Zde se nacházíte: Home > Ochrana ptáků > Ptáci a zemědělství
Podkategorie:

Článek: Exkurze studentů za čejkou byly úspěšné

Česká společnost ornitologická vytvořila výukový program zaměřený na ochranu polních ptáků, který je určen především středním školám zemědělských oborů. Doplňkem k němu jsou i tematické exkurze. V polovině dubna proběhly se Střední školou zemědělskou v Přerově a Střední odbornou školou v Šumperku terénní výjezdy do polní krajiny za mizející čejkou chocholatou.

Studenti měli jedinečnou možnost navštívit hnízdiště čejek, sledovat je při toku i při obranném chování, naučit se je poznávat podle vzhledu i hlasu. Stativovými dalekohledy byly dohledány čejky sedící na hnízdech a žáci si vyzkoušeli i reálnou terénní práci, při níž byly skupiny studentů navigovány od dalekohledu vysílačkou přímo ke konkrétním hnízdům. Za velké opatrnosti se nám podařilo dohledat několik hnízd čejek.



Kde první najde hnízdo?



Krásně si to hnízdo ale vyzdobili..

Žáci se seznámili s vědeckou prací na čejčích hnízdech. Pozorovali nejen samotné snůšky a hnízdní důlky, ale zjišťovali i barevnost vajec na barevné škále, rozměry vajec i jejich nasezenost, z níž se dá odhadnout doba do vylíhnutí kuřat.



Barevné rozdíly pomůže odhalit barevná škála.



Za jak dlouho se ta čejčátka vylíhnou?



Plave nebo neplave?

Některá hnízda byla následně označena tyčemi, které upozorňují traktoristy na jejich přítomnost a zamezují zničení snůšky. Studenti si tak vyzkoušeli i praktickou ochranu hnízd.

Exkurze byly velmi zdařilé, studenti si chválili mj. i použití umělé napodobeniny čejky, tzv. balabána, za nímž se plížili v domnění, že se jedná o opravdového ptáka sedícího na vejcích. Sami organizátoři byli už v samém počátku exkurze potěšeni zapáleným zájmem těchto mladých lidí.



Tak proto ta čejka neuletěla..

Terénní výjezd nabídl i mnohá další zajímavá pozorování druhů zemědělské krajiny, např. ohrožené koroptve polní, pár čápů bílých i významné predátory čejčích kuřat – motáky pochopy.

Pavlína Vymazalová

Projekt byl podpořen z Programu švýcarsko - české spolupráce:



www.swiss-contribution.cz a www.nadacepartnerstvi.cz

21.04.2015
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791