Zde se nacházíte: Home > Věda a výzkum
Podkategorie:

Článek: Vyšla jubilejní Sylvia č. 50

Těsně před Vánoci vyšlo jubilejní padesáté číslo ornitologického časopisu Sylvia.

Po téměř 80 letech od svého prvního vydání — první číslo vyšlo v roce 1936 — spatřilo světlo světa jubilejní, 50. číslo odborného ornitologického periodika ČSO, časopisu Sylvia.

Sylvia již řadu let vychází jedenkrát ročně. V roce 2010 se jí dostalo významného mezinárodního ocenění, neboť byla zařazena do prestižní mezinárodní citační databáze SCOPUS. Poznatky publikované v Sylvii jsou tak snadno přístupné vědcům z celého světa.

O tento úspěch i o setrvale vysokou úroveň článků se spolu s redakční radou v posledních sedmi letech zasloužil především dosavadní šéfredaktor Peter Adamík, který se po jubilejním 50. čísle rozhodl předat nevděčnou, odpovědnou a vyčerpávající roli šéfredaktora dále. Na tomto místě je třeba Peterovi veřejně poděkovat a ocenit veškeré úsilí, které zcela zdarma věnoval přípravě Sylvie s pečlivostí sobě vlastní. Byť bude Sylvia vycházet i v dalších letech, budoucí šéfredaktor se bude mít co ohánět, aby udržel laťku Peterem nastavenou.

A na co se můžeme v nové Sylvii těšit?

Mezi nepříliš radostné čtení patří podrobná dokumentace úbytku sýčka z pera Martina Šálka i podrobný rozbor výsledků Jednotného programu sčítání ptáků od kolektivu autorů vedeného Jiřím Reifem. Důkladným rozborem pomocí vícedruhových indikátorů se potvrzuje, že ubývají druhy specializované na určitý typ prostředí, nejvíce druhy otevřené krajiny. Naopak přibývají některé původně lesní druhy, které postupně kolonizují prostředí lidských sídel. Povzbuzující je zjištění, že podstatná část chráněných druhů přibývá, a ochrana přírody by mohla být ještě efektivnější.

Vědecké a metodické články se věnují možnostem zjištění obsazenosti budek nocujícími ptáky v zimě (Paclík & Tyller), dosud značně opomíjeným společenstvům ptáků brownfieldů (Ševčíková & Koleček) a společenstvům ptáků bukovo-dubových lesů východního Slovenska (Lešo & Kropil).

Suvorov et al. podávají podrobnou zprávu o výskytu racka šedého v Praze v roce 2012, o příčinách jeho úhynu a o zajímavých parazitologických nálezech v jeho těle; Mlíkovský a Sládeček revidují nálezy racka polárního v Česku.

Že má amatérský terénní ornitologický výzkum význam a že zajímavé zprávy z terénního výzkumu do Sylvie patří dokládá zpráva Iva Hertla popisující kuriózní příčinu neúspěšného hnízdění sýce rousného. Úhyn mláďat (a bez zásahu pozorovatele i samice) způsobila dřevokazná houba šupinovka.

Sylvii uzavírá zpráva Faunistické komise ČSO za rok 2013, jejímž autorem je jednatel Martin Vavřík.

Jak Sylvii získat?

Všichni předplatitelé by již měli mít svůj výtisk v poštovních schránkách.

Ostatní zájemci si mohou Sylvii objednat v kanceláři ČSO (cso@birdlife.cz) za cenu 130 Kč, nečlenové ČSO za 180 Kč, plus poštovné.

Zdeněk Vermouzek

19.12.2014
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791