Zde se nacházíte: Home > ČSO/Birdlife > Tiskové zprávy ČSO
Podkategorie:

Článek: Jaro ožívá právě dnes s tématem „Neodnášejte ptáčata!“

Praha, 1. března 2017. Při pohledu z okna není divu, že další sezóna Jaro ožívá začíná právě dnes, 1. března! Ptáci již zpívají a je čas začít sledovat postupný přílet ptačích poslů jara – čápa, vlaštovky, kukačky, rorýse a vlhy na www.springalive.net!

Téma letošního roku „Neodnášejte ptáčata!“ nám ukáže, jak se správně zachovat, najdeme-li opuštěné ptačí mládě. V této situaci lidé tak často chybují, že jí Jaro ožívá věnuje celou letošní sezónu a zpráva "Neodnášejte ptáčata!" poletí mezi dětmi, jejich učiteli, rodiči i prarodiči napříč Evropou, Asií i Afrikou. Těšit se můžete i na výtvarnou soutěž pro děti. Vše se dozvíte na www.springalive.net.
V této situaci lidé tak často chybují, že jí Jaro ožívá věnuje celou letošní sezónu a zpráva "Neodnášejte ptáčata!" poletí mezi dětmi, jejich učiteli, rodiči i prarodiči napříč Evropou, Asií i Afrikou. Těšit se můžete i na výtvarnou soutěž pro děti. Vše se dozvíte na www.springalive.net.

"Neodnášejte ptáčata!" - téma letošního Jaro ožívá. Foto: Jona Zann CC-BY-2.5



Jaro je čas návratu ptačího zpěvu a pípání ptačích mláďat. Už se vám jistě stalo, že jste našli malé ptáče, které ještě nemělo dorostlá křídla a špatně létalo. V člověku vzbuzuje pocit, že potřebuje pomoc. „Často se stává, že takovýchto ptáčat je lidem líto a vezmou je s sebou domů. Ve snaze pomoci netuší, že tím mohou ublížit,” uvádí Gabriela Dobruská z České společnosti ornitologické, která Jaro ožívá koordinuje. U pěvců je přitom naprosto běžné, že mláďata opouštějí hnízdo několik dní před vylétnutím a sdržují se v blízkém okolí hnízda, nejčastěji ukrytí v keřích. „Je to způsob obrany proti predátorům. V hnízdě by mohla zahynout všechna mláďata naráz, takto mají některá šanci uniknout,” pokračuje Dobruská.

A jak se tedy správně zachovat najdu-li ptáče, které ještě špatně létá? Je-li zdravé a někde v křoví, nechte ho tam být a odejděte. Rodiče si ho brzy najdou a nakrmí ho. Pokud u něj budete, budou se vás bát. Jedině pokud se vám místo nezdá bezpečné (např. silnice), vezměte ho a vyzvedněte na nejbližší keř. Ptákům, na rozdíl od savců, na jejichž mláďata nikdy nesmíte sahat, váš dotek nevadí. Pouze je-li ptáče zraněné, dejte ho do krabice a zavolejte na nejbližší záchrannou stanici.

V souvislosti s tématem “Neodnášejte ptáčata” je vyhlášena výtvarná soutěž Ptačí mláďata pro děti do 15 let. Nakreslete nebo namalujte obrázek, jak byste se zachovali v případě nalezení malého ptáčete a pošlete nám ho na adresu springalive@birdlife.cz. Obrázek musí odpovídat tomu, co se o daném tématu dozvíte na www.springalive.net. A jelikož soutěž je součástí Jaro ožívá, samozřejmou podmínkou zapojení do soutěže je zadání prvního pozorování alespoň jednoho druhu, jehož přílet s Jaro ožívá sledujeme.

Sledujte proto přílet poslů jara a své první pozorování čápa, vlaštovky, kukačky, rorýse a vlhy zadejte do databáze Jaro ožívá na www.springalive.net.

Gabriela Dobruská (tel: 724 687 996, dobruska@birdlife.cz)

Poznámka pro redakci:

O projektu Jaro ožívá
Jaro ožívá je mezinárodní projekt organizovaný BirdLife International, světovou organizací na ochranu ptáků, v České republice zastoupený Českou společností ornitologickou. Motivuje děti, jejich učitele a rodiny k aktivní ochraně ptáků, pomáhá pochopit potřebu mezinárodní ochrany stěhovavého ptactva. Klíčovou součástí je webová stránka www.springalive.net, na kterou zadávají svá první pozorování 5 sledovaných druhů děti již z 54 zemí Evropy, Asie a Afriky! Těmito druhy jsou vlaštovka obecná, rorýs obecný, čáp bílý, kukačka obecná a vlha pestrá.

Projekt je na mezinárodní úrovni podporován nadací Mitsubishi Corporation Fund for Europe and Africa (MCFEA), hlavním sponzorem projektu.





V České republice Jaro ožívá podporuje Hlavní partner ČSO společnost E.ON, Česká republika, s.r.o.

03.03.2017
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791