Článek: Úprava sokolího hnízda

Členové ČSO dělají řadu věcí, které ptákům přímo v terénu pomáhají. Většinou se o nich ale nikdo nedoví, což je škoda – vypadáme pak velice pasivně. Doufám proto, že mne člen výboru ČSO Tomáš Bělka nezatratí, když bez jeho souhlasu zveřejním tuto jeho zprávu. Třeba motivuje i někoho dalšího, aby se svojí činností pochlubil.

Já jsem upravoval hnízdo pro sokoly v Rychlebkách před dvěma týdny (viz foto) a nepotřeboval jsem k tomu lezeckou skupinu. Stačil mi Martin Černý, který míchal nahoře na skále betonovou směs a posílal po laně dolů, Tom Pospíšil, který mi podával balvany, a já si hrál ve stěně na zedníka. Akorát jsme o tom nikam nepsali...

Potřebujeme totiž dostat sokoly na jinou skálu, protože na té, na které hnízdí nyní, nemají šanci úspěšně vyhnízdit. Na skále zhruba 7 m od hnízda je vyhlídka a pod skálou chata, kterou lesáci přes prosby, aby ji na jaře nepůjčovali lidem na víkendy, vždy obsadí nějakou početnou veselou společností svých známých, kteří pak mají sokolí hnízdo jako atrakci.

Přejme všem, kdo se na úpravách hnízda podíleli, ale hlavně sokolům, aby se jim nové hnízdo líbilo.

Zdeněk Vermouzek
16.12.2011, 15:53:00
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791