Zde se nacházíte: Home > Věda a výzkum
Podkategorie:

Článek: Střípky z JPSP

Na webu JPSP jsou již aktuální výsledky z letošního roku a známe i vítěze losování odměn JPSP.

V sobotu 2. listopadu proběhla v Přerově členská schůze ČSO, jejíž součástí bylo i losování odměn spolupracovníkům Jednotného programu sčítání ptáků. Hlavní cenu, dalekohled Meopta 8*32, získal Lubor Urbánek, který sčítá po dobu rovných 20 let. Odměnu si tedy více než zaslouží. Dalšími výherci byli Ivo Hertl (6 let sčítání, knihy v hodnotě 2000 Kč) a Daniel Bosák (14 let sčítání, knihy v hodnotě 1000 Kč). Do slosování odměn se dostávají všichni spolupracovníci, kteří sčítají alespoň po dva roky, dodržují metodiku a včas odevzdají data. Hlavní cena, špičkový dalekohled, je určena jen spolupracovníkům s deseti a více lety sčítání.

Díky včas odevzdaným výsledkům máme spočítané indexy početnosti běžných druhů ptáků za letošní rok, najdete je na webu JPSP.

Vývoj početnosti drozda zpěvného. Zdroj: Jednotný program sčítání ptáků.


Z letošních zajímavostí si dovolím upozornit na veliký propad v početnosti u drozda zpěvného, velmi pravděpodobně související s chladným počasím na počátku jara, kdy velké množství již přilétlých drozdů uhynulo zřejmě na nedostatek potravy. Jedná se dokonce o největší meziroční změnu v početnosti drozdů za celou dobu sčítání od roku 1982. Podle výsledků v dalších letech uvidíme, zda se podaří drozdům masivní úhyn dospělých ptáků před hnízděním dorovnat produkcí letošních mláďat nebo zda se jejich počty sníží na delší dobu. Zajímavé je, že blízce příbuzní kosové jsou zřejmě na chladnější teploty mnohem lépe adaptovaní, žádný propad u nich vidět není.

Vývoj početnosti zvonka zeleného. Zdroj: Jednotný program sčítání ptáků.


Celkem pozitivní jsou naopak výsledky u zvonků. Nezdá se, že by krmítková nákaza (trichomonóza) způsobovala další prudký pokles populace.

K těmto a mnoha dalším výsledkům Jednotného programu sčítání ptáků můžete přispět i vy. Poznáte-li bezpečně vizuálně i podle hlasu ptáky ve vašem okolí, rozšiřte řady spolupracovníků JPSP!


Zdeněk Vermouzek
08.11.2013
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791