Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Vítání ptačího zpěvu
Podkategorie:

Článek: Pozvánka na Vítání ptačího zpěvu 2014

Jaro je konečně po dlouhé zimě tady, tažní ptáci přilétají ze svých zimovišť a s nimi opět další ročník Vítání ptačího zpěvu, bezesporu největší koordinované akce svého druhu u nás. Česká společnost ornitologická zve tímto všechny milovníky ptactva a přírody, aby pod vedením zkušených ornitologů uvítali a oslavili první ptačí písničky a krásu jarní přírody. Akce se konají od 19. 4. do 31. 5. (nejvíce jich je o víkendu 3. 5. – 4. 5.) po celé republice, a tak si každý může najít akci, kterou bude chtít navštívit.


Generálním sponzorem Vítání ptačího zpěvu je Meopta, tradiční výrobce špičkové optiky.


Vítání ptačího zpěvu pořádá v České republice ČSO (ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci) a navazuje tak na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Později byla převzata řadou národních partnerů sdružení BirdLife International. Po osmnácti letech tak můžeme i u nás hovořit o tradici. Počet míst, na kterých se v ČR Vítání ptačího zpěvu koná i návštěvnost jednotlivých akcí každoročně roste, především díky obětavosti a vytrvalé snaze všech organizátorů, kteří se snaží připravit pro účastníky co nejzajímavější program.
Vítání ptačího zpěvu probíhá většinou formou vycházek do probouzející se jarní přírody, a to doslova, protože začátek většiny akcí je naplánován na brzké ranní hodiny, kdy ptáci nejvíce zpívají. A věřte, že stojí za to si přivstat.
Během vycházky ukazují vedoucí exkurzí, co kde létá a zpívá, povídají o určování ptáků, o jejich životě a ochraně. Na mnoha místech jsou exkurze doprovázeny i u veřejnosti velmi oblíbenými ukázkami kroužkování ptáků, kdy mají účastníci možnost prohlédnout si opeřence zblízka a dozvědět se současně o kroužkování mnoho zajímavostí. Jinde organizátoři zpestřují své akce přednáškami, výstavkami peří, různými hrami a soutěžemi pro děti, ukázkami a kontrolami ptačích budek, návštěvami záchranných stanic živočichů apod.
Doufáme, že se i ten letošní ročník vydaří ke spokojenosti jak organizátorů, tak účastníků a přejeme příznivé počasí a bohaté ornitologické zážitky.

Přidáno:
Jablunkov ve čtvrtek 1.5. v 8:00
Nové Strašecí v sobotu 10. 5. v 7:30
Dolní Čermná v neděli 4. 5. ve 4:00


Praha


Praha 4 - Hodkovičky - večer se slavíky z Prahy
Sraz v pondělí 19. 5. v 19:00 na zastávce tramvaje Černý kůň. Slavíci z Prahy zpívají jistě neméně zvučně než jejich známější madridští kolegové. Budeme naslouchat jejich zpěvu, něco si o nich řekneme a v případě hezkého počasí bude i ukázka jejich odchytu a kroužkování. Pokud nám nadšení vydrží, možná bude i pozorování noční oblohy. S sebou dalekohled a něco k večeři. Vedou Tomáš Telenský (e-mail: telensky(zavináč)birdlife.cz), Lukáš Viktora a Alena Rulfová.

Praha 6 - obora Hvězda
Sraz v neděli 4. 5. v 5:00 u letohrádku Hvězda, kde budou podány základní informace. Vede Jan Řezníček (tel.: 604 186 134, e-mail: jan.reznicek(zavináč)volny.cz).

Praha 7 - Stromovka
Sraz v sobotu 31. 5. v 7:00 u vchodu stanice metra C Vltavská. Naše vycházka povede do Stromovky, známé též jako Královská obora – jedná se o největší park v Praze, který vznikl postupnou přeměnou lužních lesů. Do Stromovky půjdeme přes nádraží a starou holešovickou zástavbu, jejíž avifauna je, na městské poměry, překvapivě bohatá. Budeme pozorovat ptáky, naslouchat jejich hlasům a povíme si něco o jejich ochraně. Dalekohled, svačinu a určovací příručku s sebou. Vedou Lucie Hošková, Tomáš Telenský (e-mail: telensky(zavináč)birdlife.cz) a Alena Rulfová.

Praha 9 - Satalice
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 8:00 u stanice autobusu č. 186 Satalická Obora (u kapličky). Společně s ornitology se vydáme do Satalické obory. Během cesty Vás čeká připravená hra a na závěr se zastavíme u natažených sítí. Trasa je dlouhá cca 7 km většinou po rovině a z kopce, časově cca 4,5 hodiny. S sebou oblečení a boty do terénu, dalekohled příp. fotoaparát, zápisník … Informace na tel. 272 660 500, e-mail: info(zavináč)toulcuvdvur.

Praha 11 - Milíčovský les a okolí
Sraz ve čtvrtek 8. 5. v 6:30 na stanici metra C Háje nahoře u sochy kosmonautů. Přírodní památka Milíčovský les je místo velmi bohaté na přírodní krásy, až nečekaně, uvážíme-li, že se nachází v těsné blízkosti metra a husté panelové zástavby. Projdeme se pastvinami, lesem a kolem rybníků. Kromě povídání a kochání se samotnou krajinou budeme samozřejmě pozorovat ptáky a naslouchat jejich hlasům. Dalekohled, svačinu a určovací příručku s sebou. Vedou Tomáš Telenský (e-mail: telensky(zavináč)birdlife.cz) a Alena Rulfová.

Praha – Dubeč – rybník Slatina
Sraz v sobotu 10. 5. v 8:00 na autobusové zastávce Škola Dubeč (linky 240, 111). Vycházka okolo rybníku, pozorování a určování ptáků, ukázka odchytu a kroužkování. Dobrou náladu a dalekohledy s sebou. Další informace najdete zde. Vedou Vít Štancl (tel.: 728 606 782, e-mail: vitstancl(zavináč)seznam.cz), Michaela Brožová, Lucie Nová a Vlastimil Osoba.

Praha - Kbely (lesopark)
Sraz ve čtvrtek 8. 5. v 8:30 na vlakovém nádraží Praha - Kbely. Vycházka do příměstské zeleně (místní lesopark), kterou spoluorganizuje Junák Kbely. Procházka jarní přírodou, hry a aktivity pro rodiče s dětmi a v případě příznivého počasí ukázka kroužkování. S sebou dalekohled a dobrou náladu. Pořádá ČSO a Junák Kbely. Informace Rastislav Švec (tel.: 606 147 227).

Praha - Modřany
Sraz v neděli 27. 4. v 8:30 Na Beránku (konečná autobusu 150 a 253) vycházka do okolních lesů. Naslouchání zpěvu ptáků a ukázka odchytu a kroužkování. Vede Jaroslav Kubíček (tel.: 603 910 373, e-mail: kubicekjaroslav(zavináč)upcmail.cz.

Střední Čechy


Hostivické rybníky
Sraz v sobotu 26. 4. v 7:00 před nádražím Hostivice. Přes Višňovku a bývalé lomy nad Jenečkem dojdeme k Hostivickým rybníkům. Pořádá ČSO a ČSOP Hostivice. Akci vedou Ota Vorel a Jiří Kučera (tel.: 724 209 973).

Koprník (okr. Mladá Boleslav) – mokřady jižně od Kněžmostu
Sraz v sobotu 3. 5. v 6:00 na cestě pod čapím hnízdem u Koprníku. Do místa se v závěru akce před polednem vrátíme. Uvidíme pravidelně obsazované umělé hnízdiště čápa bílého, ptactvo vodní hladiny, rákosin a mokřadů. Představíme hnízdící slavíky. Ukázka kroužkování. Oblast je strategickým biokoridorem. Trasa cca 2 km, nenáročná, po cestě. Proběhne za každého počasí. Vedou: Pavel a Tomáš Kverkovi (tel.: 723 009 527). Další informace včas přinese blog Zaměřeno na slavíky.

Loděnice (okr. Beroun)
Sraz v neděli 27. 4. v 7:00 u obecního úřadu. Pozorování ptáků a poslech hlasů, určování, možná i ukázka odchytu a kroužkování. Vycházka potrvá 4 až 5 hodin, s sebou Pořádá ČSO ve spolupráci se správou CHKO Český kras. Pořádají Jiří Novák (tel.: 720 680 097) a Jaroslav Veselý (tel.: 728 878 352).

Lysá nad Labem
Sraz v sobotu 3. 5. v 7:30 před vstupem do zámeckého parku v ulici Komenského. Procházka parkem až na Hrabanovskou Černavu, kde bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Petr Málková (tel.: 606 355 521)

Mělnicko
Vítání ptačího zpěvu proběhne na Mělnicku první květnový víkend, od soboty 3. 5., po cca 17:00 hod. až do nedělního poledne. Akce se koná na levém břehu Vltavy u cyklostezky necelé 2 km nad soutokem. Zde je možné i přenocovat ve vlastním spacáku a stanu, vlastní akce začíná v neděli 4. 5. ve 4.30 hod. Po celou dobu se budou chytat a kroužkovat ptáci, takže bude vždy na co se dívat. Kontakt: Ivan Svoboda (tel: 604 706 099), Petr Lumpe (tel.: 728 158 417).

Mladá Boleslav
Sraz v sobotu 26. 4. 7:00 u lávky přes Klenici u Kollárovy ulice (za letním koupalištěm). Akce proběhne v lesoparku Štěpánka. Průvodcem je Zdeněk Mrkáček (zoolog CHKO Český ráj), pořádá ČSOP Klenice. Kontakt: Milada Vrbová (tel.: 605 000 577, e-mail: milada.vrbova(zavináč)atlas.cz).

Mníšek pod Brdy
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 8:00 na hrázi rybníka Sýkorník. Procházka spojená s pozorováním a posloucháním ptáků nás zavede přes hráz rybníka k mokřadním loukám a rákosinám, kde bude probíhat ukázková odchytová akce spojená s kroužkováním. Pořádá ČSO ve spolupráci s CEV Zvoneček, kontakt: Gabriela Dobruská (tel.: 724 687 996).

Nové Strašecí
Sraz v sobotu 10. 5. v 7:30 na Komenského náměstí u městského úřadu. Připravena je pro Vás komentovaná vycházka, ukázka odchytu a kroužkování ptáků a také soutěž nejen pro děti. Dalekohledy si určitě vezměte s sebou. Akce se koná za podpory města Nové Strašecí a České společnosti ornitologické. Plakát s informacemi zde. Vašimi průvodci budou Hana Uhlíková (tel.: 734 170 810, e-mail: hana.u(zavináč)seznam.cz) a kroužkovatel Tomáš Brinke.

Poříčí nad Sázavou
Sraz v sobotu 3. 5. v 8.00 před ZŠ. Vycházka s posloucháním a pozorováním ptáků, odchyt a kroužkování ptáků, soutěž pro děti, presentace prvků ochrany ptáků. Vedou Josef Jirásek, František Vališ, P. Tousek a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Rakovník
Sraz v sobotu 3. 5. Pořádá ČSO ve spolupráci s Rakovnickým ornitologickým spolkem Fénix o.s. Informace Milan Tichai (tel.: 737 271 755, e-mail: r.o.s.os(zavináč)seznam.cz).

Rožďalovické rybníky (okr. Jičín)
Sraz v sobotu 3. 5. v 7:00 na hrázi rybníka Zrcadlo v obci Mlýnec u Kopidlna. Procházka s pozorováním ptačích druhů okolo rybníka, ukázka odchytu a kroužkování drobných pěvců v rákosinách a vypouštění uzdravených ptáků ze stanice pro hendikepované živočichy z Pátku u Poděbrad. Vede Vladimír Šoltys (tel.: 602 555 102, e-mail: jicinvet(zavináč)seznam.cz).

Říčany u Prahy (Světice u Říčan)
Sraz v sobotu 10. 5. ve 14.30 u fotbalového hřiště ve Světicích. Popovídáme si o ptácích zdejšího lesa a okolí, naučíme se rozeznávat nejběžnější hlasy, ukážeme si, jak se ptáci kroužkují. Přijďte i s dětmi všeho věku, trasa schůdná i s kočárky. Ve spolupráci s MC Lodička Všechromy je pro děti připravena bojovka s úkoly s ptačí tématikou. Každý účastník bude odměněn! Na závěr si zájemci mohou zakoupit a opéct špekáčky a posedět u ohně. Vedou Alena a Petr Klvaňovi (e-mail: klvanova(zavinac)birdlife.cz).

Slapy nad Vltavou
Sraz v sobotu 3. 5. v 8:20 na parkovišti u Motorestu. Poslouchání a pozorování ptáků našich zahrad a polí s povídáním o nich během procházky za humna (dalekohled s sebou). Ukázka odchytu, určování a kroužkování ptáků v závislosti na dobrém počasí. Plakát s informacemi zde. Vede Martin Strnad (tel.: 737 702 376, e-mail: martin.strnad(zavináč)nature.cz), Zuzana Jůzlová a Petr Mašek.


Třebotov
Sraz v sobotu 26. 4. v 8:00 před kostelem v Třebotově. Půjde se k rybníku Pekárek, kde bude připravena ukázka kroužkování ptáků, a přes PR Kulivá hora zpět do Třebotova. Trasa je dlouhá asi 6 km. Je dobré mít s sebou dalekohled, dobrou obuv a pláštěnku. Vycházku povedou ornitologové Jaroslav Veselý (tel.: 728 878 352) a Eva Vojtěchovská (tel.: 724 715 219).

Tuklaty (okr. Kolín)
Sraz v neděli 27. 4. v 8:00 na vlakovém nádraží Tuklaty. Akce je zaměřená na ptáky našich vesnic a zahrad. Ornitologická procházka povede po venkovské krajině a skončí v jedné zahradě, kde proběhne diskuse o důležitých prvcích ptačí zahrady. Za příznivého počasí bude ukázka odchytu a kroužkování. Terénní boty, dalekohled a svačinu s sebou. Vedou Irena Filipová a Denis Matthey (tel.: 775 419 700, e-mail matthey(zavináč)seznam.cz).

Unhošť
Sraz v neděli 4. 5. v 6:30 na náměstí v Unhošti (u restaurace Obecnice). Určování pěvců dle zpěvu, ukázka odchytu a kroužkování. Vedou Milan Tichai, Libor Ševčík. Kontaktní osoba: Stanislav Lepič (tel.: 728 305 568).

Vavřinecký rybník u Uhlířských Janovic, (okr. Kutná Hora)
Sraz v sobotu 3. 5. v 7:30 hod. na parkovišti před hřbitovem v obci Vavřinec. Uskuteční se vycházka po jižním břehu Vavřineckého rybníka, spojená s pozorováním a určováním ptactva. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Bude připraven i malý vědomostní kviz pro děti, úspěšné odpovědi budou odměněny drobnými cenami. S sebou boty a oblečení do terénu, dalekohled, fotoaparát a svačinu. Vede Jan Křivský (tel.: 732 560 647, e-mail: krivsky@gmail.cz).

Západní Čechy


Domažlice
Sraz v neděli 4. 5. v 5:30 v městském parku před bývalou domažlickou nemocnicí u busty Petra Hany. Během pochůzky budou určovány různé druhy ptactva, rovněž budou podány informace o Ptáku roku 2014 (čáp černý, čáp bílý) a o ČSO. Prosíme všechny zájemce, aby se vybavili teplým a nepromokavým oblečením (obuví), akce se koná za každého počasí. Vítán je též dalekohled či nějaký klíč k určování ptáků. Konec akce je plánován na 7:30. Tato akce je pořádána ČSO ve spolupráci s MěÚ Domažlice. Vede Jiří Sladký (tel.: 728 496 065, e-mail: jiri.sladky(zavináč)nature.cz).

Holýšov
Sraz v neděli 4. 5. v 6:00 před radnicí v Holýšově. Krátká vycházka podél řeky Radbuzy, dále po staré betonové cestě k bývalé osadě Trubce (konec okolo 10:00). Určování ptáků zejména podle hlas. Pevnou obuv a teplé oblečení s sebou, občerstvení zajištěno. Pořádá ČSO ve spolupráci s Holýšovským ornitologickým klubem, vede Libor Schröpfer (tel.: 732 370 036).

Horšovský Týn
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 7:00 u vchodu do zámeckého parku před obchodním domem v Horšovském Týně. Pozorování a určování ptačích druhů žijících v našem parku s výkladem průvodce a některých zkušených ornitologů z řad hostů. Budeme poslouchat a pozorovat zpívající ptáčky, řekneme si, jak se jmenují a jak a kde žijí. Obuv a oblečení do terénu, pláštěnka. Máte-li dalekohled, nezapomeňte si jej doma, bude se hodit. Všichni lidé se zájmem o ptáčky jsou srdečně zváni. Vede Petr Lang (tel.: 728 013 280, e-mail: lang.peta(zavináč)seznam.cz).

Horšovský Týn – večer slavíků
Sraz v neděli 11. 5. v 19:00 na křižovatce pod sv. Annou na vršíčku na začátku lipové aleje. Poslouchání zpěvu a pozorování slavíků obecných a ostatních ptáků, například cvrčilky zelené nebo cvrčilky říční, které žijí v nivě Černého potoka. Obuv a oblečení do terénu, pláštěnka. Máte-li dalekohled, vezměte si jej s sebou. Všichni lidé se zájmem o ptáčky jsou srdečně zváni. Plakát s informacemi zde. Vede Petr Lang (tel.: 728 013 280, e-mail: lang.peta(zavináč)seznam.cz).

Cheb
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 6:00 u dřevěného mostu přes Ohři pod Chebským hradem. Trasa – lávka pod Chebským hradem – Přehradní hráz Skalka – po levém břehu ke statku Stein – Komorní hůrka – kolem Ameriky do Františkových Lázní (délka cca 10 km). Doprava zpět vlakem nebo autobusem z Františkových Lázní do Chebu (více možností). Plakát s informacemi zde. Vedou Dětmar Jäger a Aleš Jelínek. Kontakt J. Brabec (tel.: 605 240 980).

Mariánské Lázně
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 7:30 u kolonády Ferdinandova pramene v Mariánských Lázních. Nahlédněte s námi do ptačího světa. Tradiční vycházka za ptačími hlasy, ukázka odchytu do sítí a vyprávění o životě ptáků. Ukázka kroužkování, doprovodné ptačí hry a soutěže. Obuv a oblečení do terénu. Vycházka za ptačím zpěvem začíná v 8:00, ukázka odchytu a kroužkování ptáků pak po celé dopoledne až do 12:00. Dalekohled vítán. Pořádá ČSO ve spolupráci s CHKO Slavkovský les a KS Karlovy Vary a Muzeum Českého lesa v Tachově. Vede Pavel Řepa a Pavel Jaška (tel.: 602 213 347).

Nemanice
Sraz v sobotu 10. 5. v 7:30 před Obecním úřadem v Nemanicích. Máme k zapůjčení dalekohledy, doporučujeme obuv do vlhka. Pořádá ČSO spolu s občanským sdružením Ametyst a akce je také součástí projektu Greennet - Zelený pás Evropy. Vede Ondra Volf (tel.: 604 322 541, e-mail: volf(zavináč)ametyst21.cz).

Plzeň
Sraz v sobotu 10. 5. v 6:00 na konečné tramvaje č. 4 – Košutka odkud se za doprovodu ornitologa Lubomíra Voltera půjde po kaskádě Boleveckých rybníků na Bílou Horu a přes lávku u kostela sv. Jiří až do Záchranné stanice živočichů v Plzni Doubravce. U Pecihrádku pro Vás plzeňští kroužkovatelé připraví ukázku odchytu a kroužkování volně žijícího ptactva s odborným výkladem. Tuto ukázku odchytu a kroužkování lze navštívit i samostatně a to v době od 7:00 do 11:00 hod. Zakončení celé akce bude v areálu Záchranné stanice živočichů, kde si budete moci prohlédnout živé (právě se léčící) pacienty. S sebou si nezapomeňte dalekohled, pevnou obuv a dobrou náladu! Pozn.: Při dobré vůli a kapce snahy je trasa absolvovatelná i s dětským kočárkem. Akce bude zakončena v Záchranné stanici živočichů v Plzni - Doubravce, kde bude probíhat od 10:00 do 16:00 Den otevřených dveří. Pořádá Západočeská pobočka ČSO ve spolupráci s DES OP v Plzni. Více informací na tel. 608 568 065.

Spálené Poříčí
Sraz v sobotu 26. 4. v 8:30 na náměstí před branou zámku ve Spáleném Poříčí. Chybět nebude ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Srdečně zveme širokou veřejnost. Více informací na tel. 602 346 938 nebo e-mailu kovar(zavináč)nospolek.cz

Tachov
Sraz v sobotu 10. 5. v 7:00 u mostu přes Mži za sádkami rybářského svazu, předpokládané ukončení kolem 11 hod. Vycházka po Knížecí aleji s určováním ptáků podle vzhledu i hlasu, ukázky odchytu ptáků do nárazových sítí a kroužkování, soutěže ve znalostech o ptactvu pro děti i dospělé. Mezinárodní pravidelná akce umožňující se nejširší veřejnosti seznámit se s ptáky, jejich zpěvem a způsobem života. K dispozici bude mj. stativový dalekohled. Od 7:00 ukázka odchytu, od 8:00 vycházka alejí, konec cca v 11:00. Doporučujeme oblečení a obuv vhodné pro vycházky do přírody. V případě nepříznivého počasí nezapomenout na pláštěnku či deštník. Velmi užitečné je vzít si sebou podle možnosti vlastní dalekohled. Pořádá ČSO, Muzeum Českého lesa Tachov a Správa CHKO Český les Přimda. Vedou Pavel Řepa a Milena Prokopová (tel.: 725 724 956, email: milena.prokopova(zavináč)nature.cz) za pomoci dalších amatérských ornitologů, členů ČSO působících v Tachově.

Tojice u Nepomuka
Sraz v neděli 4. 5. v 8:00 na návsi u kapličky. Dopolední vycházka okolím Tojic s ukázkami odchytu a kroužkování ptáků. Informace Václav Kovář (tel.: 602 346 938).

Jižní Čechy



Dívčice
Sraz v sobotu 3. 5. v 6:40 na nádraží (po příjezdu vlaku od Českých Budějovic). Hlavní náplní bude pozorování ptactva na okolních aktuálně atraktivních lokalitách, pravděpodobně ukázka kroužkování ptáků a povídání na libovolná ornitologická témata (pták roku, ptačí oblasti apod.). Dobrou náladu, svačinu a dalekohled s sebou. Vede Vojta Kubelka (tel.: 721 018 336, e-mail: kubelkav(zavináč)gmail.com).

Jistebnice - Nadějkov
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 8:00 na náměstí před MÚ v Nadějkově. Vycházka s pozorováním a poslechem ptáků. Vede František Vališ a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Lutová (okres Jindřichův Hradec)
Sraz v sobotu 26. 4. v 8:00 na návsi v Lutové (loc: 48°59'25.230"N, 14°54'35.931"E). Vycházka přes louky k rybníkům Žebrákov a Podsedek; zde ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Ve spolupráci s ČSO pořádá O. s. Vespolek. Vede Jaroslav Cepák (tel.: 606 183 587).

Milevsko
Sraz v neděli 27. 4. v 7:30 na parkovišti u parku „Bažantnice“. Procházka parkem a okolím, poznávání a určování ptačích druhů a jejich ochrana. Vycházka s posloucháním a poznáváním ptáků, odchyt a kroužkování, presentace prvků ochrany ptáků. Závěrem beseda s občerstvením v klubovně ČSCH. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Milevsko. Vedou P. Stříž, P. Mikotová, František Vališ a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Písek
Sraz v neděli 4. 5. v 6:00 na nádvoří bývalé Obchodní akademie. Dalekohledy vítány, s nimi uvidíte 10x více. Vede Jiří Šebestian (Prácheňské muzeum tel.: 382 201 111, e-mail: sebestian(zavináč)prachenskemuzeum.cz).

Planá nad Lužnicí
Sraz v neděli 4. 5. v 8:00 v ulici V Hlinách u sběrného dvora. Vycházka s posloucháním a poznáváním ptáků, odchyt a kroužkování, presentace prvků ochrany ptáků. Vedou Stanislav Vyhnal, František Vališ a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Prachatice
Sraz v sobotu 26. 4. v 8:00 na Hrašově louce nad Husineckou přehradou. S sebou: dalekohled, příruční atlas ptáků, dobré oblečení a obuv. Pořádá ČSO ve spolupráci s A Rocha. Více info Pavel Světlík (tel.: 775 042 228).

Radomyšl
Sraz v sobotu 26. 4. v 8:45 v Radomyšli na parkovišti před hospodou Na Křenovce (Blatenská ulice, N49 19.039 E13 55.933, kousek nad kostelem). Pro ranní ptáčata lze doporučit příchod na místo srazu již v 6:45, mohou se pak již od počátku účastnit kroužkování ptáků a po ránu uslyší i nejvíce zpívajících ptáků. Vycházka povede k mokřině poblíž Radomyšle a k rybníku Malduchy. Bude možné vidět některé ptáky i z bezprostřední blízkosti při ukázce jejich kroužkování a opětovném vypouštění do přírody. S velkou pravděpodobností lze slyšet a vidět rákosníky proužkované, cvrčilky zelené, slavíky modráčky, bramborníčky hnědé a další pěvce rákosin a křovin a několik druhů kachen, roháče, chřástaly vodní (povede se odchyt a okroužkování?), slípky zelenonohé a lysky, husy velké, volavky popelavé a možná i bílé, motáky pochopy a další druhy. Hlasy zajímavých druhů, které ještě neuslyšíme naživo, budou reprodukovány z nahrávek. Vhodná je obuv do mírného vlhka a dalekohled. K dispozici bude i velký stativový dalekohled. Budou rozdány informační materiály o ptácích, vycházka je vhodná i pro děti, pro které budou připraveny jednoduché soutěže. Vycházku připraví blatenští ornitologové (členové České společnosti ornitologické a Jihočeského ornitologického klubu) ze ZO Českého svazu ochránců přírody 20/04 Blatná, hlavními organizátory jsou Petr Pavlík a kroužkovatelé Petr Louda, Zdeněk Voborník a Jaroslav Fořt. Plakát s informacemi zde. Kontakt na e- mailu csopblatna(zavináč)seznam.cz informace i z minulých akcí na www.csop.cz/blatna

Stožec (okr. Prachatice)
Sraz v sobotu 3. 5. před Informačním střediskem NP Šumava ve Stožci. Od 5:00 do 8:00 pozorování a rozpoznávání podle hlasů, od 9:00 do 12:00 vycházka s určováním druhů. Pořádá ČSO ve spolupráci s Informačním střediskem a Střediskem environmentální výchovy NPŠ Stožec (tel.: 388 335 014, 731 530 466). Plakát s informacemi zde. Vedou Lumír Vozábal a Martin Lazarovič.

Tábor
Sraz v sobotu 26. 4. v 8:00 na stanici MHD Klokotská hospoda v Táboře. Vycházka s posloucháním a poznáváním ptáků, odchyt a kroužkování, presentace prvků ochrany ptáků, soutěž pro děti. Vedou František Vališ, Stanislav Vyhnal a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Toužín u Dačic
Sraz v neděli 4. 5. v 7:30 u loděnice v Toužíně. Bude připravena ukázka kroužkování ptáků a soutěž pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Vysočina. Plakát s informacemi zde. Vede Hana Uhlíková (tel.: 734 170 810, e-mail hana.u(zavináč)seznam.cz), Pavel Beneš a Tomáš Brinke.

Velešín
Sraz v sobotu 26. 4. v 8:30 v parku J.V. Kamarýta (u cukrárny). Vycházka zaměřená na pozorování ptáků a jejich určování podle hlasu vede od parku areálem zemědělského družstva do sadu u čistírny odpadních vod s ukončením u lípy v Latránu. Trasa vede po zpevněných cestách (viz. mapka). Předpokládaný konec mezi 10 a 11 hodinou. Pojďte s námi na již tradiční dopolední vycházku do jarní přírody za krásným ptačím koncertem. Vycházku povede amatérský ornitolog Radek Janák. Letos budeme méně chodit a více poslouchat ptačí zpěv. Doporučené vybavení: nenápadné oblečení, dalekohled, kapesní atlas ptáků.
Pořádá: Liga lesní moudrosti kmen Otyókwa a ZO ČSOP Velešín. Kontakt: Radek Janák (tel.: 728 194 469, e-mail: radekjanak(zavináč)seznam.cz, Jiří Růžička (tel.: 739 026 248, e-mail.: ruzicka(zavináč)velesin.cz).

Severní Čechy


Česká Lípa
Sraz v sobotu 10. 5. v 9.00 hod. před budovou muzea v České Lípě. Vycházka podél řeky Ploučnice do Dubice (asi 2,5 km). Zde bude připravena ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Kontakt Miroslav Honců (tel.: 731 484 907, e-mail Honcu(zavináč)muzeumcl.cz).

Duchcov
Sraz v sobotu 10. 5. v 7:00 v zámecké zahradě u Sfingového rybníka. Trasa povede směrem k lužním lesům. Vycházka bude zakončena u Dubského rybníka, kde za příznivého počasí proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. S sebou doporučujeme vhodný oděv (podle počasí), pevnou obuv, dobrou náladu, dalekohled a svačinu. Pořádá ČSO a Ornitologická skupina při Bílinské přírodovědné společnosti, vedou Miroslav Horák a Martina Hanzlíková (tel.: 776 656 229, email: mart.han(zavináč)seznam.cz) a Pavel Vít.

Frýdlant v Čechách
Sraz v sobotu 3. 5. v 7:00 u školy T. G. Masaryka (ulice Bělíkova). Zveme všechny milovníky ptačí drobotiny na jarní vycházku do přírody spojenou s pozorováním a určováním ptačích druhů podle zpěvu. Za příznivého počasí bude prováděn odchyt ptáků do sítí a následná ukázka kroužkování. S sebou doporučujeme vhodný oděv (podle počasí), dobrou náladu, (dalekohled), svačinu. Plakát s informacemi zde. Vede Jiří Mikšíček (tel.: 731 833 034).

Krásná Lípa
Sraz v sobotu 3. 5. v 6.30 u parkoviště u vlakové zastávky "Krásná Lípa - město" (naproti budově správy NP). Na programu budou soutěže pro děti, terénní exkurze k přírodní rezervaci Velký rybník zaměřená na poznávání ptáků a jejich určování, ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Exkurzi povede Pavel Benda, ředitel správy NPČŠ. Bližší informace uveřejníme na webu zde během dubna.

Raspenava
Akce bude probíhat 3. 5. - 4. 5. v Raspenavě. Sraz v sobotu 4. 5. v 17.00 v Křižanech na tábořišti na louce u vodárny, popřípadě 4. 5. v časných ranních hodinách. Předpokládaný konec akce 4. 5. cca v 10,00-11,00 hod. Vítání ptačího zpěvu je akce pro celou rodinu. Vezměte s sebou své děti, přátele a dobrou náladu. Doporučujeme pevnější obuv, dle počasí teplejší oblečení, případně deštník nebo pláštěnku. Dalekohledy jsou vítány. Kdo bude přespávat - vlastní stany, karimatky na sezení, jídlo i k ohni, hrnek na čaj (kávu). Čelovky nebo baterky. Parkování je možné v omezené míře na točce zastávky Horní Křižany, popřípadě několik míst u vodárny (u tábořiště). Doprava busem (náhradní doprava Liberec - Jablonné v Podještědí) stanice Křižany, Horní ves, poté silnice směr Ještěd a vpravo před prvním domem po žluté turistické značce až k vodárně, za ní odbočíte doleva na louku. Mapa zde. Případné dotazy tel. 487 762 356, 723 249 624 (Správa CHKO Lužické hory), 482 428 999, 721 323 149 (Správa CHKO Jizerské hory). Pořádají Česká společnost ornitologická, Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, Správa Chráněné krajinné oblasti Lužické hory, Občanské sdružení přátel Lužických hor, Severočeské muzeum v Liberci a Dair o.p.s. Informace: Martin Pudil (tel.: 732 716 726, e-mail: martin.pudil(zavináč)muzeumlb.cz).

Roudnice nad Labem – přednáška „Naši čápi“
Sraz v úterý 29. 4. od 18:00 v Galerii moderního umění (Očkova 5) v Roudnici. Hovoří, digitálními snímky a nahrávkami doprovází Stanislav Chvapil. Pořádá ČSO ve spolupráci se Stanicí ekologické výchovy Ciconia ČSOP a Galerií moderního umění v Roudnici nad Labem. Plakát s informacemi zde.

Roudnice nad Labem
Sraz v sobotu 3. 5. v 7:00 na okraji mostu v Karlově náměstí. Dalekohledy s sebou. Předpokládaná doba vycházky cca 3 hod. Pořádá ČSO ve spolupráci se Stanicí ekologické výchovy Ciconia ČSOP a KZM v Roudnici nad Labem. Vede Stanislav Chvapil (e-mail: ciconia.roudnice(zavináč)centrum.cz).

Ústí nad Labem
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 5:00 a v 7:00 u spodního vchodu do ZOO v Ústí nad Labem. Předvedeny ukázky odchytu a kroužkování ptáků, nahlédnutí do ptačích budek. Trasa je vhodná i pro rodiče s kočárky či s malými dětmi. Akci pořádá ČSO ve spolupráci se ZOO Ústí nad Labem a AOPK ČR a Muzeem města Ústí nad Labem. Vede Václav Beran (tel.: 731 407 839, e-mail: lutra(zavináč)email.cz).

Velké Hamry (okr. Jablonec nad Nisou)
Sraz v sobotu 17. 5. v 5:00 na náměstí. Svačinu, dalekohled a dobrou náladu s sebou.
Provádějí Romana a Martin Jůnovi (tel.: 737 453 758, e-mail: konrad.bohme(zavináč)tiscali.cz).

Východní Čechy


ryb. Bohdaneč
Sraz v pátek 2. 5. od 16:00 do 20:00 na rybníce Bohdaneč. Sraz je za benzínkou. Na programu je pozorování ptáků a informace o jejich významu. Akce bude doplněna ukázkou odchytu ptáků. Akci organizuje město Lázně Bohdaneč a HAFR NATURE spol. s r.o., Kontakt tel. 602 225 749.

Dolní Čermná
Sraz v neděli 4. 5. ve 4:00 na náměstí. Ukázka odchytu ptáků, soutěže pro děti. Vedou Aleš Hampl (tel.: 604 208 580) a Jan Růžička (tel.: 731 070 397).

Dvůr Králové
Sraz v neděli 4. 5. v 6:30 na malém parkovišti u hřbitova nad pohostinstvím U Adama. Vycházku nenáročným terénem zvládnou i děti, délka trasy přibližně 3 – 4 km. Je dobré si vzít vhodnou obuv, tráva může být ráno mokrá. Přivítáme ptačí zpěv, povíme si zajímavosti o migraci, hnízdění a o ochraně opeřenců, součástí vycházky bude také ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO. Kontakt: Kamil Čihák (tel.: 734 307 542).

Heřmanův Městec
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 6:00 před Autokempem Konopáč. Odtud se přesuneme na potok konopka blíže k městu. Zde budou ukázky odchytu a kroužkování ptáků a další doprovodné akce. Pořádá Východočeská pobočka ČSO a Společnost přátel Železných hor. Akci vede František Bárta (tel.: 602 225 749).

ryb. Hluboký - Libáň (okres Chrudim)
Sraz v neděli 27. 4.. Informace na tel. 602 225 749.

Hořice v Podkrkonoší
Sraz v sobotu 19. 4. v 7:00 u jižního vchodu do Smetanových sadů. Vede Pavel Vachuška (e-mail p.vachuska(zavináč)centrum.cz).

Jičín
Sraz v neděli 11. 5. v 7:00, na hrázi rybníka Šibeňák (v blízkosti železniční trati na Turnov a sídliště), vycházka kolem rybníků Šibeňák a Hádek. Pořádá ČSO ve spolupráci s Regionálním muzeem a galerií v Jičíně a Správou CHKO Český ráj, vede Zdeněk Mrkáček (tel.: 728 241 825).

Prachov – Prachovské skály
Sraz v sobotu 10. 5. v 7:00 u bývalého hotelu Český ráj. Pořádá ČSO ve spolupráci s Muzeem přírody Český ráj a Správou CHKO Český ráj, vede Zdeněk Mrkáček (tel.: 728 241 825).

Starý Ples – Josefovské louky
Sraz v sobotu 3. 5. v 8:00 v obci Starý Ples (u rybníka) u Josefova. Navštívíme vznikající Ptačí park Josefovské louky. Každoroční pozorování a poslouchání ptáků bude mít tentokrát exkluzivní podmínky – vodní ptáci konečně dostali vodu! Ptačí park Josefovské louky poprvé cíleně zavlažen v hnízdní sezóně! Plakát s informacemi zde. Kontakt: Břeněk Michálek (tel.: 734 226 037, e-mail michalek(zavináč)birdife.cz).

Svitavy
Sraz v sobotu 3. 5. v 8:00 na hrázi Dolního rybníka (začátek naučné stezky). Cílem vycházky jsou svitavské rybníky Dolní a Horní. Proběhne pozorování ptáků stativovým dalekohledem, ukázka odchytu a kroužkování ptáků a připraveny budou soutěže pro děti. Vede Jiří Mach (tel.: 603 349 088, e-mail ma(zavináč)gy.svitavy.cz).

Turnov
Sraz v sobotu 3. 5. v 7:00 u altánu v parku v Žižkově ulici v blízkosti Penzionu pro seniory. Pořádá ČSO ve spolupráci se Správou CHKO Český ráj, vede Zdeněk Mrkáček (tel.: 728 241 825).

Újezd u Chocně
Sraz v neděli 4. 5. v 7:00 u vlakové stanice. Procházka kolem Tiché Orlice probouzející se přirodou. Pozorování a poslech ptáků, za vhodného počasí i ukázka odchytu a kroužkování ptáků. S sebou vhodnou obuv a dobrou náladu. Vede Jakub Hlaváček (tel.: 739 742 158).

Vrchlabí I
Sraz v sobotu 26. 4. u zámku. Vycházky zámeckém parku v centru města začínají v 7:30, 9:00 a 10:30. Vycházky s pozorováním ptáků, poslechem jejich hlasů a s odchytem a kroužkováním, program pro děti. Pořádá krkonošská ornitologická sekce a Správa KRNAP. Vede RNDr. Jiří Flousek (tel.: 499 456 212, 732 864 202 e-mail: jflousek(zavináč)krnap.cz).

Vrchlabí II
Sraz v sobotu 3. 5. u příjezdu k rybníku u letiště. Vycházky začínají v 7:30, 9:00 a 10:30. Vycházky s pozorováním ptáků, poslechem jejich hlasů a s odchytem a kroužkováním. Pořádá krkonošská ornitologická sekce a Správa KRNAP. Vede RNDr. Jiří Flousek (tel.: 499 456 212, 732 864 202 e-mail: jflousek(zavináč)krnap.cz).

Vysočina


Havlíčkův Brod
Sraz v sobotu 3. 5. v 4:00. v městském parku před základní školou V Sadech. Akce bude ukončena ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Vede Václav Hlaváč (e-mail: hlavac.vaclav(zavináč)seznam.cz).

Jihlava
Sraz v neděli 4. 5. v 8:00 na křižovatce ulic Smrčenská a Slavíčkova (zastávka autobusu MHD č. 5). Trasa bude asi 5 km dlouhá. Soutěže pro děti, ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Bára Kolmanová (tel.: 606 885 091).

Krasoňov u Humpolce
Sraz v sobotu 3. 5. v 5:00 v Krasoňově u kapličky. Vede Jan Řezníček (tel.: 604 186 134, e-mail: jan.reznicek(zavináč)volny.cz).

Pacov
Sraz v sobotu 10. 5. v 8:00 u památníku A. Sovy v Pacově. Vycházka s posloucháním a poznáváním ptáků, odchyt a kroužkování, presentace prvků ochrany ptáků, soutěž pro děti. Vedou František Vališ, Jiří Vitovský, K. Vítek. Informace Josef Jahelka (tel.: 723 432 988), František Vališ (tel.: 773 625 600).

Sobíňov (okr. Havlíčkův Brod)
Sraz ve čtvrtek 8. 5. v 6:00 u srubu v Sobíňově. Akce potrvá do 10,00. Součástí akce je vycházka v nivě Doubravy a ukázky odchytu a kroužkování ptáků spojené s povídáním o významu a ochraně ptáků. Organizuje ZO ČSOP Chotěboř a Společnost přátel Železných hor. Kontakt: tel. 602 225 749.

Telč
Sraz v sobotu 3. 5. v 7:30 u Záchranné stanice pro volně žijící živočichy Telč. Bude připravena ukázka kroužkování ptáků a soutěž pro děti. Dalekohledy s sebou. Akce se koná za každého počasí. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Vysočina. Plakát s informacemi zde. Vede Hana Uhlíková (tel.: 734 170 810, e-mail: hana.u(zavináč)seznam.cz) a Pavel Beneš a Tomáš Brinke.

Velká Bíteš, Klečanské rybníky
Sraz v sobotu 3. 5. od rozednění do oběda (čím dříve přijdete, tím více uvidíte). Na programu pozorování ptáků na Silnickém rybníku a okolních lokalitách spojené s povídáním o ptácích a přírodě. Staňte se na chvíli ornitologem a vyzkoušejte si terénní práci využívanou v zoologii a ochraně přírody. Nezapomeňte na nenápadný terénní oděv. Kontakt: Ivo Hertl (tel.: 604 328 834, e-mail: hertl(zavináč)atlas.cz).

Vepříkov (okr. Havlíčkův Brod)
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 7: na hrázi Jiříkovského rybníka. Vycházka po Ornitologické pozorovací stezce (Jiříkovský rybník, rezervace Havranka a Sedletínská jezírka). Špekáčky na opékání a pečivo opět zajištěno. Ornitologický klub Vysočina. Vede Jaroslav Rychlý (tel.: 728 321 912).

Jižní Morava


Brno – Pisárky, Štýřice
Sraz v sobotu 17. 5. v 6:00 u Anthroposu v Pisárkách (dosažitelné nočními linkami N95, N97 a N98 z Hlavního nádraží). Trasa povede po proudu řeky Svratky, přes lesy v oblasti Riviéry, Mahenovu stráň, Červený kopec a bude zakončena na Ústředním hřbitově. Výlet bude zakončen na zastávce tramvají č. 2 a 5 u hřbitova. S sebou vhodnou obuv, oblečení do případného nečasu a samozřejmě dalekohled. Průvodci budou Jan a Oldřich Sychrovi (tel.: 603 901 754, e-mail: dubovec(zavináč)seznam.cz ).

Brno - Špilberk
Sraz v sobotu 26. 4. v 7:30 v areálu Otevřené zahrady, Údolní 33, Brno. Vycházka za hlasy ptáků, možnost posezení u kávy nebo čaje v Otevřené zahradě. Více informací na zde. Kontakt: Tomáš Růžička (e-mail tomas.ruzicka(zavináč)nap.cz).

Bzenec - přívoz
Sraz v neděli 4. 5. v 7:10 na vlakovém nádraží Bzenec – přívoz. Trasa bude dlouhá 7 km a povede přes NPP Váté písky kolem pískovny do PP Osypané břehy a podél Moravy zpátky do Bzence – přívozu. Předpokládaný konec bude v 11:00. Doporučujeme terénní obuv a dalekohled. Vede Gašpar Čamlík (tel.: 731 782 066, e-mail: gasparc(zavináč)seznam.cz).

Jiříkovice u Brna
Sraz v neděli 4. 5. v 6:20 (kratší varianta v 8:20) na autobusové zastávce linky č. 710 Na Návsi. Trasa povede zemědělskou krajinou v okolí vesnice. Vycházka bude zaměřena na ptáky zemědělské krajiny s poslechem hlasů ptáků. Po vycházce proběhne povídání o ptácích, ukázky ornitologické literatury a materiálů, soutěž pro děti a zavěšení nových ptačích budek. V případě špatného počasí bude trasa upravena a zařazeno promítání fotografií. S sebou vhodnou obuv, oblečení do případného nečasu a kdo má, tak dalekohled. Průvodci budou Leoš Řičánek a Karel Daněk (tel.: 775 908 438, e-mail: soel.nature(zavináč)seznam.cz).

Lednice
Sraz v sobotu 3. 5. v 6.00 hod na náměstí v Lednici a další sraz bude na stejném místě v 8.00 hod. Na úvod ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Procházka lednickým parkem, následně kolem Zámeckého rybníku k Minaretu. Odtud lodičkou k Janohradu. Tam budou soutěže pro děti a opékání špekáčků. Předpokládaný konec ve 14 hod. Vede Vilém Vyhnálek - Pracoviště krizového řízení. Kontakt Vilém Vyhnálek (tel.: 731 428 208) a Vlastimil Sajfrt (tel.: 602 689 057).

Milotice (okr. Hodonín)
Sraz v neděli 4. 5. v 8:00 na parkovišti před státním zámkem. Proběhne ukázka pozorovací techniky, literatury a ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Nenáročná vycházka v délce asi 5 km, povede zámeckým parkem i bažantnicí k Písečnému rybníku a zpět. Akce se nekoná v případě nepříznivého počasí. Svačinu a dalekohled s sebou. Proběhne ve spolupráci s ČSOP Kyjov a MAS „Kyjovské slovácko v pohybu“. Bližší informace Karel Šimeček, tel.: 602 411 703, nebo na Ornitologickém blogu Karla Šimečka.

Mutěnické rybníky (okr. Hodonín)
Sraz v sobotu 26 4. v 8:00 před rybárnou U Petra (střed Mutěnických rybníků, asi 1 km východním směrem od vlakového nádraží). Povídání o místním ptactvu a přírodě, nenáročná okružní vycházka kolem rybníků, ukázka ornitologických pomůcek a ukázka odchytu a kroužkování ptactva (pokud dovolí počasí). Dalekohledy s sebou.Vede Ondřej Ryška (tel.: 774 041 907, e-mail: ryska.ondra(zavináč)gmail.com) a Václav Jelínek.

Pohořelice
Sraz v sobotu 3. 5. v 5:00 před budovou Kulturního informačního centra v Pohořelicích (Brněnská 2). Na programu bude naslouchání a poznávání ptačího zpěvu s výkladem cestou přes městský park směrem ke splavu ve Cvrčovicích. Akce se koná za každého počasí. Organizuje Ing. Antonín Krása (e-mail: vskontakt(zavináč)seznam.cz).

Rousínov
Sraz v sobotu 3. 5. v 8:00 ve Velešovicích u rybníka. Ukázka odchytu a kroužkování ptáků v rákosinách na biocentru ve Velešovicích. Pořádá ČSO ve spolupráci ČSOP Rousínov. Vedou Jiří Bartl a Petr Procházka. Informace na tel.: 605 876 078.

Slavkov u Brna
Sraz v neděli 4. 5. v 8:00 u rybníka na mostě přes Litavu. Ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pořádá Slavkovský ochranářský spolek (S.O.S.). Vedou Petr Procházka, Jiří Bartl a Petr Navrátil (tel.:739 510 628, e-mail: navratil.geo(zavináč)seznam.cz).

Střední Morava


Chomoutovské jezero
Sraz v neděli 27. 4. v 7:30 na parkovišti před areálem jachetního klubu u značky „zákaz vjezdu“. Na místo je spojení autobusem z Olomouce (linky 20 nebo 764, zastávka Chomoutov – škola). Ze zastávky se jde pěšky Písečnou ulicí. Na místo srazu vede asfaltová silnice a cesta trvá zhruba 10 minut. Mimo poslechu a identifikace ptačích druhů na základě zpěvu je v plánu také prohlídka bývalé pískovny, která je významnou ornitologickou lokalitou. Za příznivých podmínek proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba 5 kilometrů. K exkurzi se je možno připojit kdykoliv v jejím průběhu. Pořádá Moravský ornitologický spolek - středomoravská pobočka ČSO, exkurzi povede Jan Vidlař (tel.: 731 846 852, e-mail: janvidlar(zavináč)gmail.com).

Chvalčov (okr. Kroměříž)
Srazu v sobotu 10. 5. v 8:00 na autobusové zastávce „Chvalčov, hotel Říka“ (příjezd busu od Bystřice p. Host. 7:44 a od Zlína 7:59). Z Říky půjdeme lesem kolem navrhované Přírodní památky Hadí kopec s cennými suťovými lesy, poté navštívíme luční Přírodní památku Pod Kozincem a dále půjdeme podél Chvalčova až do bystřického parku Zahájené. Předpokládané ukončení akce je okolo 13 hod v Bystřici pod Hostýnem. S sebou pevnou obuv, svačinu, pití a pláštěnku. Za příznivých podmínek proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Akci pořádají ve spolupráci Moravský ornitologický spolek, Ornis Muzea Komenského a ČSOP Via Hulín.Exkurzi povede Martin Vymazal (tel.: 608 368 333, e-mail: MVymazal(zavináč)seznam.cz).

Litovel
Sraz v sobotu 3. 5. v 6:30 u vlakové zastávky Litovel-město. Trasa povede přes PP Hvězda a NPR Vrapač. Na programu bude určování ptáků podle hlasů, povídání o jejich životě a ukázka kroužkování. Pravděpodobné ukončení akce je kolem poledne. Organizováno ve spolupráci s o. s. Muzejní společnost Litovelska. Exkurzi povede Jan Vidlař (tel.: 731 846 852, e-mail: janvidlar(zavináč)gmail.com).

Olomouc – Noc slavíků
Sraz v pátek 25. 4. v 21:00 u Divadla hudby. Krátká noční procházka (směr Řepčín) jarní přírodou za hlasy slavíků. Návrat MHD po 22 hod. Pořádáno ve spolupráci s centrem Sluňákov. Vede Jaroslav Koleček (tel.: 605 552 978, email: j.kolecek(zavináč)email.cz).

Olomouc I
Srazv sobotu 26. 4. v 8:00 na Žižkově náměstí před budovou Pedagogické fakulty. Procházka olomouckými parky spojená s ukázkou hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. S sebou dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Předpokládané ukončení v dopoledních hodinách. Pořádáno ve spolupráci s centrem Sluňákov. Vede Jaroslav Koleček (tel.: 605 552 978, email: j.kolecek(zavináč)email.cz).

Olomouc II
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 6:00 u mostu přes Mlýnský potok v Olomouci-Řepčíně, na konci Martinovy ulice. Ukončení mezi 8:00 a 9:00 u koupaliště Poděbrady. Součástí akce bude ukázka odchytu a kroužkování. Pořádáno ve spolupráci s DDM Olomouc, 71/02 ČSOP Upolín a centrem Sluňákov. Exkurzi povedou Kateřina Ševčíková, Ondřej Belfín a Jan Vidlař (tel.: 776 746 980, e-mail: sevcikovaka(zavináč)seznam.cz).

Pivonín
Sraz v neděli 4. 5. ve 4:30 u pivonínského hřbitova. Vycházka za ranního rozbřesku za ptáky a jejich zpěvem. Po návratu ranní čaj a placky „čapí nohy“. Od 9:00 Ptačí výtvarné dílny. V případě nepříznivého počasí (silný vítr, liják) přednáška v TEE – PEE od 9:00, poté výtvarné dílny. Pořádá ČSO a Pivonínská škola. Plakát s informacemi zde. Vede Zdeněk Vermouzek. Kontakt tel. 737 622 193.

Rožnov pod Radhoštěm
Sraz v neděli 27. 4. v 8:00 u Bučiského mostu pod Hradiskem. Dále po trase naučné stezky Hradisko na Vápenku a zpět do Rožnova kolem Bečvy. Ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. S sebou vhodné oblečení a obutí do přírody, dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Předpokládané ukončení v odpoledních hodinách. Exkurzi povedou Jaroslav Koleček (tel.: 605 552 978, e-mail: j.kolecek(zavináč)gmail.com) a Jiří Pavelka.

Tovačov
Sraz v sobotu 10. 5. v 7:45 u sádek v Tovačově. Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Budeme naslouchat zpěvu ptáků a přímo v terénu se seznámíme s hlasy nejběžnějších druhů. Uniknout si nenecháme ani pohled na přítomné vodní ptáky. Exkurzi povedou: Adolf Goebel a Jiří Šafránek (tel.: 776 064 743, 606 324 763, e-mail: goebel(zavináč)mos-cso.cz, mosprerov(zavináč)seznam.cz).

Třemešské rybníky I (okr. Šumperk)
Akce bude probíhat v pondělí 12. 5. od 7:00 do 18:00 u Třemešských rybníků. Ranní poslech, ukázka odchytu a kroužkování ptáků, aktivity pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci se Správou CHKO Jeseníky, SVČ a ZpDVPP Doris Šumperk. Plakát s informacemi zde. Vede Petr Šaj (tel.: 724 800 937).

Třemešské rybníky II (okr. Šumperk)
Akce bude probíhat v úterý 13. 5. od 7:00 do 18:00 u Třemešských rybníků. Ranní poslech, ukázka odchytu a kroužkování ptáků, aktivity pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci se Správou CHKO Jeseníky, SVČ a ZpDVPP Doris Šumperk. Plakát s informacemi zde. Vede Petr Šaj (tel.: 724 800 937).

Valašské Meziříčí
Sraz ve čtvrtek 1. 5. v 6:30 u vstupu do zámku Kinských. Ranní procházka sídlištěm Křižná, kolem Rožnovské Bečvy a v zámeckém parku Kinských spojená s poznáváním ptáků dle zpěvu, hlasu i zbarvení a závěrečným posezením v zámku Kinských. Předpokládané končení akce v 9:30. Kdo má triedr nebo jiný dalekohled, vezměte jej s sebou. V případě silného vytrvalého deště se akce nekoná! Pořádá Slezská ornitologická společnost (pobočka ČSO) ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko. Vede Karel Pavelka (tel.: 737 129 019, e-mail: karel.pavelka(zavináč)centrum.cz, pavelkavsetin(zavináč)gmail.com).

Vsetín
Sraz v sobotu 3. 5. v 6:30 u vchodu do Panské zahrady od Žerotínovy ulice. Předpokládané ukončení akce v 9:30. Ranní vycházka v Panské zahradě, kolem Bečvy a v zámeckém parku, spojená s poznáváním ptáků dle zpěvu, hlasu i zbarvení. Závěrečné posezení ve vsetínském zámku. Kdo má triedr nebo jiný dalekohled, vezměte jej s sebou. V případě silného vytrvalého deště se akce nekoná! Pořádá Slezská ornitologická společnost – pobočka ČSO ve spolupráci s Muzeem regionu Valašsko. Exkurzi vede Karel Pavelka (tel.: 737 129 019, e-mail: karel.pavelka(zavináč)centrum.cz, pavelkavsetin(zavináč)gmail.com).

Záhlinice
Sraz v neděli 4. 5. v 8:15 v Záhlinicích u Hostince U Čápa. Doprava do Záhlinic individuální, vlakové spojení z Hulína - odjezd v 8:01, příjezd do Záhlinic v 8:03, pěšky asi 5 min. na místo srazu. Projdeme společně soustavu rybníků a nahlédneme zcela jistě nejen do tajů ptačí říše. Akce se koná za každého počasí a končí přibližně okolo 13 hodiny. Akci pořádají ve spolupráci ČSOP Via Hulín a Moravský ornitologický spolek. Exkurzi povede Martin Vymazal (tel.: 608 368 333, e-mail: MVymazal(zavináč)seznam.cz).

Severní Morava


Český Těšín
Sraz v neděli 27. 4. v 8.00 hod. na mostě přes Ropičanku (před ústím do řeky Olzy). Vycházka mezi rybníčky a po březích Olzy a Ropičanky, povídání o ptácích, jejich pozorování a určování podle vzhledu i hlasu, za příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování. Vedou Milan Bronclík (tel.: 608 438 872, e-mail: milan.bronclik(zavináč)tiscali.cz) a Dan Křenek (tel.: 776 322 719, e-mail: dendrocopos(seznam)seznam.cz)

Frýdek-Místek
Sraz v sobotu 10. 5. v 7:00 na nádvoří Frýdeckého zámku. Bude provedena ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Po odchytech v zámeckém parku budeme pokračovat podél řeky Ostravice směrem k obci Dobrá. Vycházka se uskuteční za každého počasí. Její předpokládané ukončení je po poledni. Vycházku a odchyt povedou Vojtěch Brlík (tel.: 723 551 844, e-mail vojtech.brlik(zavináč)gmail.com) a Václav Tomášek (tomasekvaclav(zavináč)gmail.com).

Frýdlant nad Ostravicí
Sraz v neděli 11. 5. od 7:30 na náměstí u kostela sv. Bartoloměje. Bude předvedena ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Po ukázce odchytu půjdeme do okolí řeky Ostravice. Ukončení akce bude po poledni a uskuteční se za každého počasí. Vycházku a odchyt povedou Vojtěch Brlík (tel.: 723 551 844, e-mail vojtech.brlik(zavináč)gmail.com) a Václav Tomášek (tomasekvaclav(zavináč)gmail.com).

Jablunkov
Sraz ve čtvrtek 1.5. v 8:00 na parkovišti před hlavní bránou Sanatoria: 49°34'8.682"N, 18°45'23.390"E. Při příznivém počasí bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků, akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Ukončení mezi 11 - 12 hodinou. Exkurzi vede Daniel Křenek (tel.: 776 322 719, email: dendrocopos(zavináč)seznam.cz ).

Jeseník
Akce bude probíhat ve středu 14. 5. od 7:00 do 15:00 ve Smetanových sadech v Jeseníku. Ranní poslech, ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pořádá ČSO ve spolupráci se Správou CHKO Jeseníky, SVČ a ZpDVPP Doris Šumperk. Plakát s informacemi zde. Vede Petr Šaj (tel.: 724 800 937).

Kopřivnice
Sraz ve čtvrtek 8. 5. v 6:00 před budovou vlakového nádraží v Kopřivnici. Trasa vycházky: park u vlakového nádraží – zřícenina hradu Šostýn – kolem Pískovny - Janíkovo sedlo – Kopřivnice. Pozorování a určování ptáků podle zpěvu v různých biotopech. Doporučuji: obuv do „mokrého“ terénu, termosku s teplým nápojem, dalekohled, fotoaparát, popř. klíče k určování ptáků. Vede Jan Košťál (tel.: 737 812 339, e-mail: j.k.kostal(zavináč)seznam.cz).

Louky nad Olší (Karviná)
Sraz v sobotu 26. 4. v 8.00 hod. na parkovišti u kaple sv. Barbory. Vycházka k bývalým Louckým rybníkům, povídání o ptácích, jejich pozorování a určování podle vzhledu i hlasu, za příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování. Vedou Dan Křenek (tel.: 776 322 719, e-mail: dendrocopos(seznam)seznam.cz) a Milan Bronclík (tel.: 608 438 872, e-mail: milan.bronclik(zavináč)tiscali.cz).

Opava – Stříbrné jezero
Sraz v sobotu 3. 5. v 7:00 před kempem Slunečnice na východním břehu Stříbrného jezera v Opavě. Vycházka (5 km) proti proudu řeky Opavy. Pozorování a určování ptáků podle zpěvu. Za pěkného počasí proběhne ukázka odchytu ptáků do nárazových sítí a jejich kroužkování. S sebou dalekohled a svačinu. Vhodné i pro rodiny s dětmi. Ukončení vycházky na vlakovém nádraží ve Vávrovicích (možno se odpojit i dříve). Pořádá ČSO a Slezské zemské muzeum (SZM). Vede Libor Praus (tel.: 605 522 692, e-mail: praus@szm.cz). Na akci naváže od 17. hodin přednáška o ornitologické sbírce SZM a komentovaná prohlídka expozice Příroda Slezska v historické výstavní budově SZM.

Třebovice
Sraz v sobotu 12. 4. v 7:00 hodin u hlavního vstupu do Třebovického parku u Altánu (Sládkovičovo náměstí). Čeká Vás procházka starým zámeckým parkem s několika památnými stromy, v průběhu povídání (nejen) o ptácích a určování ptáků podle hlasu, soutěže pro děti a rozvěšování (nejen) ptačích budek - vhodné zejména pro rodiny s dětmi (dalekohled s sebou!). Pro zájemce možnost pokračování delším výletem do PP Turkov a PR Štěpán. Pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Úřadem městského obvodu Třebovice. Plakát s informacemi zde. Vede Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky@birdlife.cz).
09.04.2014
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791