Článek: Pomozte nám spočítat rorýse!

Rorýs obecný žije v těsné blízkosti člověka po mnoho staletí. Přes 95 % našich rorýsů hnízdí na stavbách. V poslední době je ovšem soužití člověka s rorýsem narušeno vlivem masivního zateplování, při kterém jsou jejich hnízdiště ve velkém ničena. Ačkoli Česká společnost ornitologická od roku 2007 úspěšně vyvíjí a prosazuje systémová opatření k ochraně tohoto druhu, rorýsů stále ubývá.

Jednou z takových opatření jsou registrace hnízdišť rorýsů na úrovni jednotlivých čísel popisných. S pomocí jednoduché metodiky a s vynaložením nevelkého úsilí tak lze získat cenná data, po kterých volají nejenom ornitologové, ale i vlastníci domů, projektanti, stavební společnosti a státní ochrana přírody.

I když je Česká republika poměrně malá země, neobejdeme se bez pomoci dobrovolníků, kteří nám v místě svého bydliště a podle možností i jinde s registracemi pomáhají. Protože tempo zateplování je stále vysoké, bojujeme ze všeho nejvíce s časem.



Pomozte nám registrovat hnízdiště rorýsů,
není to nijak obtížné a registrace lze provádět ráno i večer.
Třeba při cestě do práce, při venčení psa apod.


Zájemci o spolupráci se mohou hlásit na e-mailové adrese viktora@birdlife.cz, na telefonu 777 330 355 anebo na poštovní adrese Česká společnost ornitologická, Na bělidle 252/34, 150 00 Praha 5 – Smíchov. Stačí uvést, kde byste rádi registrace prováděli, aby bylo možné spolupráci koordinovat. Všem obratem zašleme jednoduchou metodiku a terénní formulář, do kterého lze požadované údaje zaznamenávat. Tři nejvýkonnější spolupracovníci se mohou těšit na věcné ceny!





Rorýs je opravdovým šampiónem mezi ptáky a zároveň naším skromným sousedem z podkroví. Dejme mu šanci být tu s námi i nadále!



Lukáš Viktora


11.05.2010, 14:00:00
Počet názorů: 1 Přidat názor

Reakce čtenářů

Tomu se říká trefa (Šafařík V.) 13.05.2010, 10:59



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791