Zde se nacházíte: Home > Věda a výzkum
Podkategorie:

Článek: Vít Zavadil: Hlasy noci I

Recenze na soubor 2 DVD: VÍT ZAVADIL 2012: Hlasy noci I – Noční ptáci a žáby. Vydalo NSEV Kladno-Čabárna, 2012.

V září letošního roku spatřil světlo světa další soubor nahrávek hlasů ptáků a žab od našeho předního zoologa dr. Víta Zavadila. Po dvou CD – Velmi vzácné druhy pěvců (vydalo NSEV Kladno-Čabárna v roce 2007) a Kurz vtáčieho zpevu (vydala SOVS, rok neuveden) se jedná již o třetí vydání nosiče s jeho nahrávkami. Název nejnovějšího souboru dvou DVD napovídá, že obsahuje především nahrávky tvorů se soumračnou a noční hlasovou aktivitou. Na prvním DVD najdeme hlasy 27 druhů ptáků – konkrétně jde o 10 druhů sov, křepelku, 4 druhy bahňáků, 2 druhy brodivých a 10 druhů pěvců. Živočichové, jejichž hlasy jsou prezentovány na druhém DVD (celkem 22druhů), byly vybráni na základě podobnosti jejich hlasů a to s jasným záměrem naučit posluchače je rozeznávat. Po kuňkách, blatnici a ropuše obecné, tak následuje blok věnovaný „cvrkajícím“ žábám, ptákům i jednomu zástupci hmyzu – ropuchám zelené a krátkonohé, lelkovi lesnímu, třem druhům našich cvrčilek a krtonožce obecné. Následují hlasy 6 druhů skokanů a celý blok uzavírají 4 druhy našich chřástalů.

Skutečně vynikajícím počinem je zařazení několika typů hlasů u každého z uvedených druhů – celkem tak má posluchač možnost vyslechnout několik desítek (!) nejrůznějších a často i unikátních (a pro běžného posluchače tudíž málo známých či naprosto neznámých) typů hlasových projevů. Za všechny jmenujme hlasové projevy sýčka obecného včetně jeho mláďat či nahrávku hlasových projevů páru chřástalů kropenatých. V některých případech jde o nahrávky cenné i z historického hlediska - např. hlas dytíka úhorního nahraný autorem v roce 1994 v bývalém vojenském prostoru Mladá. Někomu by možná mohla vadit nižší kvalita některých ze zařazených nahrávek, ale to podle mého názoru jen zvyšuje jejich autentičnost - posluchač si uvědomí, v jak obtížných podmínkách byly často pořizovány. Vydání nahrávek na DVD umožnilo obohatit soubor i obsáhlejšími komentáři a především fotografiemi všech zařazených druhů od našich předních fotografů. U vybraných druhů byly zařazeny i fotografie mláďat , v případě žab i biotopu či pulců. Díky multimediálnímu provedení tak lze DVD využít i pro edukativní účely (což pochopitelně bylo i záměrem vydavatele).

Nové Zavadilovo DVD rozhodně stojí za poslech a prohlédnutí a lze ho vřele doporučit nejširšímu okruhu zájemců. Začátečníkům pomůže zdokonalit se v poznávání hlasů a pokročilejší si vychutnají unikátní nahrávky.

DVD lze objednat na adrese NSEV Kladno-Čabárna o.p.s., nám. Starosty Pavla 44, 272 52 Kladno, e-mail: nsev.kladno@seznam.cz.

Jaroslav Cepák
14.10.2012
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791