Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Vítání ptačího zpěvu
Podkategorie:

Článek: Pozvánka na Vítání ptačího zpěvu 2011

Jaro je konečně po dlouhé zimě tady, tažní ptáci přilétají ze svých zimovišť a s nimi opět další ročník Vítání ptačího zpěvu, bezesporu největší koordinované akce svého druhu u nás. Zveme všechny milovníky ptactva a přírody, aby pod vedením zkušených ornitologů uvítali a oslavili první ptačí písničky a krásu jarní přírody. Akce se konají od 16.4 do 14.5. (nejvíce jich o víkendu 30.4. – 1.5.) po celé republice, a tak si každý může najít akci, kterou bude chtít navštívit.

Vítání ptačího zpěvu pořádá v České republice ČSO (ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci) již devatenáctým rokem a navazuje na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Později byla převzata řadou národních partnerů sdružení BirdLife International. Po osmnácti letech tak můžeme i u nás hovořit o tradici. Počet míst, na kterých se v ČR Vítání ptačího zpěvu koná i návštěvnost jednotlivých akcí každoročně roste, především díky obětavosti a vytrvalé snaze všech organizátorů, kteří se snaží připravit pro účastníky co nejzajímavější program.

Vítání ptačího zpěvu v Dolním Němčí 2010.

Vítání ptačího zpěvu probíhá většinou formou vycházek do probouzející se jarní přírody, a to doslova, protože začátek většiny akcí je naplánován na brzké ranní hodiny, kdy ptáci nejvíce zpívají. A věřte, že stojí za to si přivstat.
Během vycházky ukazují vedoucí exkurzí co kde létá a zpívá, povídají o určování ptáků, o jejich životě a ochraně. Na mnoha místech jsou exkurze doprovázeny i u veřejnosti velmi oblíbenými ukázkami kroužkování ptáků, kdy mají účastníci možnost prohlédnout si opeřence zblízka a dozvědět se současně o kroužkování mnoho zajímavostí. Jinde organizátoři zpestřují své akce přednáškami, výstavkami peří, různými hrami a soutěžemi pro děti, ukázkami a kontrolami ptačích budek, návštěvami záchranných stanic živočichů apod.
Doufáme, že se i ten letošní ročník vydaří ke spokojenosti jak organizátorů, tak účastníků a přejeme příznivé počasí a bohaté ornitologické zážitky.

Pozor změny:
Vítání v Hostivicích II se z důvodu nemoci posouvá o týden později na 20.5.
Vítání v Dolním Němčí se posouvá z 29.4. na 6.5.
U Vítání V Horním Němčí změna času a místa srazu - viz seznam vycházek jižní Morava.


Praha


Praha 3 – Vinohrady
Sraz v sobotu 30.4. mezi 4:45 až 5:15 před vchodem do kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze 3 (metro A). Nejprve bude procházka za ptáky s ukázkami mapovacích metod pro hnízdní rozšíření ptáku v Riegrových sadech a pokud bude zájem, tak i procházka za ptáky Olšanských hřbitovů. Z ptáků bude vidět nebo slyšet např.: kos černý, sýkora koňadra, sýkora modřinka, pěnice černohlavá, střízlík obecný, straka obecná, sojka obecná, budníček vetší, budníček menší a mnoho dalších. Předpokládaný konec do 10:00. Dalekohled s sebou. Vycházku vede Filip Starosta (tel.: 777 671 586).

Praha 4 - Hodkovičky
Sraz v sobotu 23.4. v 6:30 před Hotelem Michael (Pod Lysinami 1), spojení busem 121 na zastávku Na Lysinách a cca 300m pěšky. Vycházka pestrým, přírodě blízkým lesem s prvky pralesa. Povídání o ptácích, o lese, určování ptáků podle hlasu. Dalekohled a určovací příručku s sebou. Vedou Tomáš Telenský (e-mail: tomas.telenskygmail.com) a Alena Rulfová.

Praha 4 - Hodkovičky - večer se slavíky z Prahy
Sraz v úterý 3.5 18:00 na zastávce tramvaje Černý kůň. Slavíci z Prahy zpívají jistě neméně zvučně než jejich známější madridští kolegové. Budeme naslouchat jejich zpěvu, něco si o nich řekneme a v případě hezkého počasí bude i ukázka jejich odchytu a kroužkování. Pokud nám nadšení vydrží, možná bude i pozorování noční oblohy. S sebou dalekohled a něco k večeři. Vedou Tomáš Telenský (e-mail: tomas.telenskygmail.com), Lukáš Viktora a Alena Rulfová.

Praha 6 - obora Hvězda
Sraz v neděli 1.5. v 5:00 u letohrádku Hvězda, kde budou podány základní informace. Asi v 6:00 vycházíme od letohrádku k procházce a kroužkování. Vede Jan Řezníček (tel.: 604 186 134, e-mail: jan.reznicekvolny.cz).

Praha 8 – Ďáblický háj
Sraz v sobotu 7.5. v 7:00 před radnicí ve starých Ďáblicích. Ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konce v cca 11:00. Provází Martin Smrček (email: forpusseznam.cz)a Martin Smola.

Praha 9 - Satalice
Sraz v neděli 1.5. v 8:00 u stanice autobusu č. 186 Satalická Obora (u kapličky). Součástí exkurze do CHÚ Bažantnice v Satalicích a Vinořský park bude hra a za příznivého počasí ukázka kroužkování. Vedou Jirka a Vlaďka Sládečkovi (e-mail: sladecekpsp.cz, tel.: 724 006 885).

Praha 10 – Toulcův Dvůr – Den Země
V sobotu 30.4. se v Toulcově dvoře (Kubatova 32, Praha 10) bude od 10:00 do 18:00 odehrávat Den Země. Prezentovat se zde bude i Česká společnost ornitologická. Pro děti připravíme hry, v mokřadu předvedeme ukázku odchytu a kroužkování ptáků.
Za ČSO budou přítomni Lucie Hošková a Jirka a Vlaďka Sládečkovi (e-mail: sladecek@psp.cz, tel.: 724 006 885).

Praha 11 - Milíčovský les a okolí
Sraz v sobotu 30.4. v 6:30 na stanici metra C Háje nahoře u sochy kosmonautů. Vycházka nejen lesem a kolem rybníků - tentokrát půjdeme trochu více otevřenou krajinou, abychom viděli také ptáka roku - strnada obecného. Povídání o ptácích, určování ptáků podle hlasu. Dalekohled a určovací příručku s sebou. Vedou Tomáš Telenský (e-mail: tomas.telenskygmail.com) a Alena Rulfová.

Praha – Dubeč – rybník Slatina
Sraz v sobotu 7.5. v 8:00 na autobusové zastávce Škola Dubeč (linky 240, 111), nebo se mohou zájemci připojit cca v 9:00 přímo u rybníku. Vycházka okolo rybníku, pozorování a určování ptáků, ukázka odchytu a kroužkování. Dobrou náladu a dalekohledy s sebou. Vedou Štěpánka Kosová (tel.: 721 459 150) a Vít Štancl (tel.:728 606 782).


Střední Čechy



Čechtice (okr. Benešov)
Sraz v sobotu 7.5. v 7:30 před obecním úřadem v Čechticích. Vycházka do přírody Čechtic, poznávání ptáků a jejich hlasů. Za příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Dalekohledy a vhodnou obuv s sebou. Za deštivého počasí se akce ruší. Pořádá ČSO ve spolupráci se Skautským oddílem v Čechticích. Vede Bohumil Suk (tel.: 603 282 800) a Miloš Kos.

Hostivické rybníky
Sraz v sobotu 7.5. v 7:00 před hostivickým nádrážím (ul. Železničářů). Ornitologická vycházka napříč Hostivicí (nejprve se zastavíme ve starém ovocném sadu Višňovce, pak se vydáme přes obec k hostivickým rybníkům). Součástí vycházky bude kromě pozorování, poslouchání a určování ptactva také soutěž pro děti. Vede Ota Vorel a Jana Vojtová (tel.: 775 294 492). Pořádá ČSO ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Hostivice.

Hostivické rybníky - pro rodiče na mateřské dovolené a jejich děti
Sraz v pátek 20.5. v 9:30 na konci hráze Litovického rybníka (směrem od Litovické ulice). Ornitologická vycházka kolem rybníků v Přírodní památce Hostivické rybníky určená především pro rodiče na mateřské dovolené a jejich děti.Vede Jana Vojtová (tel.: 775 294 492). Pořádá ČSO ve spolupráci s Českým svazem ochránců přírody Hostivice.

Hvožďany (okr. Příbram)
Sraz v neděli 8.5. mezi 4:45 až 5:00 před obecním úřadem ve Hvožďanech. Procházka za převážně vodními ptáky povede z Hvožďan do Pozdyně se zastavením u rybníků Háj, Vočert, Lazy, Nová Pozdyň a ornitologickým rájem dané oblasti, rybníkem Melín. Ze zajímavých ptáků bude vidět nebo slyšet racek chechtavý, potápka roháč, čejka chocholatá, chřástal polní a moho dalších. Předpokládaný konec do 10:00. Dalekohled s sebou (pro odvážnější i vysoké holinky). Provází Filip Starosta, přihlásit se můžete do konce dubna na tel. č. 777 671 586 nebo mailu filip.starostaseznam.cz.

Bývalý vojenský prostor Baba (okr. Benešov)
Sraz v sobotu 21.5. v 7:15 u střelnice. Vycházka povede převážně křovinatou stepí s bohatou ptačí faunou. V případě příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování. K vidění budou i jiní živočichové. S sebou dalekohled. Pořádá ČSO ve spolupráci s Muzeem Podblanicka. Vedou Pavel Procházka (email: hippolaisseznam.cz, tel. 739 203 308) a Jiří Pokorný.

Kladno
Sraz v neděli 1.5. v 7:10 na zastávce MHD Ronovka v Kladně – Švermov (linka č. 12). Pozorování a poznávání ptáků proběhne na haldě bývalého dolu Rona a následně v zemědělské krajině. V průběhu vítání proběhnou soutěže pro děti i dospělé. Kdo bude mít zájem může navštívit ještě stanici pro zraněné živočichy Aves Kladno. Vedou Petr Starý, Milan Tichai a Stanislav Lepič (tel.: 602 336 014).

Loděnice (okr. Beroun)
Sraz v sobotu 30.4. v 7:00 před obecním úřadem v Loděnici. Vycházka po okolí, určování ptáků, ukázka odchytu. Pořádá ČSO ve spolupráci se správou CHKO Český kras. Vedou Jiří Novák (tel.: 608 969 543) a Jaroslav Veselý (tel.: 728 878 352)

Lysá nad Labem
Sraz v sobotu 7.5. v 6:30 u vchodu do zámecké zahrady z Komenského ulice. Ornitologická vycházka zámeckým parkem v Lysé nad Labem k Hrabanovské černavě. Součástí vycházky bude kromě pozorování, poslouchání a určování ptactva také ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci s Daphne - Institutem aplikované ekologie a Městským úřadem v Lysé nad Labem. Provázet budou Pavel Marhoul (pavel.marhouldaphne.cz), Petra Málková (tel: 606 355 521, e-mail: pamalkovaseznam.cz) a Vilém Jarský.

Mělnicko
Sraz v sobotu 30.4. od 17:00 na břehu Vltavy 1,5 km nad soutokem, nad ovocnými sady „Mrkvice“ (mapa na webu pobočky). Program je tradiční: natažení sítí pro odchyty, vybudování tábořiště, večer si opečeme buřty, povedou se kuloární rozhovory nejen na ornitologické téma a poslechneme si přehrávky ptačích hlasů, se kterými budeme ráno vítat den. V neděli budíček hodinu před svítáním, s ptáky přivítáme den a průběžně budeme určovat a kroužkovat, co se chytí, a odpovídat na odborné, laické i všetečné otázky. Akce rozložená do dvou dnů, skončí v neděli do 12:00. Vedou Jiří Veselý (tel: 737 772 534) a Ivan Svoboda (tel: 604 706 099).

Mladá Boleslav - Dlouhá Lhota
Sraz v sobotu 30.4. v 7:15 na vlakovém nádraží Mladá Boleslav. Odjezd vlaku v 7:32. Z Dlouhé Lhoty půjdeme do Matrovic, kde si prohlédneme nově vybudované čapí hnízdo, dále budeme pokračovat okolo rybníku Vražda, které je domovem řady vzácných druhů ptáků (v loňském roce zde bylo prokázané hnízdění hus velkých, byl zde pozorován kriticky ohrožený orlovec říční, orel mořský a další zajímavé ptačí druhy). Konečným cílem je zámecký park v Březně, kde pravidelně hnízdí až 10 párů volavek šedých. Odjezd vlaku z Března je v 13:09 nebo v 15:02. Pro zdatnější turisty je možnost pokračovat po turistické značce až do Mladé Boleslavi po vlastní ose. Doporučujeme vzít s sebou dalekohled a fotoaparát. Průvodcem nám bude Zdeněk Mrkáček z CHKO Český ráj. Pořádá ČSO ve spolupráci s ČSOP Klenice. Kontakt na pařadatele: Milada Vrbová (tel.: 605 000 577).

Rakovník
Sraz v sobotu 30.4. v 6:30 u kostela sv. Jiljí (Penny Market).
Trasa povede částečně po nové naučné stezce a vracet se budeme tradičně přes bývalý výcvikový prostor (PR Tankodrom). Kromě povídání o ptačím životě budeme určovat ptáky a ptačí hlasy, nebude chybět ani ukázka odchytu a kroužkování a kontrola snůšek v ptačích budkách. Pořádá ČSO ve spolupráci s Rakovnickým ornitologickým spolkem Fénix o.s., vede Milan Tichai (tel.: 737 271 755, e-mail: milan.tichai seznam.cz).

Rohatsko (okr. Mladá Boleslav)
Sraz v sobotu 30.4. v 7:30 V Rohatsku u rybníka Kyselák. Tradiční výprava za ptačím zpěvem, tentokrát do staré pískovny na Horách. Během dopolední vycházky, která nepřesáhne čtyři kilometry, navštívíme pestrá ptačí stanoviště. Niva vodoteče, pole, louky, les, ale zejména starý písník, kde stále přežívají jezírka s vzácnými obojživelníky, v prostředí, podobném tajze. Místo, které bylo uchráněno před socialistickou devastací. Proběhne tradiční ukázka kroužkování, pro děti jsou opět nasbírány pestré acháty.Představen bude pták roku – strnad obecný a připomenut význam zachování těchto prostředí.Vedou Pavel a Tomáš Kverkovi (kontakt: 723 009527; mail pkverekvolny.cz).

Roztoky u Prahy
Sraz v sobotu 7.5. mezi 6:10 A 6:20 na zastávce busu 340 a 350 Roztoky - rozcestí Žalov. Projdeme se přes Holý Vrch až k Únětickému rybníku v Tichém údolí. Vycházka za ptactvem lidských sídel, polí, luk i mokřin. Projdeme se ranní přírodou, poslechneme a naučíme se ptačí hlasy a pokusíme se nahrát zpěv ptáka roku 2011 - strnada obecného. Pro případná ranní písklata připravíme drobné hry a úkoly, které na závěr odměníme. S sebou (pokud máte): dalekohled,určovací atlas ptáků, terénní obuv a oblečení dle počasí, pokud chcete vlastní nahrávku Ptáka roku 2011, tak i přístroj k pořizování nahrávek hlasů - digitální kameru, mp3 přehrávač, mobil, digitální fotoaparát, diktafon (o vhodnosti blíže viz http://birdlife.cz/index.php?ID=2071). Vede Lucie Hošková (e-mail: hoskovabirdlife.cz, tel.: 602 972 368) a Petr Voříšek.

Rožďalovické rybníky
Sraz účastníků v neděli 1.5. v 7:00 na hrázi rybníka Zrcadlo v obci Mlýnec. Procházka okolo rybníka Zrcadlo bude tradičně doplněna ukázkou odchytu a kroužkování drobných pěvců v rákosinách. Proběhne i vypouštění uzdravených ptáků ze záchranné stanice pro hendikepované živočichy z Pátku u Poděbrad. Vede Vladimír Šoltys (tel.: 602 555 102, e-mail: jicinvetseznam.cz).

Řevnice
Sraz v sobotu 30.4. v 8:00 v Řevnici u nádraží (vlak z Prahy – hl.n. odjíždí v 7:15, ze Smíchova v 7:22). Výprava za budníčkem lesním a dalším ptactvem našich lesů. Naslouchání zpěvu, ukázky odchytu a kroužkování. Vede Jaroslav Kubíček (email: kubicekjaroslavupcmail.cz, tel.: 603 910 373)

Říčany
Sraz v sobotu 7.5. v 7:30 u sportovní haly v Říčanech. Procházka kolem rybníků a říčanským lesem k hájence u Světic. Za příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vhodné i pro rodiny s dětmi, dalekohledy sebou. Spolupořádá Ekocentrum Říčany. Vedou Petr a Alena Klvaňovi (klvanovabirdlife.cz).

Solopysky (okr. Příbram)
Sraz v sobotu 30.4. v 8:00 na hrázi Horního Solopyského rybníka. Pozorování ptáků s ukázkou jejich odchytu a kroužkování, spojené s exkurzí za místní, výjimečně bohatou faunou obojživelníků. Obuv do vlhka a dalekohled s sebou!
Pořádá ČSO ve spolupráci s Blatským muzeem v Soběslavi, Hornickým muzeem v Příbrami a o.s. Vedou Lukáš Viktora (ČSO, tel.: 777 579 542, e-mail: viktora birdlife.cz) a David Fischer (Hornické muzeum Příbram).

Vavřinecký rybník u Uhlířských Janovic, (okr. Kutná Hora)
Sraz v sobotu 30. dubna 2011 v 7:30 hod. na parkovišti před hřbitovem v obci Vavřinec. Uskuteční se vycházka po jižním břehu Vavřineckého rybníka, spojená s pozorováním a určováním ptactva. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Jan Křivský (tel.: 732 560 647, e-mail: jan.krivskycentrum.cz).

Vidlákova Lhota (okr. Benešov)
Sraz v sobotu 7.5. v 7:30 u hřiště v Bukové a Vidlákově Lhotě. Vycházka za ptactvem podél Konopišťského potoka. Ve spolupráci s ČSO pořádá O.s. Vidlibuk.Vede Jaroslav Cepák, kontaktní osoba Jana Urbanová (tel.: 732 135 194).

Vrané nad Vltavou
Sraz v neděli 1.5. v 18:00 na nádraží ve Vraném nad Vltavou. Vycházka údolím Zvolského potoka s poslechem a pozorováním ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci CEV Zvoneček, vede Patrik Sláma (tel.: 606 880 441, e-mail: infocev-zvonecek.cz).

Žehuňský rybník
Sraz v neděli 1. 5. mezi 6:30 a 7:00 u stanové základny v aleji na severním břehu rybníka. Stanová základna se nachází u cesty vedoucí podél železniční trati při severním břehu rybníka (od hráze rybníka ca 700 m. po silnici směr Dlouhopolsko, Městec Králové, před železničním přejezdem odbočit vpravo a po polní cestě ca 1 km, od železniční zastávky Choťovice necelé 2 km po polní cestě směrem k hrázi). Polní cesta je místy rozbahněná, ale při opatrné jízdě sjízdná. Vítání ptačího zpěvu je u Žehuňského rybníka tradičně spojeno s prvním dnem jarní odchytové a kroužkovací akce a této akci je částečně podřízen i program vítání. Ukázka kroužkování ptáků, pozorování ptáků v okolí rybníka, povídání o Ptačí oblasti Žehuňský rybník – Obora Kněžičky, poslouchání hlasů a zpěvu ptáků. Pokud čas a počasí dovolí, mohou zájemci o poznávání ptačího zpěvu během krátké vycházky navštívit jižní okraj obory a doubravy v neoplocené části v okolí Staré Báně (v doubravách jsou hojní lejsci bělokrcí a budníčci lesní, ozývají se datli černí, strakapoudi prostřední a malí, ve stepích se můžeme setkat s ťuhýkem obecným a linduškou lesní, ve starých sadech volají krutihlavi, hojný je rehek zahradní apod.). Součástí letošní akce bude možnost vyzkoušení dalekohledů značky Vortex (včetně stativového monokuláru Vortex Razor 85HD). Po předchozí dohodě s organizátory je možný příjezd již v sobotu 30.4. večer a přespání pod širákem či ve vlastním stanu za hlasitého chorálu rákosníků, cvrčilek, slavíků a dalších druhů ptáků.Všichni přátelé ptactva a zejména zvídaví zájemci o hlubší poznání života naší ptačí fauny jsou vítáni.
Organizuje patronátní skupina ČSO pro Ptačí oblast Žehuňský rybník - Obora Kněžičky. Vedou Lubor Urbánek (e-mail: ddmlitomysl.cz, tel.: 604 824 652) a Miroslav Jelínek (e-mail: mir.jelinekemail.cz, tel.: 603 554 706).


Západní Čechy


Bor u Tachova
Sraz v neděli 8.5. v 7:00 před bránou borského zámku. Trasa vycházky bude probíhat od borského zámku přes zámecký park až k rybníku Tážný. V průběhu vycházky proběhne přednáška na aktuální téma. Akce proběhne pod vedením Karla Machače. Informace je možné si ověřit na telefonu 721 962 801 nebo na Městské úřadu v Boru u p. Krasanovské.

Domažlice
Sraz v neděli 1.5. v 5:30 v městském parku před bývalou domažlickou nemocnicí. Během pochůzky budou určovány různé druhy ptactva. Prosím všechny zájemce aby se vybavili teplým a nepromokavým oblečením (obuví), akce se koná za každého počasí. Vítán je též dalekohled, či nějaký klíč k určování ptáků. Konec akce je plánován na 7:30. Tato akce je pořádána Českou společností ornitologickou ve spolupráci s MÚ Domažlice. Vede Jiří Sladký (tel.: 777 810 427, e-mail: jiri.sladky nature.cz).

Holýšov
Sraz v neděli 1.5. v 6:00 před radnicí v Holýšově. Cílem akce je vycházka za ptačím zpěvem a pozorování ptáků v okolí Holýšova. Trasa vycházky vede podél řeky Radbuzy a pak po staré tankové cestě. Předpokládaný konec je v cca 10 hod. Akce se koná za každého počasí, teplé oblečení a dalekohled s sebou, občerstvení zajištěno.Pořádá ČSO ve spolupráci s Holýšovským ornitologickým klubem, vede Libor Schröpfer (tel.: 732 370 036).

Horšovský Týn
Sraz v neděli 1.5. v 7:00 u brány zámeckého parku v Horšovském Týně. Procházka ranním parkem s poslechem a určením zpívajících ptačích druhů. Vede Petr Lang (e-mail: lang.petaseznam.cz, tel.: 728 013 280).

Horšovský Týn – noc slavíků
Sraz v neděli 22.5. v 19:00 u benzinové pumpy u vlakového nádraží. Poslouchání slavíků a cvrčilek s povídáním o nich.
Vede Petr Lang (e-mail: lang.petaseznam.cz, tel.: 728 013 280).

Cheb
Sraz v sobotu 7.5. v 6:00 u dřevěného mostu přes Ohři pod Chebským hradem. Trasa povede kolem řeky Ohře, k přehradě Skalka po naučné stezce až na Komorní Hůrku. Odtud k rybníku Amerika a do Františkových Lázní.
Vedou Dětmar Jäger (tel.: 736 712 250) a Aleš Jelínek (tel.: 604 925 022).

Chodov (okr. Karlovy Vary)
Sraz v sobotu 7.5. v 6:00 na hrázi rybníku Bahňák. Vycházka jarní přírodou spojená s určováním ptačích druhů dle zpěvu.Vede Miroslava Horáková (tel.: 737 720 060).

Mariánské Lázně
Sraz v neděli 1.5.v 7:30 u Ferdinandovy kolonády v Mariánských Lázních. Ornitologická vycházka po parku zaměřená na poznávání ptáků podle jejich zpěvu, ukázka odchytu a kroužkování, hry a soutěže pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci s CHKO Slavkovský les a ZO ČSOP Kladská, více info Pavla Blažková (tel.: 602 273 443).

Plzeň
Sraz účastníků v sobotu 14.5. v 6:00 na konečné tramvaje č. 4 v Plzni na Lochotíně. Vycházku povede L. Wolter kolem boleveckých rybníků přes Bílou horu k ř. Berounce. Tam bude připraveno stanoviště s ukázkou kroužkování volně žijícího ptactva. Akce bude zakončena v Záchranné stanici živočichů v Plzni - Doubravce, kde bude probíhat Den otevřených dveří. Kontaktní osoba: Miloš Paisker (tel. 739 206 159). Pořádá Západočeská pobočka ČSO ve spolupráci s DES OP v Plzni.

Spálené Poříčí
Sraz v neděli 8. 5. v 09:00 před zámkem ve Spáleném Poříčí. Procházka probouzející se přírodou pod vedením terénních ornitologů, určování ptáků podle vzhledu a podle zpěvu a hlasu, povídání o životě v přírodě, odchyty a kroužkování ptáků. Pořádá Nepomucký ornitologický spolek, vede Václav Kovář (tel.: 602 346 938, email: vaclav.kovarurad-nepomuk.cz).

Tachov
Sraz v sobotu 30.4. v 7:00 v Knížecí aleji u mostu za sádkami ČRS (nad jezem) v areálu zdraví. Ukázka odchytu a kroužkování ptáků, povídání o ptačím životě, poslech ptačích hlasů. Od 8:00 ornitologická vycházka s pozorováním ptáků a jejich určováním podle zpěvu. Pořádá ČSO ve spolupráci s ZO ČSOP Sylva Lunae, Správou CHKO Český les, Muzeem Českého lesa v Tachově a občanským sdružením Mezi lesy. Vedou Pavel Řepa, Petra Cehláriková a Milena Prokopová.

Vrčeň u Nepomuka
Sraz v sobotu 7. 5. v 08:00 na návsi před zahradnictvím ve Vrčeni (2km od nádraží Nepomuk –Dvorec. Procházka probouzející se přírodou pod vedením terénních ornitologů, určování ptáků podle vzhledu a podle zpěvu a hlasu, povídání o životě v přírodě, odchyty a kroužkování ptáků. Pořádá Nepomucký ornitologický spolek, vede Václav Kovář (tel.: 602 346 938, email: vaclav.kovar urad-nepomuk.cz).

Jižní Čechy



Dačice
Sraz v neděli 8.5. v 7:00 u kašny na Havlíčkově náměstí v Dačicích. Bude připravena ukázka kroužkování ptáků a soutěž pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Vysočina. Vede Hana Uhlíková (e-mail: uhlikova@fld.czu.cz, tel.: 776 363 491).

Dívčice
Sraz v sobotu 30.4. v 6:40 na nádraží (po příjezdu vlaku od Českých Budějovic). Hlavní náplní bude pozorování ptactva na okolních aktuálně atraktivních lokalitách, pravděpodobně ukázka kroužkování ptáků a povídání na libovolná ornitologická témata (pták roku, ptačí oblasti apod.). Dobrou náladu, svačinu a dalekohled s sebou :-) Vede Vojta Kubelka (e-mail: kubelkavgmail.com, tel.: 721 018 336).

Jindřichův Hradec
Sraz v sobotu 7.5. v 6:45u zastávky MHD Sídl. Vajgar - Billa. Trasa povede kolem rybníku Vajgar, program zahrnuje - poslech ptačího zpěvu (určování druhů), ukázka odchytu a kroužkování ptáků, seznámení s činností ČSO a ukázka tiskovin, prostor na otázky. Pořádá ČSO ve spolupráci se sdružením Hamerský potok o. s.

Jistebnice
Sraz v sobotu 7.5. v 8:00 na náměstí v Jistebnici. Vycházka do luk a lesa nad Jistebnicí. Prezentace ochrany ptáků. Vede František Vališ (tel.: 773 625 600).

Lutová (okr. Jindřichův Hradec)
Sraz v sobotu 30.4. v 7:00 na návsi v Lutové. Vycházka z Lutové k rybníku Podsedek, zde ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Ve spolupráci s ČSO pořádá O.s. Vespolek. Vede Jaroslav Cepák, kontaktní osoba Lucie Černická (tel.: 732 483 158).

Milevsko
Sraz v neděli 1.5. v 7:30 na parkovišti u Bažantnice. Vycházka parkem a okolím,poznávání a určování ptačích druhů. Ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Závěrem beseda s občerstvením v klubovně ČSCH. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Milevsko. Vede L. Kálalová (tel.: 607 230 681) , J. Jahelka, F. Vališ a P. Fousek.

Myštice u Blatné
Sraz v sobotu 30.4. v 8:30 v Myšticích u Blatné u autobusové zastávky na hrázi rybníka Labuť (GPS Loc: 49°27'8.5"N, 13°58'8.2"E).Vycházka povede kolem rybníka Labuť směrem k obci Chobot. V rámci dlouhodobého monitoringu ptačích populací budou moci všichni vidět některé ptáky i z bezprostřední blízkosti při ukázce jejich kroužkování a opětovném vypouštění do přírody. Kromě pěvců rákosin a křovin a několika druhů kachen, roháčů a lysek je možné pozorování i kormoránů nebo husí velkých, volavek popelavých i bílých, a třeba i orlů mořských. Vycházka potrvá přibližně do 12 až 13 hodin, doporučit lze obuv odolávající mírnému vlhku a máte-li vezměte i dalekohled ( k dispozici bude i velký stativový dalekohled). Budou rozdány informační materiály o ptácích, pro děti budou připraveny soutěžní otázky Ve spolupráci s ČSO pořádá ZO ČSOP 20/04 Blatná a členové Jihočeského ornit. klubu. Vedou Petr Pavlík (e-mail: csopblatnaseznam.cz, tel.: 723 743 299) a Petr Louda. Podrobnosti i z minulých ročníků na webu www.csop.cz/blatna/.

Písek
Sraz v neděli 8.5. v 6:00 před Prácheňským muzeem v Písku. Procházka bude spojená s posloucháním ptačího zpěvu a ukázkou odchytu a kroužkování ptáků, zjistíte, jak mnoho ptáků žije přímo ve městě. Vede Jiří Šebestian (Prácheňské muzeum, e-mail: sebestianprachenskemuzeum.cz, tel.: 382 201 111 nebo 382 201 121).

Planá nad Lužnicí
Sraz ve čvrtek 21.4. v 8:00 před sběrným dvorem v ul. V Hlinách. vycházka na okraj Turoveckého lesa a k rybníku Strkovský s pozorováním ptáků a praktickou ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Vedou Stanislav Vyhnal (tel.: 606 824 532), František Vališ a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Prachatice - přednáška
Začátek v pátek 15.4. v 17:00 v CEV Dřípatka (Rumpálova 999, Prachatice). Přednáška/cestopis z Antarktidy se zaměřením na ptáky, hovoří přírodovědec a polární badatel RNDr. Václav Pavel z Dobrušky. Více informací na tel.: 775 042 228.

Prachatice
Sraz v sobotu 16.4. na Hrašově louce u Husinecké přehrady v 8:00. Vycházka povede podél Blanice na Rechle ke srubu „U kulíška“. Tam proběhne ukázka odchytu a kroužkování, pracovníci NP Šumava připraví hry a kvízy pro děti a bude možnost opéct si špekáčky na ohništi. Ukončení akce cca ve 12:00. S sebou: teplé oblečení, pevnou obuv, dalekohled, příruční atlas ptáků a něco k opékání. Pořádá ČSO ve spolupráci s A Rocha , CEV Dřípatka, NP Šumava a ZŠ Vodňanská. Více info Pavel Světlík (tel.: 775 042 228).

Tábor
Sraz v sobotu 30.4. v 8:00 na stanici MHD Klokotská hospoda v Táboře. Vycházka do údolí Lužnice a lesa „Chlum“ s pozorováním ptáků ptáků a praktickou ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Prezentace prvků ochrany ptáků.Soutěž pro děti o hodnotné ceny. Vedou František Vališ, Stanislav Vyhnal a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Velešín
Sraz v sobotu 30.4. v 8:30 v parku J. V. Kamarýta (u cukrárny). Program: vycházka zaměřená na pozorování ptáků a jejich určování podle hlasu. Trasa od parku areálem zemědělského družstva do sadu u čistírny odpadních vod, s ukončením u lípy v Latránu. Trasa vede převážně po zpevněných cestách. Předpokládaný konec mezi 10. a 11. hodinou. Pořádá ČSO ve spolupráci s Ligou lesní moudrosti kmen Otyókwa a ZO ČSOP Velešín. Doporučené vybavení: nenápadné oblečení, dalekohled, pláštěnka, kapesní atlas ptáků. Vedou Radek Janák (e-mail: radekjanakseznam.cz, tel.: 728 194 469) a Jiří Růžička (e-mail: ruzickavelesin.cz, tel.: 739 026 248).

Velešín
Sraz v sobotu 14.5. v 8:30 v parku J.V. Kamarýta (u cukrárny). Trasa povede od parku J. V. Kamarýta do sadu u čistírny odpadních vod, kde bude pro děti připraven program o ptácích Velešína. Pořádá ČSO ve spolupráci s Ligou lesní moudrosti kmen Otyókwa a ZO ČSOP Velešín. Doporučené vybavení: nenápadné oblečení, dalekohled, pláštěnka, kapesní atlas ptáků. Vedou Radek Janák (e-mail: radekjanakseznam.cz, tel.: 728 194 469) a Jiří Růžička (e-mail: ruzickavelesin.cz, tel.: 739 026 248).

Volary
Sraz v sobotu 30.4.v 7:30 před Městským úřadem. Vycházka do okolí města Volary. Akce bude doplněna ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. V pátek 29.4. bude předcházet beseda s promítáním a ukázkou ptačích hlasů, kterou provede Martin Lazarovič (viz http://volary.vesele.info/). Vycházku povedou Lumír Vozábal (e-mail: LVozabalatlas.cz , tel.: 723 869 424) a Martin Lazarovič.

Severní Čechy


Česká Lípa
Sraz v sobotu 7.5. v 9:00 před budovou Vlastivědného muzea (Náměstí Osvobození 297). Vycházka podél Ploučnice do Dubice, kde se rovněž seznámíte s určováním stáří a pohlaví chycených opeřenců. Dalekohledy s sebou. Vede Dr. M. Honců (e-mail: Honcumuzeumcl.cz, tel.: 487 824 145, 605 086 242).

Duchcov
Sraz v neděli 8.5. v Zámecké zahradě u Sfingového rybníka v 7:30. Pořádá ČSO a Ornitologická skupina při Bílinské přírodovědné společnosti, vede Miroslav Horák (tel.: 723 157 135, e-mail: mira.horakcentrum.cz).

Frýdlant v Čechách
Sraz v sobotu 30.4. v 6:30 u školy T.G.Masaryka (ulice Bělíkova). Směr vycházky Střelnice a dále kolem Supího vrchu. Ukázka odchytu a kroužkování, jednoduchý kvíz pro děti. Vedou Jiří Mikšíček (tel.: 731 833 034) a Jiří Hrouzek (tel.: 606 951 647).

Jablonné v Podještědí - Lemberk
Sraz v sobotu 7.5. v 7:00 u Bredovského letohrádku. Vycházka po okolí, v případě příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování. Pořádá ČSO ve spolupráci se Společností pro Lužické hory. Vede Martin Pudil ( tel.: 732 716 726, e-mail: martin.pudilmuzeumlb.cz).

Jezeří
Sraz v neděli 1.5. v 7:30 před zámkem Jezeří. Procházka krušnohorskými bučinami a zámeckým arboretem spojená s pozorováním a posloucháním ptáků. Seznámení s ornitologickými zvláštnostmi okolí Jezeří a životem ptáků v industriální pozměněné krajině Mostecka. Za příznivého počasí ukázka kroužkování ptáků. S sebou dalekohled, nenápadné oblečení a dobrou náladu. Pořádá ČSO ve spolupráci se Zámkem Jezeří a ZO ČSOP Klíny. Vede Michal Porteš (email: portes.michalgmail.com, tel.: 605 342 797)

Koštice nad Ohří
Sraz v neděli 1.5. v 7:30 na ostrově pod jezem. Svým vyprávěním při výletě za našimi opeřenci Vás bude bavit náš dlouholetý odborník a celá akce bude zakončena ukázkou kroužkování. Dalekohledy s sebou.Pořádá ČSO ve spolupráci s Ornitologickou skupinu při Bílinské přírodovědné společnosti, vede Jiří Vaník (email: gothigseznam.cz).

Krásná Lípa
Sraz v sobotu 7.5. v 6:30 na parkovišti před Správou NP České Švýcarsko v Krásné Lípě (pod vlakovou zastávkou Krásná Lípa – město). Trasa povede k Velkému rybníku a zpět (cca 4 km). Ranní vycházka pod vedením Pavla Bendy, ředitele Správy NP České Švýcarsko, zaměřená na pozorování ptáků a určování ptačích druhů, ukázka odchytu a kroužkování ptáků, distribuce propagačních materiálů, ukázka ornitologické literatury, výstavka dermoplastických preparátů (vycpanin) typických zástupců ptačí fauny Českého Švýcarska. Kontakt na organizátory: Richard Nagel, Správa NP České Švýcarsko, tel.: 412 354 048, e-mail: r.nagelnpcs.cz, ( www.npcs.cz).

Litoměřice
Sraz v sobotu 30.4. v 6:30 u Morového sloupu na Mírovém náměstí.Vycházka na Písečný ostrov spojená s poslechem a pozorováním ptactva. Seznámení účastníků s ptáky žijícími v okolí lidských obydlí a v okolí břehových porostů lužního charakteru. Za vhodného počasí budou demonstrovány metody odchytu ptactva za účelem kroužkování a seznámení účastníků se zvláštnostmi ptačího těla. S sebou dalekohled, nenápadné oblečení a dobrou náladu.
Pořádá ČSO ve spolupráci s CHKO České Středohoří, ČSOP 37/02 ZO Litoměřice, střediskem ekologické výchovy Litoměřice SEVER a záchrannou stanicí FALCO Dolní Týnec. Vede Michal Porteš (email: portes.michalgmail.com, tel.: 605 342 797) a Bořek Franěk (email: Borek.Franekseznam.cz, tel.: 607 626 366).

Raspenava
Akce bude probíhat 7.5. - 8.5. 2011 v Raspenavě. Začínáme v sobotu 7.5. v 17.00 na Farské louce u Raspenavy, kam se dostanete po modré turistické značce z Lužce u Hejnic (žel. i autobusová zastávka Lužec pod Smrkem) (cca 2,5km)nebo z Oldřichova v Hájích (cca 5km). Přicházet je možno kdykoliv v průběhu podvečera a večera. S sebou je nutno vzít vybavení k přenocování a jídlo. Večer nás čekají ornitologické debaty, hry a táborák. Na Farské louce přespíme a ráno se budeme probouzet spolu s ptačím zpěvem. Dopoledne proběhne vycházka do okolí a ukázky odchytů a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci s o.s. Náš kraj, AOPK ČR Správou CHKO Jizerské hory a krajským střediskem Liberec. Vede Martin Pudil ( tel.: 732 716 726, e-mail: martin.pudilmuzeumlb.cz).

Roudnice nad Labem – přednáška Vodní ptáci
Čtvrtek 28.4. od 18:00 v sále Městské knihovny v Roudnici. Hovoří, barevnými diapozitivy a nahrávkami ptačího zpěvu doprovází Stanislav Chvapil. Pořádá ČSO ve spolupráci se Stanicí ekologické výchovy Ciconia ČSOP a KZM v Roudnici nad Labem.

Roudnice nad Labem
Sraz v sobotu 30.4. v 7:00 na okraji mostu na Karlově náměstí. Dalekohledy s sebou. Předpokládaná doba vycházky cca 3 hod. Pořádá ČSO ve spolupráci se Stanicí ekologické výchovy Ciconia ČSOP a KZM v Roudnici nad Labem. Vede Stanislav Chvapil (e-mail: ciconia.roudnicecentrum.cz).

Ústí nad Labem
Sraz v neděli 1.5. před hlavním vchodem do ZOO v Ústí nad Labem v 5:00 a v 6:30 Těšit se můžete na poslech a pozorování ptáků, odchyt do sítí a kroužkování, kontrolu ptačích budek a také doplňkový program pro děti - vědomostní kvíz a další hry. Akci pořádá ČSO ve spolupráci se ZOO Ústí nad Labem a AOPK ČR. Vede Václav Beran (e-mail: lutraemail.cz) a Eva Mikolášková.

Velké Hamry (okr. Jablonec nad Nisou)
Sraz v sobotu 7.5. v 05:00 (čekáme do 05:15) na náměstí. Provádějí Romana a Martin Jůnovi (tel.: 737 453 758, e-mail: konrad.bohmetiscali.cz).

Východní Čechy


Bohdanečský rybník
Sraz v neděli 1.5. v 6:00 u benzinky na okraji města směrem na Chlumec n.C. (později příchozí nás naleznou na Polákově poloostrově). Akce je zaměřena na pozorování převážně vodních a rákosinových druhů a doplněna ukázkami kroužkování. Akce bude ukončena v 10:00. Pořádá Východočeská pobočka ČSO a Spolek na ochranu mokřadů. Vedou Jan Horák a František Bárta (tel.: 602 225 749).

Dolní Čermná
Sraz v neděli 1.5. ve 4:00 na náměstí v Dolní Čermné (ÚO). Start z náměstí, okruh přes Petrovice a zpět do Dolní Čermné (trasu cca 8 km). Závěrečné hodnocení v místní hasičárně Programem bude tradičně pozorování a poslech ptáků, v blízkosti cíle ukázka odchytu a kroužkování a kvíz pro děti. V případě velmi špatného počasí náhradní program. Vedou Aleš Hampl (tel.: 604 208 580) a Jan Růžička (tel.: 731 070 397).

Dvůr Králové nad Labem
Sraz v neděli 1.5. v 6:30 u mostu přes Hartský potok u autobusového nádraží ve Dvoře Královém nad Labem (Hrubá luka). Vycházka za ptáky, ukázka odchytu a kroužkování. S sebou dalekohled a dobrou obuv. Vede Kamil Čihák (tel.: 776 895 795, email: cihakbirdlife.cz).

Hradec Králové
Sraz v neděli 1.5. v 7:00 u stavidla rybníka Biřička na Novém Hradci Králové. Vycházka (3 km) kolem soustavy čtyř rybníků na okraji Novohradeckých lesů. Pozorování a určování ptáků podle zpěvu. Za dobrého počasí proběhne ukázka odchytu a kroužkování. S sebou dalekohled a svačinu. Vhodné i pro rodiny s dětmi. Ukončení akce u zastávky MHD v Roudničce. Akci pořádá Česká společnost ornitologická. Vede Libor Praus (e-mail: praborcentrum.cz, tel.: 605 522 692) a Kamil Hromádko.

Libáň – rybník Hluboký (okr. Chrudim)
Sraz v sobotu 30.4. v 7:00 u rybníka Hluboký. Předpokládaný konec akce v 11:00. Akce je doplněna ukázkami odchytu ptáků, mysliveckých trofejí a poznávací soutěží. Pořádá Východočeská Pobočka ČSO se ZO ČSOP Nasavrky a ve spolupráci s mysliveckým sdružením Podlíšťany - Výžky. Vede František Bárta (tel.: 602 225 749).

Opočno – rybník Broumar (okr. Rychnov nad Kněžnou)
Sraz v neděli 1.5. v 5:00 u koupaliště Broumar. Trasa povede kolem rybníku (cca 3 km). Pozorování ptáků na hladině stativovým dalekohledem, představení činnosti ČSO, průběžné hledání a ukazování ptáků v terénu, ukázka kroužkování, představení projektu ZŠ Opočno Ornitologie v praxi, hra pro děti. Vede Jana Hrnčířová ze ZŠ Opočno (email: jana.hrncirovazsopocno.cz).

Starý Ples – Josefovské louky
Sraz v sobotu 30.4. v 8:00 u rybníka ve Starém Plese. Vycházka do vznikajícího ornitologického parku ČSO Josefovské louky. Prohlédneme si čapí podložku a umělá hnízdiště pro ledňáčky, předeme ukázku kroužkování ptáků. Po vycházce prezentace o Josefovských loukách v hospůdce u pana Mizery na hrázi rybníka. Ukončení do 12:00. S sebou: Sebou: obuv do podmáčeného terénu, dalekohled, příruční atlas a zejména obdiv pro zázraky přírody. Pořádá ČSO ve spolupráci s A Rocha a ČSOP. Více info Pavel Světlík (tel.: 775 042 228).

Vrchlabí
Sraz v sobotu 30.4. u zámku (pozor, změna místa!). Vycházky začínají v 7:30, 9:00 a 10:30. Vycházky s pozorováním ptáků, poslechem jejich hlasů a s odchytem a kroužkováním, program pro děti. Pořádá krkonošská ornitologická sekce a Správa KRNAP. Vede RNDr. Jiří Flousek (e-mail: jflousekkrnap.cz, tel.: 499 456 212).

Vrchlabí
Sraz v sobotu 7.5. u rybníka u letiště. Vycházky začínají v 7:30, 9:00 a 10:30. Vycházky s pozorováním ptáků, poslechem jejich hlasů a s odchytem a kroužkováním. Pořádá krkonošská ornitologická sekce a Správa KRNAP. Vede RNDr. Jiří Flousek (e-mail: jflousekkrnap.cz, tel.: 499 456 212).


Vysočina


Havlíčkův Brod
Sraz v sobotu 30.4. ve 4:00 před základní školou V Sadech. Procházka povede městským parkem a po nábřeží řeky Sázavy a bude ukončena cca v 7:30 ukázkou kroužkování ptáků u Pivovarských rybníčků. Vede Václav Hlaváč (e-mail: hlavac.vaclav seznam.cz).

Jihlava
Sraz v sobotu 30.4. v 7:30 u Domova pro seniory na Lesnově v Jihlavě. Trasa odtud povede kolem Lesnovských rybníčků, Dubského rybníka a Pávovského rybníka. Ukončení vycházky bude v Pávově - možnost využití MHD. Součástí bude i ukázka kroužkování ptáků a program pro děti. Pořádá pobočka ČSO na Vysočině, vede Bohuslava Kolmanová (tel. 606 885 091), Filip Hruška a Miroslav Čutka.

Křemešník u Pelhřimova
Sraz v sobotu 7.5. ve 4:30 u hotelu na Křemešníku u Pelhřimova. Na programu bude procházka kolem PR Křemešník s určováním hlasů ptáků a vyprávěním o jejich životě a ochraně. Pořádá ČSO ve spolupráci s Občanským sdružením Zelené srdce, vede Pavel Koubek (tel.: 737 768 102).

Pacov
Sraz v neděli 8.5. v 8:00 u památníku A. Sovy v Pacově. Pozorování ptáků spojená s ukázkou odchytu a kroužkování ptáků, vystoupení sokolníka se sokolnickým dravcem, soutěž pro děti. Vedou František Vališ, Jiří Vitovský a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Světlá nad Sázavou
Sraz v neděli 1.5. v 6:00 v parku před zámkem. Procházka povede zámeckým parkem a bude zakončena ukázkou kroužkování ptáků. Očekávaný konec 8:00 Pro děti budou v průběhu vycházky připraveny soutěže.Vede Petra Hlaváčová, stanice Pavlov (e-mail: petra.hlavacovaseznam.cz).

Telč
Sraz v sobotu 7.5. v 7:00 u Záchranné stanice pro volně žijící živočichy Telč. Bude připravena ukázka kroužkování ptáků a soutěž pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Vysočina. Vede Hana Uhlíková (e-mail: uhlikovafld.czu.cz, tel.: 776 363 491).

Velké Meziříčí - Netín
Sraz v neděli 1.5. v 7:20 na autobusovém nádraží, stanoviště č. 2. Odjezd v 7:30 do Netína. Vycházka kolem Netínského a Závistského rybníka, polní cestou do Mostišť a zpět do Velkého Meziříčí. Délka trasy cca 11 km. Pořádá ČSO ve spolupráci se SEV Ostrůvek Velké Meziříčí, vede Dana Konečná.

Vepříkov (okr. Havlíčkův Brod)
Sraz v neděli 1.5. v 7:45 na hrázi Jiříkovského rybníka. Vycházka po trase Ornitologické pozorovací stezky ( asi 3 km). Pozorování v zajímavém prostředí. Prohlídka lokalit v pronájmu ornitologického klubu. Opékání špekáčků. Pořádá Ornitologický klub Vysočina. Vede Jaroslav Rychlý (tel.: 728 321 912).


Jižní Morava


Dolní Němčí
Sraz v neděli 1.5. v 7:00 v Dolním Němčí - Horní konec (polní cesta vedle areálu Zevos), v 8:00 v Slavkově u kříže za zatáčkou a v 9:00 v Horním Němčí u přehrady. Vycházka podél potoka Okluky, směr Hluk, předpokládaný konec 11:30. Vede Zbyšek Karafiát (tel.: 777 348 894, e-mail: karafiat.zseznam.cz).

Habrovany
Sraz v sobotu 30.4. v 8:30 v Habrovanech u hřbitova. Vycházka povede okrajem lesa,kontrola ptačích budek, určování ptáků podle zpěvu,seznámení s ptákem roku strnadem obecným. Pro děti připravujeme i hry. Vede Jiří Bartl (tel. 605 876 078).

Hnanice (okr. Znojmo)
Sraz v sobotu 7.5. v 6:00 u kostela v Hnanicích. okolím Hnanic a rakouského Mitterretzbachu nenáročnou trasou, se zakončením cca v 10:00. Doporučené vybavení: terénní obuv, dalekohled. Pořádá ČSO ve spolupráci se správou Národního parku Podyjí (Na Vyhlídce 5, 669 01 Znojmo) a Národního parku Thayatal. Společná česko-rakouská vycházka se koná v rámci projektu „Příroda bez hranic“. Vede Martin Valášek (e-mail: valaseknppodyji.cz, tel.: 737 112 251) a Martin Pollheimer (coopNATURA, Rakousko).

Hodonín
Sraz v sobotu 30.4. v 7:30 u Ekocentra Dúbrava v Hodoníně (budova za sportovní halou nedaleko ZOO), veřejnost se může připojit i později přímo na hrázi Hodonínských rybníků. Procházka od Ekocentra k Hodonínským rybníkům, povídání o přírodě, pozorování ptactva a místní přírody, ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Ve spolupráci s Ekocentrem Důbrava v Hodoníně pořádá ČSO, vede Ondřej Ryška (tel.: 774 041 907).

Horní Němčí
Sraz v pátek 6.5. v 13:00 u přehrady. Vycházka po loukách Bílých Karpat, předpokládaný konec 15:30. Vede Zbyšek Karafiát (tel.: 777 348 894, e-mail: karafiat.zseznam.cz).

Hustopeče (okr. Břeclav)
Sraz v neděli 1.5. v 6:30 před DDM Pavučina (Šafaříkova 40). Trasa povede tradičně přes meruňkové sady, kolem hustopečských rybníků směrem na Kamenný vrch. S sebou vhodnou obuv, oblečení do případného nečasu a samozřejmě dalekohled. Průvodci budou Jan Sychra (e-mail: dubovecseznam.cz , tel.: 603 901 754) a Ludmila Straková.

Jiříkovice (okr. Brno venkov)
Sraz v sobotu 30.4. v 6:20 na autobusové zastávce v Jiříkovicích (z centra Brna lze dojet trolejbusem č. 31 s odjezdem v 5:47 z hlavního nádraží do Šlapanic (na konečnou, tj. zastávka Kalvodova) a odtud navazujícím busem 720 do Jiříkovic, příjezd busu v 6:17). Lze se napojit i u zastávky Jiříkovice, motorest Rohlenka v cca 7:00 (sem jezdí např. bus 702 z Úzké). Trasa povede zprvu z Jiříkovic podél toku Roketnice na sever a posléze zpět do Jiříkovic a na jih od obce k Ponětovickému rybníku. Vycházka bude zaměřena především na ptáky zemědělské krajiny a rozptýlené zeleně. Výlet bude zakončen opět v Jiříkovicích (návrat možný busem zpět do Šlapanic a do Brna). Součástí vycházky bude rovněž ukázka odchytu a kroužkování ptáků. S sebou vhodnou obuv, oblečení do případného nečasu a samozřejmě dalekohled. Průvodci budou Oldřich a Jan Sychrovi (e-mail: dubovecseznam.cz , tel.: 603 901 754).

Kyjov (okr. Hodonín)
Sraz v neděli 1.5. v 6:45 až 7:00 na parkovišti před Pennymarketem. Předpokládaný konec akce cca v 10:00 až 10:30 tamtéž. Nenáročná vycházka příměstskými zahradami a zemědělskou krajinou s přednáškou o ptácích obou typů biotopů, ukázka literatury a optiky ke sledování ptáků, ukázka odchytu a kroužkování ptáků . S sebou pokud možno dobrou náladu, čučsklo - triedr, vhodnou obuv. Nekoná se v případě trvalého deště. Organizováno ve spolupráci s OS „Kyjovské Slovácko v pohybu“, vede Karel Šimeček (tel.: 724 251 418).

Lednice
Sraz v sobotu 30.4. v 8:00 v Lednici na náměstí. Procházka parkem lednického zámku, dále kolem Zámeckého rybníku k NPP Pastvisko, z přístavu od Minaretu lodí k Janohradu, zde bude kolem 12:00 akce ukončena. Po trase pozorování ptáků a určování ptáků podle hlasu. Pořádá ČSO ve spolupráci s ZO ČSOP Lednice, obcí Lednice a 1. plavební.Vede Vilém Vyhnálek (tel.: 731 428 208, email: vilem.vyhnalekbreclav.org) a Jarmil Goldman (tel.: 731 428 227, email: jarmil.goldmanbreclav.org).

Rudka u Domašova – akce pro MŠ Rudka
Sraz v úterý 3.5. v 9:00 před MŠ v Rudce (u Domašova). Povídání o ptácích a přírodě, ukázka odchytu a kroužkování. Pokusíme se přilákat střízlíka na nahrávku hlasu. Vede Ivo Hertl (email: hertlatlas.cz)


Střední Morava


Chvalčov (okr. Kroměříž)
Sraz v sobotu 30.4. na Tesáku před hostincem Tesák v 8:10. Bus z autobusového nádraží v Bystřici pod Hostýnem ve směru na Tesák odjíždí v 7:38. Půjdeme po trase naučné stezky přes Smrdutou a Janče do Chvalčova. Předpokládané ukončení akce na Chvalčově u Hotelu Říka je do 13 hodiny. S sebou pevnou obuv, svačinu, pití a pláštěnku. Koná se za každého počasí. Akci pořádá ČSO ve spolupráci se ŠD při ZŠ TGM v Bystřici pod Hostýnem. Vede Martin Vymazal (tel.: 608 368 333. email MVymazalseznam.cz).

Chomoutovské jezero - výprava za ptákem roku
Sraz v sobotu 16.4. v 7:30 na parkovišti před areálem jachetního klubu u značky „zákaz vjezdu“. Na místo je spojení autobusem z Olomouce buď linkou 764 (odjezd 6:45 hod z autobusového nádraží, příjezd na zastávku Chomoutov, škola v 7:13 hod) nebo linkou 20 (odjezd z Náměstí Hrdinů v 6:59 hod, příjezd na zastávku Chomoutov, škola v 7:18 hod). Ze zastávky se jde pěšky Písečnou ulicí. Na místo srazu vede asfaltová silnice a cesta trvá zhruba 10 minut. Mimo poslechu a identifikace ptačích druhů na základě zpěvu je v plánu také prohlídka bývalé pískovny, která je významnou ornitologickou lokalitou. Můžeme zde vidět protahující kachny čírky obecné a modré, hvízdáky eurasijské nebo lžičáky pestré stejně jako volavky a jim příbuzné druhy a dravce. Na lokalitě je jedno z největších hnízdišť racků chechtavých a černohlavých v České republice a hnízdí zde různé druhy kachen a potápek. Za příznivých podmínek proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba 5 kilometrů. K exkurzi se je možno připojit kdykoliv v jejím průběhu. Pořádá Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO, exkurzi povede Jan Vidlař (e-mail: janvidlar@centrum.cz , tel: 731 846 852).

Jeseník
Sraz v sobotu 7.5. 5:00 ve Smetanových sadech v Jeseníku.
Ranní poslech, ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci se Správou CHKO Jeseníky, vede Petr Šaj (tel. 724 800 937).

Olomouc - Řepčín
Sraz v neděli 1.5. v 6:00 u mostu přes Mlýnský potok v Řepčíně, na konci Martinovy ulice. Ukončení mezi 8:00 – 9:00 u koupaliště Poděbrady. Přijďte s námi přivítat nový den a vše nové a krásné v našem životě a zaposlouchat se do hlasů ptačích obyvatel krajiny na okraji města. Vlastní dalekohled vítán. Pořádá ČSO ve spolupráci s DDM Olomouc a ZO ČSOP Upolín a za finanční podpory Statutárního města Olomouce. Vede Jaroslav Marx (tel: 737 418 816, e-mail: pandaddmolomouc.cz), Ondřej Delfín, Kateřina Ševčíková.

Rožnov pod Radhoštěm
Sraz v neděli 1.5. v 8:00 u Bučiského mostu pod Hradiskem. Dále po trase naučné stezky Hradisko na Vápenku a zpět do Rožnova kolem Bečvy. Ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. S sebou vhodné oblečení a obutí do přírody, dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Předpokládané ukončení v odpoledních hodinách. Exkurzi povedou Jaroslav Koleček (mobil: 605 552 978, e-mail: j.kolecekemail.cz) a Jiří Pavelka.

Tovačov - výprava za ptákem roku
Sraz v sobotu 30.4. v 7:40 u sádek v Tovačově. Odjezd linkového autobusu v 7:00 z autobusového nádraží Přerov (stanoviště č. 16). Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Budeme naslouchat zpěvu ptáků a přímo v terénu se seznámíme s hlasy nejběžnějších druhů. Uniknout si nenecháme ani pohled na přítomné vodní ptáky. Pořádá Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO, exkurzi povede Adolf Goebel (tel.: 776 064 743, e-mail: goebelmos-cso.cz ).

Nový Malín – Malínské meze (okr. Šumperk)
Akce bude probíhat v pátek 13.5. od 7:00 do 18:00 - ukázky odchytu a kroužkování ptáků, aktivity pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci s DDM Vila Doris (17. listopadu, Šumperk) a Správou CHKO Jeseníky. Kontaktní osoba: Petr Šaj (tel.: 724 800 937).

Vsetín
Sraz v neděli 1.5. v 6:30 u vchodu do Panské zahrady od Žerotínovy ulice. Předpokládané ukončení akce v 9:30. Ranní vycházka v Panské zahradě, kolem Bečvy a v zámeckém parku, spojená s poznáváním ptáků dle zpěvu, hlasu i zbarvení. Závěrečné posezení ve vsetínském zámku. Pořádá Slezská ornitologická společnost – pobočka ČSO ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko a Valašským ornitologickým klubem. Exkurzi vede RNDr. Karel Pavelka (e-mail: karel.pavelkacentrum.cz, pavelkavsetingmail.com, tel.: 737 129 019). Kdo má triedr nebo jiný dalekohled, vezměte jej s sebou. V případě silného vytrvalého deště se akce nekoná!

Záhlinice - výprava za ptákem roku
Sraz v sobotu 7.5. v 8:30 u lávky pro pěší přes řeku Moravu v Kroměříži. Doprava na místo srazu individuální (odjezd z vlakového nádraží v Hulíně v 8:02, příjezd do Kroměříže v 8:10, pěšky asi 5 min. na místo srazu). Akce Vítání ptačího zpěvu se koná za každého počasí, letos v lese Zámečku a na Záhlinických rybnících. Doporučujeme kromě dobré nálady vzít si dalekohledy, fotoaparáty a vhodný oděv i obuv. Akce je organizována ČSO společně s Českým svazem ochránců přírody VIA z Hulína. Exkurzi povede Pavel Šálek (tel.: 606 541 859, e-mail: pavelkalousseznam.cz).

Severní Morava



Bohumín
Sraz v sobotu 30.4. v 9:00 na parkovišti u Kališova jezera. Součástí vycházky kolem jezera a meandrů Odry, bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Hana Dumbrovská (email: h.dumbrovskaseznam.cz, tel.: 737 544 012).

Český Těšín
Sraz v neděli 1.5. v 8:00 na mostě přes Ropičanku (před ústím do řeky Olzy). Vycházka po okolí s odborným výkladem, pozorování a poslouchání ptáků, za příznivého počasí ukázka odchytu. Vedou Dan Křenek (tel.: 776 322 719, e-mail: dendrocoposseznam.cz) a Milan Bronclík (tel.: 608 438 872, e-mail: milan.broncliktiscali.cz).

Kopřivnice
Sraz v sobotu 30.4. v 6:00 před hlavním vchodem do Základní školy E. Zátopka (Pionýrská) v Kopřivnici. Z místa srazu se přemístíme pod Bílou horu, zde za vhodného počasí bude připravena ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Poté přechod Bílé hory do Štramberku a návrat do Kopřivnice. Vede Jan Košťál (mob.: 737 812 339, e-mail: j.k.kostalseznam.cz.)

Louky nad Olší (Karviná)
Sraz v sobotu 30.4. v 8:00 u obchodu vedle kaple sv. Barbory. Vycházka k bývalým Louckým rybníkům, pozorování a poslouchání ptáků s odborným výkladem, za příznivého počasí ukázka odchytu. Vedou Dan Křenek (tel.: 776 322 719, e-mail: dendrocoposseznam.cz) a Milan Bronclík (tel.: 608 438 872, e-mail: milan.broncliktiscali.cz).
24.03.2011
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791