Čechy


Bohdanečský rybník
Sraz v sobotu 1.5. v 6:00 na odstavné komunikaci za benzinovou pumpou v Lázních Bohdaneč (na konci města směr Chlumec n. Cidl.). Vycházka za ptáky rákosin a vodní plochy, spojená s ukázkou kroužkování a povídáním o ochraně ptačí oblasti. Později příchozí nás naleznou ve směru k ptačí pozorovatelně. Akce bude ukončena v 10:00. Pořádá Východočeská pobočka ČSO za podpory Pardubického kraje. Vedou Jan Horák a František Bárta (tel.: 720 317 220).

Dolní Čermná
Sraz v neděli 2.5. ve 4:00 na náměstí v Dolní Čermné (ÚO). Několikakilometrová procházka probouzejícím se ránem, poslech ptačích hlasů i s pomocí "provokace" reprodukovanými nahrávkami, ukázka odchytu a kroužkování, závěrečná beseda s prezentací a možností občerstvení. Vedou Aleš Hampl (tel.: 604 208 580) a Jan Růžička (tel.: 731 070 397).

Hradec Králové
Sraz v neděli 2.5. v 7:00 u stavidla rybníka Biřička na Novém Hradci Králové. Vycházka (3 km) kolem soustavy čtyř rybníků na okraji Novohradeckých lesů. Pozorování a určování ptáků podle zpěvu. S sebou vhodné oblečení do terénu, dalekohled a svačinu. Vhodné i pro rodiny s dětmi. Ukončení akce u zastávky MHD v Roudničce. Vede Libor Praus (e-mail: praborcentrum.cz, tel.: 605 522 692).

Mělčany u Dobrušky
Sraz v sobotu 1.5. v 7:30 v příměstském táboře Mělčany. (Autem lze dojet až do tábora). Ornitologicko-botanicko-entomologická vzdělávací vycházka nivou řeky Dědiny, lesním komplexem Chlum a okolím rybníka Broumar u Opočna. Ukázka odchytu a kroužkování ptactva, poznávání přírodnin. Pořádá ČSO ve spolupráci s A ROCHA a ZO ČSOP Jaro Jaroměř. Vedou David Číp, Martin Hanousek, Míla Hromádko, Vojtěch Volf, Luděk Petrilák a Pavel Světlík (tel.: 775 042 228).
Na dopolední akci navazuje ve 14:00 exkurze na Přírodní rezervaci Zbytka.

Skuhrov nad Bělou
Sraz v sobotu 22.5. v 7:00 na parkovišti u slévárny, konec obce směr Deštné v Oh. Při ranní procházce začátkem Antoniina údolí se seznámíte s několika druhy ptáků, které se nám podaří pozorovat. V průběhu exkurze se o nich dovíte další podrobnosti. Pořádá ČSO ve spolupráci se správou CHKO Orlické hory. Vede David Rešl (tel.: 602 522 149).

Vrchlabí
Sraz v sobotu 24.4. u rybníka u letiště. Vycházky začínají v 7:30, 9:00 a 10:30. Vycházky s pozorováním ptáků, poslechem jejich hlasů a s odchytem a kroužkováním. Pořádá krkonošská ornitologická sekce a Správa KRNAP. Vede Jiří Flousek (e-mail: jflousekkrnap.cz, tel.: 499 456 212).

Vrchlabí
Sraz v sobotu 1.5. u rybníka u letiště. Vycházky začínají v 7:30, 9:00 a 10:30. Vycházky s pozorováním ptáků, poslechem jejich hlasů a s odchytem a kroužkováním. Pořádá krkonošská ornitologická sekce a Správa KRNAP. Vede Jiří Flousek (e-mail: jflousekkrnap.cz, tel.: 499 456 212).

Vysočina


Havlíčkův Brod
Sraz v sobotu 8.5. ve 4:00 na parkovišti u nemocnice v Rozkošské ulici. Vycházka začíná v parku nemocničního areálu, pokračuje údolím Rozkošského potoka, Lázničkovou strání k Novému hřbitovu a bude ukončena tradičně u horního Pivovarského rybníka. Povídání o ptácích určování jednotlivých ptačích hlasů. Akce bude ukončena ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Vede Václav Hlaváč (e-mail: hlavac.vaclavseznam.cz, tel.: 602 205 590).

Křemešník u Pelhřimova
Sraz v sobotu 8.5. ve 4:30 u hotelu na Křemešníku u Pelhřimova. Na programu bude procházka kolem PR Křemešník s určováním hlasů ptáků a vyprávěním o jejich životě a ochraně. Pořádá ČSO ve spolupráci s Občanským sdružením Zelené srdce, vede Pavel Koubek (tel.: 737 768 102).

Telč
Sraz v neděli 2.5. v 7:00 u Záchranné stanice pro volně žijící živočichy Telč. Bude připravena ukázka kroužkování ptáků a soutěž pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Vysočina. Vede Hana Uhlíková (e-mail: uhlikovafld.czu.cz, tel.: 776 363 491).

Vepříkov (okr. Havlíčkův Brod)
Sraz v neděli 2.5. v 7:45 na hrázi Jiříkovského rybníka u tabule Ornitologické pozorovací stezky. Vycházka zajímavým přírodním prostředím, pozorování a určování ptačích druhů, opékání špekáčků. Pořádá Ornitologický klub Vysočina. Vede Jaroslav Rychlý (tel.: 728 321 912).

Žďár nad Sázavou
Sraz v sobotu 1.5. v 7:00 před 4. ZŠ, Švermova ul. Ornitologická vycházka v okolí nádrže a potoka Staviště. Vedou J. Krejz a J. Kristianová , kontakt: J. Čejka (tel.: 604 234 716).

Jižní Morava


Brno – Brněnská přehrada
Sraz v sobotu 1.5. v 6:00 v Brně – Bystrci na tramvajové zastávce (linky 1, 3, 11) Zoologická zahrada (čekáme do 6:15). Trasa povede zprvu proti proudu řeky Svratky až k hrázi Brněnské přehrady a poté podél jejího východního břehu. Výlet bude zakončen v Rozdrojovicích (návrat možný busem zpět k zoo). S sebou vhodnou obuv, oblečení do případného nečasu a samozřejmě dalekohled. Průvodci budou Oldřich a Jan Sychrovi (e-mail: dubovecseznam.cz , tel.: 603 901 754).

Dolní Němčí
Sraz v neděli 16.5. v 9:00 u myslivecké chaty. Vycházka + ukázka kroužkování ptáků. Vede Zbyšek Karafiát (tel.: 777 348 894, e-mail: karafiat.zseznam.cz).

Hustopeče (okr. Břeclav)
Sraz v neděli 2.5. v 6:30 před DDM Pavučina (Šafaříkova 40). Trasa povede tradičně přes meruňkové sady, kolem hustopečských rybníků směrem na Kamenný vrch. S sebou vhodnou obuv, oblečení do případného nečasu a samozřejmě dalekohled. Průvodci budou Jan Sychra (e-mail: dubovecseznam.cz , tel.: 603 901 754) a Ludmila Straková.

Kyjov (okr. Hodonín)
Sraz 2.5. v 6:00 na parkovišti před Pennymarketem. Předpokládaný konec akce cca v 9:00. Procházka lehkým terénem v příměstských zahradách doplněná ukázkou odchytu a kroužkování ptáků, literatury a dalšího vybavení potřebného pro pozorování a studium ptáků. Vede Karel Šimeček (tel.: 724 251 418, e-mail: karel.simectiscali.cz).

Maršov, Lažánky, Braníškov
Sraz v neděli 2.5. v 7:00 u kurtů v Braníškově,u sadu v Maršově a u Vápenky v Lažánkách. Po cestě budou připraveny hry pro děti, na Pravkové u infotabule Lesů MB se všichni setkáme, řekneme něco o ochraně přírody, ornitologii a ČSO. Připravena bude ukázka odchytu a kroužkování (D. Rymešová). S vážnějšími zájemci na závěr zajdeme do PR Slunná (Prales). Kontakt Ivo Hertl (mob.: 604 328 834).

Rousínov
Sraz v neděli 2.5. v 7:30 u vlakového nádraží v Rousínově – Slavíkovicích. Vycházka za ptákem roku kukačkou obecnou. Trasa cca 3 km. Vede Jiří Bártl (tel.: 605 876 078).

Slavkov u Uherského Brodu
Sraz v sobotu 15.5.v 9:00 ve Slavkově "Na Střelnici". Vycházka + ukázka kroužkování ptáků. Vede Zbyšek Karafiát (tel.: 777 348 894, e-mail: karafiat.zseznam.cz).

Šafov (okr. Znojmo)
Sraz v sobotu 8.5. v 7:00 na louce u židovského hřbitova (nad Podvesným rybníkem). Pochůzka kolem rybníků, max. 5 km, nenáročným avšak místy podmáčeným terénem, se zakončením cca v 10:00. Doporučené vybavení: terénní obuv, dalekohled. Pořádá ČSO ve spolupráci se Správou Národního parku Podyjí (Na Vyhlídce 5, 669 01 Znojmo). Vede Martin Valášek (e-mail: valaseknppodyji.cz, tel.: 737 112 251).

Střední Morava


Bystřice pod Hostýnem (okr. Kroměříž)
Sraz v sobotu 1.5. na autobusovém nádraží, odjezd na Chvalčov v 8.45 hod. k hotelu Říka. (Kdo bydlí na Chvalčově nebo má vlastní dopravu - sraz v 9. 00 hod. u hotelu. Společně se vypravíme pozorovat podél říčky Bystřičky až k Lesnímu učilišti skorce vodního (ptáka roku 2009) a konipase horského. Poté se vydáme lesní cestou na Hostýn. S sebou vhodnou obuv, oblečení do případného nečasu a samozřejmě dalekohled a fotoaparát. Akci pořádá ČSO ve spolupráci se ŠD při ZŠ TGM v Bystřici pod Hostýnem. Průvodcem je Martin Vymazal (tel.: 608 368 333). Více informací také na tel.: 605 832 031, p. Hana Kukačková.

Hranice (okr. Přerov) - Vítání ptačího zpěvu kolem Hranic na kole
Sraz cyklopozorovatelů v sobotu 1.5. v 8:00 na parkovišti před hranickou Plovárnou. Vydáme se po cyklostezce kolem řeky Bečvy na Rybáře a po pravém břehu kolem vojenského cvičiště Valcha a letiště zpět. Ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. Účastníci mladší 15 let musít mít cyklistickou přilbu! Všem pak doporučujeme vhodné oblečení do přírody, dalekohled a dobrou náladu. V případě deště se akce koná bez kol na kratší trase! Předpokládané ukončení v poledne. Pořádá MOS - středomoravská pobočka ČSO, cykloexkurzi povedou Jaroslav Koleček (tel.: 605 552 978, e-mail: j.kolecekemail.cz) a Jiří Lehký (e-mail: stojivkruhuseznam.cz).

Chomoutovské jezero - výprava za ptákem roku kukačkou obecnou
Sraz v sobotu 24.4. v 7:30 na parkovišti před areálem jachetního klubu u značky „zákaz vjezdu“. Na místo je spojení autobusem z Olomouce buď linkou 764 (odjezd 6:45 hod z autobusového nádraží, příjezd na zastávku Chomoutov, škola v 7:13 hod) nebo linkou 20 (odjezd z Náměstí Hrdinů v 6:59 hod, příjezd na zastávku Chomoutov, škola v 7:18 hod). Ze zastávky se jde pěšky Písečnou ulicí. Na místo srazu vede asfaltová silnice a cesta trvá zhruba 10 minut. Mimo poslechu a identifikace ptačích druhů na základě zpěvu je v plánu také prohlídka bývalé pískovny, která je významnou ornitologickou lokalitou. Můžeme zde vidět protahující kachny čírky obecné a modré, hvízdáky eurasijské nebo lžičáky pestré stejně jako volavky a jim příbuzné druhy a dravce. Na lokalitě je jedno z největších hnízdišť racků chechtavých a černohlavých v České republice a hnízdí zde různé druhy kachen a potápek. Za příznivých podmínek proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba 5 kilometrů. K exkurzi se je možno připojit kdykoliv v jejím průběhu. Pořádá MOS - středomoravská pobočka ČSO, exkurzi povede Jan Vidlař (e-mail: janvidlarcentrum.cz , tel: 731 846 852).

Olomouc - Noc slavíků
Sraz v sobotu 24.4. ve 22:00 u Divadla hudby. Krátká noční procházka (směr Řepčín) jarní přírodou za hlasy slavíků. Návrat MHD kolem 23:00. Pořádá MOS - středomoravská pobočka ČSO ve spolupráci s centrem Sluňákov. Exkurzi povede Jaroslav Koleček (e-mail: j.kolecekemail.cz, tel.: 605 552 978).

Olomouc - Řepčín
Sraz v sobotu 1.5. v 6:00 u mostu přes Mlýnský potok v Řepčíně, na konci Martinovy ulice. Ukončení mezi 8:00 – 9:00 u koupaliště Poděbrady. Přijďte s námi přivítat nový den a zaposlouchat se do hlasů ptačích obyvatel krajiny na okraji města. Vlastní dalekohled vítán. Pořádá MOS - středomoravská pobočka ČSO ve spolupráci s DDM Olomouc a ZO ČSOP Upolín, vede Jaroslav Marx (tel: 737 418 816).

Olomouc
Sraz v neděli 2.5. v 8:00 na Žižkově náměstí před budovou Pedagogické fakulty. Procházka olomouckými parky spojená s ukázkou hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. Pro zájemce budou připraveny informační materiály o ptácích. S sebou dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Předpokládané ukončení v dopoledních hodinách. Pořádá MOS - středomoravská pobočka ČSO, exkurzi povede Jaroslav Koleček (e-mail: j.kolecekemail.cz, tel.: 605 552 978).

Plumlov
Sraz v sobotu 1.5. v 8:00 na autobusové zastávce na Tyršově náměstí v Plumlově. Doprava je možná autobusem s odjezdem z autobusového nádraží v Prostějově, nástupiště 10, v 7:35, příjezd do Plumlova 7:57. Na vycházce se účastníci seznámí s hlasovými projevy běžně se vyskytujících ptáků a dovědí se o nich i mnoho zajímavého. Pořádá MOS - středomoravská pobočka ČSO, exkurzi povede Tomáš Najer (tel.: 721 378 202, e-mail: tomas.najeremail.cz ).

Rožnov pod Radhoštěm
Sraz v sobotu 8.5. v 8:00 u Bučiského mostu pod Hradiskem. Dále po trase naučné stezky Hradisko na Vápenku a zpět do Rožnova kolem Bečvy. Ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. S sebou vhodné oblečení a obutí do přírody, dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Předpokládané ukončení v odpoledních hodinách. Pořádá MOS - středomoravská pobočka ČSO, exkurzi povedou Jaroslav Koleček (mobil: 605 552 978, e-mail: j.kolecekemail.cz) a Jiří Pavelka.

Šumperk - Třemešské rybníky
Akce bude probíhat od 29.4. do 1.5 od 8:00 do 18:00 - ukázky odchytu a kroužkování, poznávání ptáku podle hlasu. V sobotu 1.5. v 5:00 sraz u DDM Vila Doris (17. listopadu, Šumperk) - procházka ranním parkem. Kontaktní osoba: Petr Šaj (tel.: 731 186 056).

Tlumačov - Exkurze do mokřadu Bašňov
Sraz bude v neděli 16.5. v Tlumačově u vlakového nádraží. Příjezd vlaku z Otrokovic v 7:50. Odchod od vlakové stanice bude v 8:15. Půjdeme z obce Tlumačov okolo Kvasické pískovny do Kvasic a na mokřad Bašňov u Střížovic. Návrat zpět vlaky z Tlumačova. Celková trasa bude pomalým tempem cca 10 km. Doporučujeme obuv vhodnou do mokřadů. Akce se koná za každého počasí a končí přibližně okolo 13:00. Pořádá MOS - středomoravská pobočka ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Via Hulín. Exkurzi povede Pavel Šálek, (tel.: 606 541 859, e-mail: pavelkalousseznam.cz¨).

Tovačov - výprava za ptákem roku kukačkou obecnou
Sraz v sobotu 1.5. v 7:30 u sádek v Tovačově. Odjezd linkového autobusu v 6:50 z autobusového nádraží Přerov (stanoviště č. 16). Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Budeme naslouchat zpěvu ptáků a přímo v terénu se seznámíme s hlasy nejběžnějších druhů. Uniknout si nenecháme ani pohled na přítomné vodní ptáky. Pořádá MOS - středomoravská pobočka ČSO, exkurzi povede Adolf Goebel (tel.: 776 064 743, e-mail: goebelmos-cso.cz ).

Vsetín
Sraz v sobotu 1.5. v 6:30 u vchodu do Panské zahrady od Žerotínovy ulice. Procházka městským parkem (Panskou zahradou), pak kolem Bečvy ke střední průmyslové škole strojnické a do zámeckého parku. Poznávání ptáků dle hlasových projevů i dle zbarvení, úvod o hlasových projevech ptáků a jejich funkcích, ukázky ptáků zjištěných jen hlasově v atlasu. Ukončení vycházky ve vsetínském zámku v cca 9:00 bude spojeno s malým občerstvením a rozdáváním propagačních materiálů k ochraně ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko a Valašským ornitologickým klubem. Exkurzi vede Karel Pavelka (e-mail: karel.pavelkacentrum.cz, tel.: 737 129 019). Kdo má triedr nebo jiný dalekohled, vezměte jej s sebou - počet přístrojů k zapůjčení je omezen! V případě silného vytrvalého deště se akce nekoná!

Záhlinice - výprava za ptákem roku kukačkou obecnou
Sraz v neděli 2.5. nejpozději v 8:15 před nádražím v Tlumačově, kam můžete přijet vlakem z Otrokovic v 7:50. Za pěkného počasí půjdeme ke Kvasické pískovně, dále na louky u Čisté, do lesa Fileny a po loukách až do Záhlinic. Celková trasa bude pomalým tempem cca 10 km. Za mokrého počasí projdeme po zpevněných cestách okolo Moravy přes Filenu na rybníky a do Záhlinic. Akce se koná za každého počasí a končí přibližně okolo 13:00. Doporučujeme kromě dobré nálady vzít dalekohledy, fotoaparáty a vhodnou obuv. Akce je organizována ČSO společně s Českým svazem ochránců přírody z Hulína. Exkurzi povede Pavel Šálek (tel.: 606 541 859, e-mail: pavelkalousseznam.cz).

Severní Morava


Bohumín
Sraz v sobotu 1.5. v 9:00 na parkovišti u Kališova jezera. Na programu bude vycházka s pozorováním ptáků v blízkosti jezera a meandrů řeky Odry, také ukázka kroužkování ptáků. Vede Hana Dumbrovská (tel.: 737 544 012, e-mail: H.Dumbrovskaseznam.cz).

Český Těšín
Sraz v neděli 2.5. v 8:00 na mostě přes Ropičanku (před ústím do řeky Olzy). Vycházka po okolí s odborným výkladem, pozorování a poslouchání ptáků. Vedou Milan a Honza Bronclíkovi (tel.: 608 438 872, e-mail: milan.bronclik@tiscali.cz).

Kopřivnice
Sraz v sobotu 1.5. v 6:00 před hlavním vchodem do Základní školy E. Zátopka (Pionýrská) v Kopřivnici. ZŠ se nachází 300 m od křižovatky u restaurace „Kavárna“ směrem do mírného kopce. Z místa srazu se přemístíme pod Bílou horu, odkud budeme poslouchat zpívající ptáky, budeme se učit je rozeznávat. Za vhodného počasí bude připravena ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vycházka bude pokračovat přechodem Bílé hory do Štramberku. Na základě zkušeností z předchozích let doporučuji obuv do „mokrého“ terénu, termosku s teplým nápojem, dalekohled, fotoaparát, popř. klíče k určování ptáků. Setkání proběhne za každého počasí. Vede Jan Košťál (mob.: 737 812 339, e-mail: j.k.kostalseznam.cz.)

Louky nad Olší (Karviná)
Sraz v sobotu 1.5. v 8:00 u obchodu vedle kaple sv. Barbory. Vycházka k bývalým Louckým rybníkům, pozorování a poslouchání ptáků s odborným výkladem, za příznivého počasí ukázka odchytu. Vedou Dan Křenek (tel.: 776 322 719, e-mail: dendrocoposseznam.cz) a Milan Bronclík (tel.: 608 438 872, e-mail: milan.broncliktiscali.cz).

Opava
Sraz v sobotu 1.5. v 8:30 v Opavě-Vávrovicích na zastávce MHD U cukrovaru. Pozorování ptáků okolo cukrovarenských nádrží. Vedou Jiří Lissek (tel.: 737 672 861) a Martin Miškovský (tel.: 732 732 222).

Těškovice (okr. Opava)
Sraz v pondělí 3.5. v 8:30 před základní školou. Výroba a vyvěšování budek, kontrola starších budek, beseda o ochraně přírody, vycházka do blízkého lesa. Vede Sávo Novák.
24.03.2010
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791