Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně > Vítání ptačího zpěvu
Podkategorie:

Článek: Pozvánka na Vítání ptačího zpěvu 2017

Jaro je již v plné síle, další a další druhy tažných ptáků přilétají ze svých zimovišť a s nimi se blíží další ročník Vítání ptačího zpěvu, bezesporu největší koordinované akce svého druhu u nás. Česká společnost ornitologická proto zve všechny milovníky ptactva a přírody, aby pod vedením zkušených ornitologů uvítali a oslavili návrat ptačího zpěvu do naší krajiny i krásu jarní přírody. Nejvíce akcí je po celé republice nachystáno v rozmezí plus mínus týden od první květnové neděle (s širokým rozptylem od dubna do června). Každý si tak může najít akci, kterou bude chtít navštívit.

Vítání ptačího zpěvu pořádá v České republice ČSO (ve spolupráci s dalšími organizacemi i jednotlivci) a navazuje tak na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv. Později byla převzata řadou národních partnerů sdružení BirdLife International. Po osmnácti letech tak můžeme i u nás hovořit o tradici. Počet míst, na kterých se v ČR Vítání ptačího zpěvu koná i návštěvnost jednotlivých akcí každoročně roste, především díky obětavosti a vytrvalé snaze všech organizátorů, kteří se snaží připravit pro účastníky co nejzajímavější program.


Generálním sponzorem Vítání ptačího zpěvu je Meopta, tradiční výrobce špičkové optiky.


Vítání ptačího zpěvu probíhá většinou formou vycházek do probouzející se jarní přírody, a to doslova, protože začátek většiny akcí je naplánován na brzké ranní hodiny, kdy ptáci nejvíce zpívají. A věřte, že stojí za to si přivstat.



V Mariánských Radčicích, stejně jako na jiných místech loňského Vítání, měli účastníci možnost si ptáky zblízka prohlédnout stativovým dalekohledem. Foto Jaroslav Bažant


Během vycházky ukazují vedoucí exkurzí, co kde létá a zpívá, povídají o určování ptáků, o jejich životě a ochraně. Na mnoha místech jsou exkurze doprovázeny i u veřejnosti velmi oblíbenými ukázkami kroužkování ptáků, kdy mají účastníci možnost prohlédnout si opeřence zblízka a dozvědět se současně o kroužkování mnoho zajímavostí. Jinde organizátoři zpestřují své akce přednáškami, výstavkami peří, různými hrami a soutěžemi pro děti, ukázkami a kontrolami ptačích budek, návštěvami záchranných stanic živočichů apod.

Doufáme, že se i ten letošní ročník vydaří ke spokojenosti jak organizátorů, tak účastníků a přejeme příznivé počasí a bohaté ornitologické zážitky.



Vítání ptačího zpěvu bylo podpořeno v rámci projektu Sídla bezpečná pro ptáky, který je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.

www.mzp.cz
www.sfzp.cz


Vycházky na území Prahy byly podpořeny Hlavním městem Prahou v rámci projektu Pražskými mokřady krok za krokem.













DOPLNĚNÉ VYCHÁZKY:

České Budějovice
Dobřany
Doksy
Dolní Krupá
Chomoutovské jezero
Jičín
Jilešovice
Králův Dvůr
Litovelské Pomoraví
Nepřevázka
Písek
Podbřezí u Dobrušky
Praha 5 - Zličín
Praha – Dolní Počernice
Prachatice
Prachov
Prusiny u Nebílov
Slapy nad Vltavou
Sobotka
Ústí nad Labem
Valašské Meziříčí I

A JEDNA ZMĚNA TERMÍNU:
Vycházka za obyvateli Náměšťské obory v Náměšti nad Oslavou se přesouvá na 13.5.!




Seznam akcí:

PRAHA



Praha 4 – Modřany
Sraz v sobotu 17. 6. v 8:30 vedle cyklostezky u slepého ramene Vltavy naproti starému nádraží Modřany (vede sem ulice K Modřanskému nádraží). Budeme se věnovat zdejším ptákům, jejich odchytu a kroužkování. Za pomoci zpětných hlášení zavzpomínáme, kam až zde okroužkovaní ptáci dolétli. Informace na mailu: (kubicekjaroslav(zavináč)upcmail.cz, Tel. 603 910 373).

Praha 5 - Zličín
Sraz v sobotu 20. 5. v 7:00 před MÚ Zličín (v blízkosti zastávky Halenkovská dostupné busem 180, 164 nebo 306 ze stanice metra Zličín). Brzká ranní vycházka ze Zličína do Řep zaměřená na poslech a pozorování ptactva. Projdeme zástavbou Zličína a dále kolem rybníčka a hřbitova do Řep. Budeme si povídat, pozorovat, poslouchat a lákat ptactvo na zvukové nahrávky. S sebou doporučujeme dalekohled. Vedou Martin Brejška a Jana Vojtová (775 294 492).

Praha 6 - obora Hvězda
Sraz v neděli 7. 5. v 5:00 ráno u letohrádku Hvězda. Kromě pozorování a určování ptáků podle zpěvu proběhne i kroužkování. Jan Řezníček 604 186 134 nebo e-mail: jan.reznicek(zavináč)volny.cz.

Praha – Dolní Počernice
Sraz v neděli 28. 5. v 7:00 u Počernického rybníka na autobusové zastávce Škola Dolní Počernice. Projdeme se po hrázi rybníka a přilehlým parkem, kde každoročně hnízdí lejsek šedý a další zajímaví ptáci. Poté půjdeme městskou zástavbou kolem hřbitova na krásnou a v rámci Prahy velmi významnou ornitologickou lokalitu PR V Pískovně. Na vodě uvidíme určitě mnoho hnízdících vodních ptáků, nad hladinou může proletět třeba ledňáček říční. Zavítáme i do suchého poldru Čihadla, kde můžeme pozorovat například slavíka modráčka a další typické rákosní druhy. Vycházka potrvá odhadem 4 hodiny, s sebou něco k jídlu, pití, oblečení odpovídající počasí. Dalekohled a určovací atlas výhodou. Akci povede Honza Grünwald (tel. 720 563 538).

Praha – Dubeč, retenční nádrž Slatina
Sraz v sobotu 13. 5. v 7:15 hod. na autobusové zastávce Škola Dubeč (linky 240, 111). Tradiční vycházka okolím Dubče a Slatiny s pozorováním a určováním ptáků, ukázka odchytu a kroužkování. Dobrou náladu a dalekohledy s sebou, pro jistotu i pevné boty do terénu a nepohody. Vedou Michaela Brožová (723 887 729), Vít Štancl (728 606 782), Lucie Hlaváčová a Vlastimil Osoba. Další informace sledujte na slatinadubec.webnode.cz.

Újezd nad Lesy
Sraz v neděli 23. 4. na autobusové zastávce Sídliště Rohožník v 8:00. Zamíříme do poměrně málo známé, leč malebné, PP Škvorecké obory-Králičiny a jejího bezprostředního okolí. Trasa bude dlouhá cca 6,5 km a vycházka by měla trvat max. 3 hodiny. Očekávám především běžné druhy, objevit by se snad měl ťuhýk obecný, bramborníček, halda šplhavců, snad lejsek bělokrký. Malinko doufám i ve strnada lučního. Akci povedou Honza Grünwald (tel: 720 563 538), Irena Filipová, Aleš Dušek a Denis Matthey.

Středočeský kraj


Dolní Bousov
Sraz v sobotu 29. 4. v 7:00 v Zahrádkách, Slavičí háj (parkování v místě). Dopolední vycházka s odchyty pro kroužkování, za každého počasí. Vedou: Tomáš a Pavel Kverkovi (723 009 527; pavelkverek.blog.cz).

Dolní Krupá
Sraz v neděli 23.4. v 7:00 hodin u fary. Ve spolupráci s Obecním úřadem Dolní Krupá, průvodce Zdeněk Mrkáček, vycházka do okolí obce směr Radechov, délka do 5 km, kontakt L. Nedvěd (starosta obce) 724 181 450 nebo Zd. Mrkáček 778 735 552.

Hostivické rybníky
Sraz v sobotu 29. 4. v 8:00 na hrázi Litovického rybníka. S sebou doporučujeme dalekohledy. Výklad zajišťuje Ota Vorel. Pořádá ČSO ve spolupráci s ČSOP Hostivice. Kontakty: Jiří Kučera, (tel: 724 209 973).

Kladno
Sraz v neděli 7. 5. v 7:00 v centru ekologické výchovy Cvrčovice-Čabárna. Vycházku povede pan Milan Tichai. Poznávání ptáku lesů vod a strání. Ukázka odchytu a kroužkování. Organizátor: Petr Starý 602 336 014.

Králův Dvůr
Sraz v sobotu 29.4. v 9:00 u dětského křiště v Králově Dvoře - Popovicích. Podrobnější informace zde. Kontakt: František Pojer (724 166 122)

Lysá nad Labem
Sraz v sobotu 29. 4. v 7:30 před vchodem do zámeckého parku v Lysé nad Labem z ulice Komenského. Procházku s komentáři viděných a slyšených ptačích druhů zakončíme u Hrabanovské Černavy ukázkami odchytu a kroužkování ptáků. Za organizátory se na Vás těší Pavel Marhoul, Vilém Jarský a Petra Málková (pamalkova(zavináč)seznam.cz, 602 648 668).

Mělník (s přespáním)
Sraz v pátek 5. 5 po 17. hodině na tradičním místě na levém břehu Vltavy u cyklistického odpočívadla, cca 1,5 km nad soutokem s Labem. Večerní táborák, spaní ve vlastních spacácích. Ranní vítání začíná v sobotu 6. 5. ve 4.30, zájemci mohou dorazit i kdykoli během sobotního dopoledne. Připravena bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec v sobotu ve 12 hodin. Pořádá Česká společnost ornitologická, Regionální muzeum Mělník a Správa CHKO Kokořínsko-Máchův kraj. Organizují Libor Praus (praus(zavináč)muzeum-melnik.cz, 605 522 692), Petr Lumpe (petr.lumpe(zavináč)nature.cz, 728 158 417), Markéta Ticháčková, Ivan Svoboda a Karel Novotný.

Mníšek pod Brdy (rybník Sýkorník)
Sraz v sobotu 29. 4. v 7:30 na hrázi rybníka Sýkorník. Vycházka podél rybníka spojená s pozorováním ptáků. Za vhodného počasí ukázka kroužkování. Vedou: Gabriela Dobruská (dobruska(zavináč)birdlife.cz, 724 687 996) a Michal Kubelík.

Nepřevázka
Sraz v sobotu 13.5. v 7:00 před hospodou Na Statku v Nepřevázce. Vydáme se do přírodního parku Chlum na Střelnici, kde bude probíhat odchyt ptáků a jejich kroužkování (M.Ticháčková, P.Lumpe). Díky různorodému a přírodovědně hodnotnému prostředí se zde vyskytuje celá řada ohrožených druhů ptáků.Ve spolupráci s ČSOP Klenice, Milada Vrbová (milada.vrbova(zavináč)atlas.cz, 605 000 577)

Neratovice
Sraz v sobotu 13. 5. v 7.00 na pravém břehu Labe u železničního mostu. Vycházka (7 km) kolem dočišťovacích nádrží Spolany. Pozorování a určování ptáků podle zpěvu. Za pěkného počasí proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. S sebou dalekohledy, terénní obuv a svačinu, vhodné i pro rodiny s dětmi. Předpokládaný konec ve 12 hodin. Pořádá Česká společnost ornitologická a Regionální muzeum Mělník. Vede Libor Praus (e: praus(zavináč)muzeum-melnik.cz, mob.: 605 522 692).

Nové Strašecí
Sraz v sobotu 29. 4. v 8:00 u fotbalového hřiště. Pozorování ptáků, ukázka odchytu a kroužkování ptáků, bližší seznámení s Ptákem roku a soutěž pro děti i dospělé. Dalekohledy a dobrou náladu s sebou. Akce se koná za jakéhokoliv počasí. Akci pořádá ČSO za podpory města Nové Strašecí. Plakát s informacemi zde. Vedou Hana a Tomáš Brinkeovi (tel.: 734 170 810, e-mail hana.u(zavináč)seznam.cz).

Poříčí nad Sázavou
Sraz v sobotu 29. 4. v 8.00 před ZŠ. Vycházka spojená s poslechem ptačího zpěvu, pozorováním ptáků, presentací prvků pomoci a ochrany ptáků. V případě příhodných podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vedou Josef Jirásek, František Vališ a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Rakovník
Sraz v sobotu 6. 5. v 6:30 u autobusové zastávku u Tyršova koupaliště. Trasa asi 4 km, bude doprovázená určováním ptáků podle zpěvu i vizuálně, některé druhy se pokusíme vyprovokovat i na hlasové nahrávky. Podiskutujeme o možnostech ochrany ptáků, zdůrazníme ptáka roku datla černého a během trasy zkontrolujeme obsazenost ptačích budek. Téma letošního Vítání budou "Ptačí zahrady". Příchozím poradíme, jak na to. Vítání bude pořádat ČSO ve spolupráci s Rakovnickým ornitologickým spolkem Fénix v Rakovníku za podpory Města Rakovníka již po jednadvacáté. Kontakt: ROS Fénix, Milan Tichai, 608 301 387, ros.fenix(zavináč)seznam.cz

Řevnice u Prahy I
Ve čtvrtek 20. 4. od 18:00 se uskuteční přednáška Zdeňka Valeše „LETEM PTAČÍM SVĚTEM“ v řevnickém Modrém domečku, nám. Krále Jiřího z Poděbrad. Kontaktní osoba: Zdeněk Valeš (zetval(zavináč)volny.cz).

Řevnice u Prahy II
Sraz v sobotu 29. 4. na Palackého náměstí v 7:00. Procházka povede do nejbližšího okolí. V případě vhodného počasí ukázka odchytu a kroužkování. Vede: Zdeněk Valeš, zetval(zavináč)volny.cz

Slapy nad Vltavou
Sraz v sobotu 6. 5. v 9:00 na parkovišti před restaurací Motorest. Vycházka spojená s pozorováním a posloucháním ptáků. V případě příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pozvánku najdete ZDE. Vedou: Martin Strnad (tel.: 604 545 140), Zuzana Strnadová a Petr Mašek.

Tachlovice
Sraz v sobotu 22. 4. v 9:00 před obecním úřadem v Tachlovicích, trasa povede podél Radotínského potoka až k lomu Austrálie, zde bude provedena ukázka odchytu a kroužkování ptáků a zpět do Tachlovic. Pořádá ČSO a Správa CHKO Český kras. Vede Jaroslav Veselý.
Pozvánka na stránkách AOPK ČR.

Vavřinecký rybník u Uhlířských Janovic, (okr. Kutná Hora)
Sraz v sobotu 6. 5. v 7:30 hod. na parkovišti před hřbitovem v obci Vavřinec. Uskuteční se vycházka po jižním břehu Vavřineckého rybníka, spojená s pozorováním a určováním ptactva. Za příznivých podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Bude připravena hra i malý vědomostní kviz pro děti, úspěšné odpovědi budou odměněny drobnými cenami. S sebou: boty a oblečení do terénu, dalekohled, fotoaparát a svačinu. Ukončení akce kolem 12. hod. Vede Jan Křivský, e-mail: krivsky(zavináč)gmail.com, mobil: 732 560 647.

Velké Popovice
Sraz v sobotu 29. 4. v 9:00 na hrázi rybníka v Habří, Velké Popovice, viz mapa - https://mapy.cz/s/xSFq. Akcí bude provázet pan Jan Matouš, na programu je poznávání dle hlasů, ale možná i kroužkování mladých. Kontaktní osoba - Eva Šrailová, ZO ČSOP Velké Popovice, tel.: 731 406 175, eva.srailova(zavináč)seznam.cz nebo zocsopvp(zavináč)seznam.cz

Všenory I
V úterý 18. 4. v 19:00 se uskuteční přednáška Zdeňka Valeše TAJEMSTVÍ PTAČÍHO ZPĚVU ve všenorské knihovně. Vede: Zdeněk Valeš, zetval(zavináč)volny.cz.

Všenory II
Sraz v neděli 30. 4. v 7:00 na vlakové zastávce Všenory. Tentokrát za lesními druhy. V případě vhodného počasí i ukázka odchytu a kroužkování. Vede: Zdeněk Valeš, zetval(zavináč)volny.cz

Zeleneč
Sraz v sobotu 22. 4. v 8:00 hodin na nádraží v Zelenči. Vlak z Masarykova nádraží jezdí každou půl hodinu. Letos vyjedeme za ptáky do Zelenče. Pokud nebude pršet, budou cestou natažené sítě a vy budete mít možnost si prohlédnout ptačí opeřence z blízka a dozvědět se o nich spoustu zajímavostí. Vedou Vlaďka a Jirka Sládečkovi. Pořádá ČSO ve spolupráci se Spolkem rodičů a přátel ZŠ a MŠ Zeleneč.

Plzeňský kraj


Bor
Sraz v neděli 7. 5. v Boru. Sraz účastníků bude jako obvykle před bránou borského zámku v 7:30 hod. Trasa vycházky bude probíhat od borského zámku přes zámecký park až k rybníku Tážný. V průběhu vycházky proběhne přednáška na aktuální téma. Akce proběhne pod vedením Karla Machače. Bližší informace o konání akce je možné získat na telefonu Karel Machač - 721 962 801.

Dobřany
Sraz v neděli 7.5 v 6:00 u nádraží a v 7:15 u čističky odpadních vod v Plzeňské ulici. Kontakt: p. Krákora (725 362 448)

Domažlice
Sraz v neděli 7. 5. v 5:30 v Domažlicích, v parku u bývalé nemocnice, před bustou Petra Hanny. Doprava: pěšky, po své ose. Trasa: projdeme Hanovým parkem až k do arboreta vyšší odborné školy v Erbenově ulici (délka trasy asi 1km). Akce se pořádá ve spolupráci s MÚ Domažlice, v průběhu exkurze proběhne určování jednotlivých druhů ptáků - vizuálně i akusticky, rovněž bude i navštíveno školní arboretum a účastníci budou seznámeni s Ptákem roku 2017 a ochranou ptactva. Průvodce: Jiří Sladký, Petr Sladký (MÚ Domažlice); Kontakt: J. Sladký, tel.: 728 496 065
Poznámka: akce se koná za každého počasí (vhodná vodě odolná obuv a oděv, teplé oblečení), předpokládaný konec akce v 7:30 hod., dalekohled a publikace k určování ptactva vítány.

Holýšov
Sraz v pondělí 1. 5. v 6.00 hod u radnice v Holýšově. Ranní procházka spojená s určováním ptačích druhů zejména podle zpěvu vede podél řek Radbuzy a dále pro staré betonové cestě. Akce se koná za každého počasí. Teplé oblečení, pevnou obuv a dalekohled s sebou. Vedoucí akce Libor Schröpfer, 732 370 036

Horšovský Týn
Sraz v neděli 1. 5. v 7:00 u brány parku u obchoďáku. Tříhodinová procházka parkem s určováním druhů ptactva pohledem a podle zpěvu s výkladem průvodce. Vede: Petr Lang (mob: 728 013 280, lang.peta(zavináč)seznam.cz). Oblečení podle počasí, ne moc barevné (zelená, šedá nebo hnědá barva je nejlepší). Dalekohled vítán.

Horšovský Týn – večer slavíků
Sraz v neděli 7. 5. v 19:00 na začátku aleje cesty na Svatou Annu. Procházka po staré cestě nivou Černého potoka s posloucháním zpěvu slavíků, cvrčilek a ostatního ptactva v nivě žíjícím s výkladem průvodce. Vede: Petr Lang (mob: 728 013 280, lang.peta(zavináč)seznam.cz). Oblečení podle počasí, ne moc barevné (zelená, šedá nebo hnědá barva je nejlepší). Dalekohled vítán.

Plzeň
Sraz v sobotu 6. 5. v 6:00 hod. na konečné tramvaje č. 4 - Košutka. Součástí vycházky je ukázka odchytu a kroužkování ptáků U Pecihrádku (lze navštívit i samostatně v době od 7:00 do 11:00 hod.). Zakončení celé akce bude v areálu Záchranné stanice živočichů Plzeň, Zábělská 75, kde si budete moci prohlédnout aktuální pacienty. Vhodná výbava: dalekohled, pevnější obuv, kočárek není překážkou. Pořádá Západočeská pobočka ČSO ve spolupráci s DES OP v Plzni. Vede Lubomír Volter (tel.: 608 568 065).

Prusiny u Nebílov
Sraz v sobotu 13. 5. v 7:00 u Staré školy v Prusinách. Ornitologická vycházka do okolí Prusin s pozorováním ptáků a jejich určováním podle zpěvu. Organizuje ČSO spolu s Občanským sdružením Ametyst. Kontaktní osoba Ondřej Volf (tel.: 604 322 541, e-mail: volf(zavináč)ametyst21.cz).

Tachov
Sraz v sobotu 13. 5. v 8:00 v zahradě Muzea Českého lesa v Tachově. Posezení v klášterní zahradě věnované naslouchání poslům jara. Rozeznávání ptáků podle zpěvu a jejich pozorování. Za příznivého počasí ukázka odchytu ptáků do nárazových sítí a jejich kroužkování. Pro návštěvníky bude připraveno malé občerstvení. Předpokládaný konec 11:00. Kontakt: Pavel Řepa (tel.: 604 194 010).


Karlovarský kraj


Cheb
Sraz v pondělí 1. 5. v 7:00 u dřevěného mostu přes Ohři pod Chebským hradem. Trasa povede kolem řeky Ohře, k přehradě Skalka po naučné stezce až na Komorní Hůrku. Odtud k rybníku Amerika a do Františkových Lázní. Vede Aleš Jelínek (tel.: 604 925 022)

Kynžvart
Sraz v sobotu 29. 4. v 8:00 před branou Zámku Kynžvart. Vycházka do zámeckého parku spojená s určováním ptáků dle hlasového projevu. Vede Miroslava Horáková (tel.: 776 453 950).

Mariánské Lázně
Sraz v pondělí 1. 5. v 8:00 na Ferdinandově kolonádě, délka vycházky ca 3-4 hodiny. Tradiční vycházka za ptačími hlasy spojená s odchytem ptáků do sítí a doprovodnými hrami pro děti. Po úvodní demonstraci nachytaných ptáků vyrazíme na krátkou procházku po parku za ptačím zpěvem. Následovat bude další demonstrace odchycených ptáků spolu s kroužkováním. Ukončení akce se předpokládá v 11:00. Kontakt: Pavel Jaška, tel.: 602 213 347. Průvodci: Pavel Jaška, Pavla Tájková (oba AOPK ČR, RP Správa CHKO SL)


Jihočeský kraj


České Budějovice
Sraz v sobotu 6.5. v 7:30 na východním okraji PR Vrbenské rybníky, 150 m SZ od točny trolejbusu č. 9 v Českém Vrbném.
Hlavní náplní bude pozorování ptactva na Vrbenských rybnících a okolních aktuálně atraktivních lokalitách, ukázka kroužkování ptáků a povídání na libovolná ornitologická témata, např. pták roku nebo ptačí oblasti. Dobrou náladu, svačinu a dalekohled s sebou :-)
Vede: Vojta Kubelka, kubelkav(zaviniáč)gmail.com, 721 018 336.

Jistebnice
Sraz v neděli 30. 4. v 8:00 na náměstí, před MěÚ Jistebnice. Vycházka spojená s pozorováním a posloucháním ptáků. V případě příznivých klimatických podmínek ukázky odchytu a kroužkování ptáků. Vedou František Vališ, Josef Jahelka a K. Urbánek (tel.: 723 432 988).

Lutová (okres Jindřichův Hradec)
Sraz v sobotu 29. 4. v 8:00 hod. Sraz v 8.00 na návsi v Lutové na návsi u kapličky (https://mapy.cz/s/1uUsl). Vycházka po žluté značce přes louky a pole k rybníku Podsedek, kde proběhne ukázka kroužkování ptáků. Vede Jaroslav Cepák, (tel.: 606 183 587).

Milevsko
Sraz v neděli 23. 4. v 8:00 na parkovišti u parku „Bažantnice“. Vycházka spojená s poslechem ptačího zpěvu, pozorováním ptáků, presentací prvků pomoci a ochrany ptáků. V případě příhodných podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vedou František Vališ, Vlasta Machartová, Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Nadějkov
Sraz v pátek 9. 6. v 15:45 na náměstí. Vycházka spojená s poslechem ptačího zpěvu, pozorováním ptáků, presentací prvků pomoci a ochrany ptáků. V případě příhodných podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vede Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Písek
Sraz v neděli 14. 5. v 6:00 na dolním nádvoří před přednáškovým sálem Prácheňského muzea - vchod průchodem Obchodní akademie.
Chcete potkat koroptev či křepelku nebo poslouchat slavíka přímo v Písku? Potěšit se zpěvem ptačího chóru přímo v centru Písku nerušeným hlukem dopravy a jiných městských zvuků? Dozvědět se, kolik druhů ptáků žije s námi přímo ve městě nebo se začít učit poznávat ptáky podle zpěvu? Podívat se na kroužkování ptáků?
Procházka ranním městem plným ptačího zpěvu, který ještě neruší hluk dopravy. Zoologové Prácheňského muzea v Písku Jiří Šebestian a Karel Pecl Vás tentokrát vezmou do průmyslových a devastovaných částí města za překvapivými ptačími obyvateli našeho města.
Dalekohledy vítány. S dalekohledem uvidíte 10x více. Kontakt: sebestian(zavináč)prachenskemuzeum.cz, tel: 382 201 111 (ústředna muzea)

Planá nad Lužnicí
Sraz v pondělí 8. 5. v 8:00 v ulici V Hlinách (před sběrným dvorem). Vycházka spojená s poslechem ptačího zpěvu, pozorováním ptáků, presentací prvků pomoci a ochrany ptáků. V případě příhodných podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vedou Stanislav Vyhnal, František Vališ a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Prachatice
Sraz v sobotu 22. 4. v 8:00 na Hrašově louce nad Husineckou přehradou. Pozorování ptáků, určování jejich hlasů, ukázka odchytu a kroužkování, povídání o ptácích v našich zahradách. S sebou: dalekohled, příruční atlas ptáků, dobré oblečení a obuv. Pořádá ČSO ve spolupráci se SZČ CEV Dřípatka a A Rocha. Pozvánku najdete zde. Více info Pavel Světlík (tel.: 775 042 228).

Stožec (okr. Prachatice)
Sraz v sobotu 29. 4. před Informačním střediskem NP Šumava ve Stožci. Od 5:00 do 8:00 pozorování a rozpoznávání podle hlasů, od 9:00 do 12:00 vycházka s určováním druhů. Pořádá ČSO ve spolupráci s Informačním střediskem a Střediskem environmentální výchovy NPŠ Stožec (tel.: 388 335 014, 731 530 466). Plakát s informacemi najdete zde. Vedou Lumír Vozábal a Martin Lazarovič a Vladimír Dvořák.

Tchořovice u Blatné
Sraz v pondělí 8. 5. v 8:15 v TCHOŘOVICÍCH u BLATNÉ na zastávce ČD. Z Blatné je možné přijet na kole, autem či přijít pěšky (pěkná trasa vede přes Řečici kolem Hajanského rybníka). Kdo se mailem předem nahlásí, a přijede do Tchořovic do 6:52 (čas příjezdu vlaku od Blatné), uslyší po ránu nejvíc ptáků a může se zúčastnit už začátku doprovodné kroužkovací akce, ukázku kroužkování ale uvidí všichni účastníci. Vycházka povede k rybníku Hořejší a do lesa „Bažantnice“ s kolonií volavek popelavých, případně až na hráz rybníka Nového a k bývalému letišti. Bude možné vidět některé ptáky i z bezprostřední blízkosti při ukázce jejich kroužkování a opětovném vypouštění do přírody. Hlasy zajímavých druhů, které ještě neuslyšíme naživo, budou reprodukovány z nahrávek. Vhodná je obuv do mírného vlhka a dalekohled. K dispozici bude i velký stativový dalekohled. Budou rozdány informační materiály o ptácích, vycházka je vhodná i pro děti, pro které budou připraveny jednoduché soutěže. Vycházku připraví blatenští ornitologové (členové České společnosti ornitologické a Jihočeského ornitologického klubu) ze ZO Českého svazu ochránců přírody Blatná, hlavními organizátory jsou Petr Pavlík a kroužkovatel Petr Louda. Kontakt: csopblatna (zavinac) seznam.cz. Bližší informace i z minulých vycházek na stránkách ZO ČSOP Blatná.

Tábor
Sraz v sobotu 22. 4. v 8:00 na stanici MHD Klokotská hospoda. Vycházka spojená s poslechem ptačího zpěvu, pozorováním ptáků, presentací prvků pomoci a ochrany ptáků. V případě příhodných podmínek ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vedou František Vališ, Stanislav Vyhnal a Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Žimutice
Vítání ptačího zpěvu pro ZŠ Žimutice. Vede: Miloš Chaloupka

Liberecký kraj


Česká Lípa
Sraz v neděli 7. 5. v 9:00 před hlavní budovou muzea, náměstí Osvobození 297. Tradiční vycházka pod Holý vrch a nivou podél řeky Ploučnice do Dubice (asi 2,5 km) kterou vede M. Honců. V Dubici, v sousedství slepého ramena Ploučnice bude připravena ukázka odchytu ptáků do sítí pod vedením P. Lumpeho. Kontaktní osoba: Miroslav Honců, e-mail: Honcu(zavináč)muzeumcl.cz, (tel.: 487 824 145, mobil 731 484 907).

Doksy
Sraz v neděli 14.5. ve 4:30 na hrázi Poselského rybníka. Po cca hodinovém naslouchání ptačímu sboru se půjde do SZ části rybníka, kde bude připravena ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Vedou Petr Lumpe (petr.lumpe(zavináč)nature.cz, 728 158 417) a Markéta Ticháčková (marketa.tich(zavináč)seznam.cz, 736 434 120).

Frýdlant v Čechách
Sraz v sobotu 6. 5. v 7:00 u školy T. G. Masaryka (ulice Bělíkova). Jarní vycházka s poslechem a pozorováním ptactva do nedalekého parku na Střelnici. Za příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Účastníkům doporučujeme vzít sebou vhodnou obuv, ze zkušenosti teplejší oděv, dobrou náladu, v hodný je záznamník i dalekohled. Pořádá ČSO. Plakát s informacemi zde. Vede Jiří Mikšíček (tel.: 731 833 034).

Hrubá skála
Sraz v neděli 30. 4. na parkovišti u rybníka Vidlák v PR Podtrosecká údolí v 5.30 hodin, případně později na parkovišti u rybníka Věžák v 7 hodin. Dalekohledy s sebou. Pořádá ZO ČSOP Bukovina ve spolupráci s ČSO. Vede Vojta Šťastný (tel.: 739 425 076, e-mail: stastny.Vojta(zavináč)seznam.cz).

Chlum
Sraz v pondělí 1. 5. v 7:00 před obecním úřadem Chlum (okres Česká Lípa).
Poslech, pozorování a určování ptáků. Vede: Jiří Novák, (tel.: 720 680 097).

Kořenov - Jizerka
Sraz v pondělí 8. 5. v 8:00 na Jizerce, konkrétně na parkovišti u chaty pod Bukovcem a uvidíme ukázku odchytu ptáků, zaposloucháme se do ptačího zpěvu, zahrajeme si ptačí hry a nahlédneme i na tokaniště tetřívka obecného, ikony Jizerských rašelinišť. Akce se uskuteční za každého počasí. S sebou si vezměte vlastní dalekohled, svačinu, případně také atlas ptáků a především dobrou náladu. Vede Václav Tomášek (tomasekvaclav(zavináč)gmail.com).

Křižany
Sraz na louce u vodárny (50°44'23.212"N, 14°56'20.514"E) v pátek 5. 5. v 17 hodin, nepřespávající mohou dorazit ráno 6.5. v 5 hodin. Na programu vycházka za ptáky, ukázky kroužkování ptáků, povídání o ptačím životě, poslouchání nočních hlasů i ranní probouzení ptačích zpěváků, hry pro děti i dospělé. Doporučujeme pevnější a vlhkuodolnější obuv, dle počasí teplejší oblečení, případně deštník nebo pláštěnku. Dalekohledy jsou vítány. Kdo bude přespávat - vlastní stany, karimatky na sezení, jídlo i k ohni, hrnek na čaj (kávu). Čelovky nebo baterky. Parkování je možné v omezené míře na točce zastávky Horní Křižany, popřípadě několik míst u vodárny (u tábořiště).
Doprava: vlakem - stanice Křižany, odtud dolů do Křižan, v obci doleva, na křížení se žlutou turistickou značkou opět doleva a za vodárnou doleva na louku, nebo autobusem (popř. vlastním autem) do stanice Křižany - Horní ves, odtud kousek po silnici směr Ještěd a vlevo před prvním domem po žluté turistické značce až k vodárně, za ní odbočíte doleva na louku.
Vycházku s přednáškou vedou: Martin Pudil (tel. 734 755 791, martin.pudil(zavináč)muzeumlb.cz) a Jitka Feřtová.
Informace: Jitka Chanenková (Správa CHKO Lužické hory; tel. 487 762 356, e-mail jitka.chanenkova(zavináč)nature.cz). Případné dotazy tel. 487 762 356, 723 249 624, Správa CHKO Lužické hory. Spolupořádá AOPK ČR RP Liberecko, Severočeské muzeum

Velké Hamry (okr. Jablonec nad Nisou)
Již podvacáté se sejdeme v neděli 7. 5. v 5:00 na náměstí. Svačinu, dalekohled a dobrou náladu s sebou. Provádějí Romana a Martin Jůnovi (tel.: 737 453 758, e-mail: konrad.bohme(zavináč)tiscali.cz).

Ústecký kraj


Duchcov
V sobotu 6. 5. zvou členové České společnosti ornitologické a Bílinské přírodovědné společnosti všechny milovníky přírody na jarní vycházku spojenou s pozorováním a určováním ptačích druhů podle vzhledu i podle zpěvu. Sejdeme se jako každoročně v 7:00 h v Zámecké zahradě u Sfingového rybníka. Trasa povede Zámeckou zahradou směrem k lužním lesům. Vycházka bude zakončena u Dubského rybníka, kde proběhne za příznivého počasí ukázka kroužkování ptáků. S sebou doporučujeme vhodný oděv (podle počasí), pevnou obuv, dobrou náladu, (dalekohled), svačinu. Povedou: Miroslav Horák, Martina Hanzlíková, Pavel Vít

Krásná Lípa
Sraz v sobotu 29. 4. v 6:30 v Krásné Lípě - před budovou Správy NP České Švýcarsko.
program: terénní exkurze do Ptačí oblasti Labské pískovce (přírodní rezervace Velký rybník), ukázka odchytu a kroužkování ptáků
zajímavost: během exkurze je vysoká pravděpodobnost pozorování jeřábů popelavých a orlů mořských
kontakt na organizátory: Richard Nagel, Správa národního parku České Švýcarsko, (r.nagel(zavináč)npcs.cz, tel.: 412 354 048, 737 276 857)

Litvínov
Sraz v pondělí 1. 5. v 7:30 na palouku u rybníka Nová Chudeřínská (Nová voda)
Program: procházka parkovitou krajinou s rybníky, poslouchání zpěvu ptactva, povídání o zajímavostech, ze života ptáků v okolí. Ukázka kroužkování ptáků a možnost poznat je z blízka. S sebou dobrou náladu a dalekohled. Vede: Michal Porteš (portes.michal(zavináč)gmail.com)

Louny
Sraz v sobotu 6. 5. ve 14:00 u veslařského klubu. Komentovaná ornitologická vycházka, během které bude možné pozorovat některé druhy vodního ptactva, ptáky otevřené krajiny, dravé a zpěvné ptactvo. Doba vycházky je cca 2 –3 hodiny. Svačinu, dalekohled a dobrou náladu s sebou! Pozvánka ZDE. Vede: Jaroslav Bažant (bazant(zavináč)muzeum-most.cz).

Mariánské Radčice
Sraz účastníků v neděli 6. 5. v 9 hod. u rybníku za Pilou u Mariánských Radčic.
Česká společnost ornitologická a Oblastní muzeum v Mostě zve na komentovanou ornitologickou vycházku, během níž bude možno pozorovat zejména vodní ptáky (husy, kachny, potápky, racky atd.) a ptáky otevřené krajiny a rekultivovaných území (dravci, pěvci).
Hlavním cílem akce je popularizace ptactva a jeho ochrany. Povede Jaroslav Bažant (bazant(zavináč)muzeum-most.cz). Svačiny, dalekohledy a dobrou náladu s sebou! Délka vycházky cca 2 hodiny. Srdečně zve Jaroslav Bažant, pozvánka ZDE.

Roudnice nad Labem I
Sraz v sobotu 29. 4. v 7:00 na okraji mostu na Karlově náměstí v Roudnici nad Labem. Dalekohledy s sebou. Vycházka do jarní přírody spojená s poslechem ptačího zpěvu. Doba trvání vycházky cca 3 hodiny. Vede Stanislav Chvapil. Pořádá ČSO ve spolupráci s CEV Ciconia.

Roudnice nad Labem II
Srdečně zveme na přednášku Příroda Austrálie s digitálními snímky a nahrávkami ptačích hlasů v sále galerie moderního umění v Roudnici n. L. ve středu 26. 4. od 17:00 hodin. Vede Stanislav Chvapil.

Ústí nad Labem
Sraz v pondělí 1. 5. v 5:00 a v 6:30 u dolního vstupu do areálu ZOO. Doporučujeme účast už od 5:00. Kromě klasického poslechu ptáků proběhne i tradiční ukázka odchytu ptáků a možná i kontrola budek. Tématický program bude pokračovat i během dne (ukázka kroužkování, sokolníci, stanoviště s ptačími soutěžemi, ptačí kvíz, nová expozice ptačích budek).
Akci pořádá ČSO ve spolupráci se ZOO Ústí nad Labem a Muzeem města Ústí nad Labem. Vede Václav Beran (tel.: 731 407 839, e-mail: lutra(zavináč)email.cz) a Věra Vrabcová.


Pardubický kraj


rybník Bohdaneč (Lázně Bohdaneč)
Sraz v úterý 2. 5. v 16:00 na hlavní hrázi Bohdanečského rybníka, za benzinovou stanicí směrem na Chlumec nad Cidlinou. Ukončena bude v 19, 00 hod. Později příchozí nás naleznou při cestě k ptačí pozorovatelně ležící na Polákově poloostrově. Na programu je pozorování ptáků v přilehlých biotopech a informace o jejich významu. Akce bude doplněna ukázkou odchytu ptáků. Akci organizuje město Lázně Bohdaneč. Akci vede František Bárta, (tel. 602 225 749).

Dolní Čermná
Sraz v neděli 7. 5. ve 4:00 na náměstí v Dolní Čermné (ÚO). Následuje několikakilometrová procházka spojená s poslechem a pozorováním ptáků, včetně provokace ptáků pomocí audionahrávek. Součástí programu bude i ukázka kroužkování, malá soutěž pro děti a v cíli při občerstvení i prezentace z výzkumné práce naší skupiny. Vedou Aleš Hampl (604 208 580, ales.hampl(zavináč)seznam.cz) a Jan Růžička (731 070 397, ruzichon(zavináč)seznam.cz).

Heřmanův Městec
Sraz v pondělí 1. 5. v 6:00 před Autokempem Konopáč. Odtud se přesuneme na potok Konopka blíže k městu. Zde budou ukázky odchytu a kroužkování ptáků a další doprovodné akce do 11,00 hod. Pořádá Společnost přátel Železných hor s podporou města Heřmanův Městec. Akci vede František Bárta (tel.: 602 225 749).

Litomyšl
Sraz ve čtvrtek 27. 4. v 8:45 u vstupu do Nedošínského háje. Následovat bude cca 2 hodinová prohlídka háje s nasloucháním a určováním ptačích hlasů, povídáním o zde kvetoucích rostlinách a dalších obyvatelích háje. Vede Lubor Urbánek, (tel.: 604 824 652).

Svitavy, Horní a Dolní rybník
Sraz v sobotu 29. 4. v 8:30 na hrázi Dolního rybníka. Vycházka s pozorováním a určováním ptáků, ukázkou jejich kroužkování a soutěžemi pro děti. Spolupořadatelem je ZO ČSOP Rybák Svitavy. Akce se nekoná v případě velké nepřízně počasí. Kontaktní osoby: Jiří Mach (603 349 088) a Jakub Vrána (739 697 659)

Královéhradecký kraj


Jičín
Sraz v neděli 14. 5. v 7:00 na hrázi rybníku Šibeňák. Ve spolupráci s Regionálním muzeem a galerií Jičín, průvodce Zdeněk Mrkáček. Trasa povede kolem rybníků Šibeňák a Hádek, délka do 5 km, kontakt P. Zíková (tel. 608 335 112) nebo Z. Mrkáček (tel. 778 735 552).

Josefovské louky - Starý Ples
Trumfne letošní rok ty předchozí v rozmanitosti ptáků? Přilétnou nové druhy bahňáků?
Sraz v sobotu 6. 5. u rybníka ve Starém Plese - od 6:00 poslouchání zpěvů a od 8:00 pozorování a odchyt ptáků, open-air výstava o ochraně tropických pralesů. Každá další sezóna jarního zavlažování přitahuje více a více ptáků. Jaké nové druhy budeme moci pozorovat tentokrát? Opatření provedená přes zimu jsou cílená na ty nejvzácnější luční ptáky. Přijďte se podívat, jak ptačí park funguje. Opeřence můžete obdivovat nejen skrz supervýkonný dalekohled, ale i přímo z ruky ornitologů. Akce pro malé i velké. Těší se na Vás průvodci z České společnosti ornitologické. Kontakt: Břeněk Michálek, josefovskelouky(zavináč)birdlife.cz, (tel.: 734 226 037).

Podbřezí u Dobrušky
Sraz v sobotu 6. 5. v 8:00 u ZŠ v Podbřeží. Onitologicko - botanická okružní vycházka nivou Zlatého potoka. Pořádá ČSO ve spolupráci s A Roca a ČSOP. Vede: Pavel Světlík (tel.: 775 042 228, e-mail: psvetlik(zavináč)arocha.cz).

Prachov
Sraz v sobotu 13. 5. v 7:00 na parkovišti u Muzea přírody na Prachově. Ve spolupráci s Muzeem přírody Český ráj, průvodce Zdeněk Mrkáček. Trasa povede od obce Prachov k Jinolickým rybníkům, délka do 5 km. Kontakt M. Šanderová (tel. 732 858 380) nebo Z. Mrkáček (tel. 778 735 552).

Rožďalovické rybníky (okr. Jičín)
Sraz účastníků v sobotu 6. 5. v 7:00 hod na hrázi rybníky Zrcadlo v obci Mlýnec v 7,00. Následuje procházka okolo rybníky s ukázkou odchytu drobných pěvců v rákosí a vypouštění uzdravených ptáků ze záchranné stanice Huslík u Poděbrad zpět do volné přírody.
Kontaktní osoba: Vladimír Šoltys, mail jicinvet(zavináč)seznam.cz, (tel. 602 555 102).

Sobotka
Sraz v sobotu 29. 4. v 7:00 u kašny na náměstí v Sobotce. Ve spolupráci s Městským informačním centrem Sobotka, průvodce Zdeněk Mrkáček. Vycházka kolem zámku Humprecht, délka do 5 km. Kontakt: P. Havlová (tel: 493 571 587) nebo Z. Mrkáček (tel. 778 735 552).

Vrchlabí I
Sraz v sobotu 29. 4. u zámku v 7:30, 9:00 a 10:30. Vycházky zámeckým parkem v centru města s pozorováním ptáků, poslechem jejich hlasů a s odchytem a kroužkováním. Program pro děti. Pořádá ČSO a spolupráci se Správou KRNAP. Vede Jiří Flousek (tel.: 499 456 212, 732 864 202, e-mail: jflousek(zavináč)krnap.cz).

Vrchlabí II
Sraz v sobotu 6. 5. u příjezdu k rybníku u letiště v 7:30, 9:00 a 10:30. Vycházky podél rybníka s pozorováním ptáků, poslechem jejich hlasů a s odchytem a kroužkováním. Program pro děti. Pořádá ČSO a spolupráci se Správou KRNAP. Vede Jiří Flousek (tel.: 499 456 212, 732 864 202, e-mail: jflousek(zavináč)krnap.cz).

Vysočina


Havlíčkův Brod
Sraz v sobotu 6. 5., tradičně již ve 4:00 hod ráno, v městském parku před budovou ZŠ V sadech. Trasa povede městským parkem, dále pak podél řeky Sázavy a přes park Psychiatrické léčebny k lokalitě Pivovarských rybníčků, kde bude akce ukončena ukázkou odchytu a kroužkování ptáků. Vede Václav Hlaváč (e-mail: hlavac.vaclav(zavináč)seznam.cz).

Jihlava
Sraz v sobotu 6. 5. v 8:00 na křižovatce ulic Smrčenská a Slavíčkova. Trasa bude dlouhá do 5 km. Doprovodnými akcemi budou soutěže pro děti a zúčastněné a odchyt ptáčků s kroužkováním. Vycházku povede Bára Kolmanová, (tel. 606 885 091).

Náměšť nad Oslavou I
Sraz v sobotu 6. 5. v 8:00 na parkovišti u zámku v Náměšti nad Oslavou. Procházka za lesními ptáky a dalšími obyvateli obory s komentářem Ivo Hertla ve spolupráci se ZO ČSOP Náměšťské rybníky. Vlastní dalekohled výhodou. Kontakt: Ivo Hertl (tel.: 604 328 834, e-mail: hertl(zavináč)atlas.cz).

Náměšť nad Oslavou II
Sraz v neděli 7. 5. v areálu lesní školky Oslavánek (U Vícenického žlebu 2), od 4:30 do 9:30, poté pro zájemce exkurze na Náměšťské rybníky. Vede: Jan Roleček, Místní spolupořadatel: Lesní spolek Oslavánek Kontakt: honza.rolecek(zavináč)centrum.cz

Pacov
Sraz v neděli 7. 5. v 8:00 v parku A. Sovy. Vycházka spojená s pozorováním a posloucháním ptáků. V případě příznivých klimatických podmínek ukázky odchytu a kroužkování ptáků. Vedou František Vališ, Jiří Vitovský, M. Kačer. Informace Josef Jahelka (tel.: 723 432 988).

Sobíňov (okr. Havlíčkův Brod)
Sraz v sobotu 13. 5. v 6:00 u srubu v Sobíňově. Akce potrvá do 10,00. Součástí akce je vycházka v nivě Doubravy a ukázky odchytu a kroužkování ptáků spojené s povídáním o významu a ochraně ptáků. Ve spolupráci se ZO ČSOP Chotěboř a Společností přátel Železných hor. Kontakt: tel. 602 225 749.

Světlá nad Sázavou
Sraz v sobotu 13. 5. v 7:30 u fontány vedle zámku N 49°40.01098', E 15°24.46152' (JV strana). Procházku zámeckým parkem spojenou s pozorováním ptáků povede Zbyšek Karafiát. Organizuje ČSO ve spolupráci s VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad Sázavou. Kontakt: Eva Bernadová, bernadova(zavináč)akademie-svetla.cz

Telč
Sraz v neděli 7. 5. v 8:00 u záchranné stanice pro volně žijící živočichy. Pozorování ptáků, ukázka odchytu a kroužkování ptáků, bližší seznámení s Ptákem roku a soutěž pro děti i dospělé. Dalekohledy a dobrou náladu s sebou. Akce se koná za jakéhokoliv počasí. Akci pořádá ČSO za podpory města Nové Strašecí. Plakát s informacemi ZDE (Vedou Hana a Tomáš Brinkeovi (tel.: 734 170 810, e-mail hana.u(zavináč)seznam.cz).

Vepříkov (okr. Havlíčkův Brod)
Sraz v sobotu 22. 4. na hrázi Jiříkovského rybníka v 7:45 hod. Tradiční vycházka po Ornitologické pozorovací stezce. Jiříkovský rybník a rezervace Havranka. Pozorování a určování ptačích druhů. Opékání špekáčků. Pořádá Ornitologický klub Vysočina. Vede Jaroslav Rychlý (tel.: 728 321 912).

Žďár nad Sázavou
Sraz v sobotu 13. 5. ve 4:00 ráno před Muzeem nové generace v Zámku Žďáru. Půjdeme kolem Konventského rybníka po naučné stezce. Budeme poslouchat, jak se postupně ptáci budí. Dalekohledy vítány. Dojdeme zase zpět k muzeu. Pořádá ČSO ve spolupráci s AOPK ČR, RP Správa CHKO Žďárské vrchy. Vede Mgr. Jana Hejtmánková (tel.: 602 491 419, jana.hejtmankova(zavináč)nature.cz)

Jihomoravský kraj


Adamov
Sraz v neděli 23. 4. v 8:00 na Sklaďáku na Horce (49°17,97535' N, 16°39,81145' E). Místo je přístupné po červené turistické trase, asi 1,3 km od vlakové stanice Adamov zastávka. Součástí ornitologicko-botanické vycházky bude ukázka hlasových nahrávek, odchytu a kroužkování ptáků. S sebou vhodné oblečení a obutí do přírody, dalekohled, svačinu a hlavně dobrou náladu! Akce proběhne za každého počasí. Od 10.00 naváže Den Země u Slučí studánky . Pořádáno ve spolupráci se spolkem Okras, z. s. Exkurzi povede Jaroslav Koleček (tel.: 605 552 978, e-mail: j.kolecek(zavináč)gmail.com) a Zdeněk Musil.

Brno – Starý Lískovec, Kohoutovice a Žebětín
Sraz v pondělí 1. 5. na autobusové zastávce Koniklecová v 5:30 (dosažitelné linkami N90 a N95 z Hlavního nádraží). Trasa povede přes stepní PR Kamenný vrch do lesů v okolí Kohoutovic a Jundrova, směrem na západ, přes lesní PP Pekárna k Žebětínskému rybníku. Exkurze bude zakončena na zastávce Žebětín, náměstí. S sebou vhodnou terénní obuv, oblečení do případného nečasu a samozřejmě dalekohled. Průvodci budou Jan a Oldřich Sychrovi (kontakt: dubovec(zavináč)seznam.cz nebo 603 901 754).

Brno - Špilberk
Sraz v sobotu 22. 4. od 7:30 v areálu Otevřené zahrady, Údolní 33, Brno, vchod u budovy C pod dřevěnými amfiteátrovými schody. Procházka do okolí zahrady pod Špilberkem. Vede Tomáš Růžička.

Habrovany (okr. Vyškov)
Sraz v sobotu 29. 4. v 8:00 u hřbitova v Habrovanech. Komentovaná ukázka kroužkování ptáků a vycházka okrajem lesa spojená s kontrolou budek. Pořádá ČSO ve spolupráci se ZO ČSOP Rousínov a Slavkovským ochranářským spolkem. Vede Jiří Bartl, Petr Procházka a Petr Navrátil (tel.: 605 876 078, e-mail: bartl.j(zavináč)seznam.cz).

Jiříkovice (Brno-venkov)
Sraz v sobotu 29. 4. v 6:30 u mostku přes potok Romzu (vedle Pivnice Sport club; Na návsi 231). Trasa povede zemědělskou krajinou v okolí vesnice. Vycházka bude zaměřena na ptáky zemědělské krajiny s pozorováním a poslechem ptáků a bude doplněna povídáním o zajímavostech z jejich života. Proběhne kontrola ptačích budek. S sebou vhodnou obuv, oblečení do případného nečasu a kdo má, tak dalekohled. Průvodci budou Leoš Řičánek (e-mail: soel.nature(zavináč)seznam.cz , tel.: 775 908 438) a Karel Daněk. Více na ZDE

Lednice
Sraz v sobotu 6. 5. v 8:00 hod na náměstí v Lednici. Program: ukázka kroužkování, procházka zámeckým parkem kolem Zámeckého rybníka k Minaretu, ve 12:00 hod odjezd lodí z přístavu u Minaretu, cca 12:45 příjezd k Janohradu. Zde soutěže pro děti, opékání špekáčků.
Vzhledem k nutnosti zajištění potřebné kapacity lodí žádáme zájemce o plavbu, aby svou účast nahlásili předem na kontaktní osoby Ing. Vlastimil Sajfrt (mobil: 602 689 057 ), Ing. Vilém Vyhnálek (mobil: 601 578 466, e-mail: vilem.vyhnalek(zavináč)gmail.com

Mikulčice (okr. Hodonín)
Sraz v neděli 23. 4. v 8:30 na parkovišti u budovy návštěvnického centra na slovanském hradišti. Nenáročná vycházka v délce asi 5 km povede lužním lesem k řece Moravě a kolem rezervace Skařiny zpět k návštěvnickému centru. Součástí akce bude ukázka literatury a dalších věcí potřebných ke sledování ptáků. Velmi pravděpodobně proběhne také ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Akce se ruší v případě nepříznivého počasí. Svačinu, pevné boty a dalekohled s sebou. Akce proběhne ve spolupráci s Masarykovým muzeem v Hodoníně. Bližší info podá Karel Šimeček mobil: 720 024 596 nebo je najdete na www.karelsimecek.cz.

Mutěnické rybníky (okr. Hodonín)
Sraz v sobotu 29. 4. v 8:00 před rybárnou U Petra (střed Mutěnických rybníků, asi 1 km východním směrem od vlakového nádraží). Povídání o místním ptactvu a přírodě, nenáročná okružní vycházka kolem rybníků, ukázka odchytu a kroužkování ptactva (pokud nám to počasí umožní). Dalekohledy a dobrou náladu s sebou! V případě trvalého deště se akce ruší. Vedou: Ondřej Ryška (tel.: 704 042 108, e-mail: ryska.ondra(zavináč)gmail.com) a Václav Jelínek.

Veselí nad Moravou (okres Hodonín)
Sraz v sobotu 22. 4. v 8:00 na Bartolomějském náměstí. Nenáročná vycházka v délce asi 5 km povede zámeckým parkem do lužního lesa a podél řeky Moravy zpět na náměstí. Pravděpodobně proběhne také ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Akce se ruší v případě nepříznivého počasí. Vhodné boty a dalekohled s sebou. Bližší info podá Karel Šimeček mobil: 720 024 596 nebo je najdete na www.karelsimecek.cz.

Pohořelice
Sraz v sobotu 6. 5. v 6:30 před budovou Kultirního informačního centra v Pohořelicích. Naslouchání a poznávání ptačího zpěvu s výkladem. Akce se koná za každého počasí. Vede Antonín Krása. Pořádá jihočeská pobočka ČSO ve spolupráci s městem Pohořelice.

Olomoucký kraj


Horka nad Moravou
Sraz v sobotu 22. 4. v 7:30 u vstupu do ekocentra Sluňákov. Čeká Vás jarní procházka areálem Domu Přírody LP kolem rybníčků, tůněk a řeky, v průběhu povídání (nejen) o ptácích a určování ptáků podle hlasu, soutěže pro děti, kontroly a rozvěšování (nejen) ptačích budek - vhodné zejména pro rodiny s dětmi (dalekohledy s sebou!). Opět společně zabezpečíme část skleněných ploch budovy ekocentra proti nárazům ptáků! Pořádá ČSO ve spolupráci s centrem Sluňákov. Vede Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky(zavináč)birdlife.cz)

Chomoutovské jezero
Sraz je v neděli 23. 4. v 8:00 hod na parkovišti za křižovatkou směr Březce. Na místo je spojení autobusem z Olomouce buď linkou 764 (odjezd 6:45 hod z autobusového nádraží, příjezd na zastávku Chomoutov, škola v 7:11 hod) nebo linkou 20 (odjezd z Náměstí Hrdinů v 6:59 hod, příjezd na zastávku Chomoutov, škola v 7:18 hod). Ze zastávky se jde pěšky Písečnou ulicí. Na místo srazu vede asfaltová silnice a cesta trvá zhruba 10 minut. Mimo poslechu a identifikace ptačích druhů na základě zpěvu je v plánu také prohlídka bývalé pískovny, která je významnou ornitologickou lokalitou. Za příznivých podmínek proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba 5 kilometrů. K exkurzi se je možno připojit kdykoliv v jejím průběhu. Exkurzi povede: Jan Vidlař, tel.: 734 571 830, e-mail: janvidlar(zavináč)gmail.com.

Litovelské Pomoraví
Sraz v neděli 23. 4. v 8:00 na parkovišti u jezera za křižovatkou směr Březce. Na místo je spojení autobusem z Olomouce buď linkou 764 (odjezd 6:45 hod z autobusového nádraží, příjezd na zastávku Chomoutov, škola v 7:11 hod) nebo linkou 20 (odjezd z Náměstí Hrdinů v 6:59 hod, příjezd na zastávku Chomoutov, škola v 7:18 hod). Ze zastávky se jde pěšky Písečnou ulicí. Na místo srazu vede asfaltová silnice a cesta trvá zhruba 10 minut. Mimo poslechu a identifikace ptačích druhů na základě zpěvu je v plánu také prohlídka bývalé pískovny, která je významnou ornitologickou lokalitou. Za příznivých podmínek proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Předpokládaný konec exkurze je kolem poledne, trasa bude dlouhá zhruba 5 kilometrů. K exkurzi se je možno připojit kdykoliv v jejím průběhu. Exkurzi povede: Jan Vidlař (tel.: 734 571 830, e-mail: janvidlar(zavináč)gmail.com)

Noc slavíků v Olomouci
Sraz v pondělí 1.5. u kostela sv. Mořice (zadní část ul. Opletalova) ve 21:00. Krátká noční procházka (směr Řepčín) jarní přírodou za hlasy slavíků. Ukončení do 23. hodiny. Pořádáno ve spolupráci s centrem Sluňákov. Exkurzi povede: Kateřina Ševčíková (mob.: 776 746 980 e-mail: sevcikovaka(zavináč)seznam.cz)

Olomouc
Za „datly“ olomouckých parků
Sraz v sobotu 29. 4. v 9:00 u vstupu do Michalského stromořadí (u budovy městské policie, ul. Kateřinská). Procházka olomouckými parky na téma letošního Ptáka roku – pozorování a poslouchání šplhavců („datlů“) v městských parcích, ukázky jejich pobytových stop, prohlížení dostupných dutin endoskopickou kamerou a povídání o dutinách :).
Pořádá ČSO ve spolupráci s MOS a Centrem popularizace vědy Přírodovědecké fakulty UP. Vede Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky(zavináč)birdlife.cz)

Olomouc
Čarodějnický víkend na Pevnosti poznání v Olomouci
Sraz v neděli 30.4. v 19:00 v areálu Korunní pevnůstky (Pevnosti poznání UP). Večerní procházka olomouckými parky se sledováním (a posloucháním) soumračné aktivity ptáků, později i sov a netopýrů. Akce zakončuje celodenní program na Pevnosti poznání, jehož součástí budou i přednášky a ukázky „čarodějnických“ zvířat (sovy, netopýři, hadi) – více informací na www.pevnostpoznani.cz. (termín a program bude upřesněn). Pořádá Centrum popularizace vědy Přírodovědecké fakulty UP ve spolupráci s ČSO. Vede Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky(zavináč)birdlife.cz)

Olomouc - Řepčín
Sraz v pondělí 1. 5. v 6:00 u mostu přes Mlýnský potok v Olomouci-Řepčíně, na konci Martinovy ulice. Ukončení mezi 8:00 a 9:00 u koupaliště Poděbrady. Součástí akce bude ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Pořádáno ve spolupráci s DDM Olomouc a 71/02 ČSOP Upolín a centrem Sluňákov. Exkurzi povede: Kateřina Ševčíková (mob.:776 746 980, e-mail: sevcikovaka(zavináč)seznam.cz)

Tovačovské rybníky
Sraz v sobotu 6. 5. u sádek v Tovačově v 8.00 hod. Exkurze se zastaví na Křenovském rybníce. Dále bude pokračovat na Hradeckém rybníce. Předpokládá se, že zájemci se mohou k exkurzi připojit i kdykoli později přímo na hrázi rybníka. Budeme naslouchat zpěvu ptáků a přímo v terénu se seznámíme s hlasy nejběžnějších druhů. Uniknout si nenecháme ani pohled na přítomné vodní ptáky. Exkurzi povedou: Adolf Goebel (mob.: 776 064 743, e-mail: goebel(zavináč)mos-cso.cz ) a Jiří Šafránek (mob.: 606 324 763, e-mail: mosprerov(zavináč)seznam.cz).

Třemešské rybníky (okr. Šumperk)
Akce bude probíhat ve čtvrtek 4. 5. a v pátek 5 5. od 8:00 do 18:00 u Třemešských rybníků. Ranní poslech, ukázka odchytu a kroužkování ptáků, aktivity pro děti. Pořádá ČSO ve spolupráci se Správou CHKO Jeseníky, SVČ a ZpDVPP Doris Šumperk. Vede Petr Šaj (tel. 724 800 937).


Zlínský kraj


Chvalčov
Sraz v sobotu 6. 5. na autobusové zastávce Chvalčov, pošta v 7:55 (příjezd busu od Bystřice p. Host. 7:42 a od Zlína 7:51). Půjdeme kolem lomu k přírodní památce Pod Kozincem a dále sady nad Chvalčovem až do bystřického parku Zahájené. Předpokládané ukončení akce je okolo 13 hod v Bystřici pod Hostýnem. S sebou pevnou obuv, svačinu, pití a pláštěnku. Za příznivých podmínek proběhne ukázka odchytu a kroužkování ptáků. Akci pořádají Moravský ornitologický spolek, Ornis Muzea Komenského a ČSOP Via Hulín. Exkurzi povede: Martin Vymazal, tel.: 608 368 333, e-mail: mvymazal(zavináč)seznam.cz

Leskovec u Vsetína I a II
Sraz v sobotu 15. 4. a v sobotu 13. 5. v 6:30 u obecního úřadu. Vycházka spojená s pozorování a určování ptáků v obci a okolí Trasa: ObÚ - Juříčkův mlýn - Veřečný - Senice - ObÚ (cca 5 km), předpokládaný konec akce mezi cca v 11 hodin. Za silného deště či větru se akce nekoná! Pozvánku najdete ZDE. Pavel Čmelík, tel. 776 211 619.

Valašské Meziříčí I
Sraz v pondělí 1. 5. v 8:00 ve Valašském ekocentru. Pozvánku najdete ZDE. Akci vedou Jitka a Mirek Dvorští (dvorska-ddm(zavináč)seznam.cz, mobil:733 651 127).

Valašské Meziříčí II
Sraz v neděli 7. 5. v 6:30 hodin u zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Exkurze proběhne na sídlišti Křižná, na pravém břehu Rožnovské Bečvy a v zámeckém parku Kinských. Kdo má dalekohled, vezměte jej s sebou. Akci pořádají Slezská ornitologická společnost, pobočka ČSO v Ostravě a Muzeum regionu Valašsko. Vede Karel Pavelka (tel.: 737 129 019, e-mail: karel.pavelka(zavináč)centrum.cz).

Vsetín
Sraz v sobotu 6. 5. v 6:30 hodin u vstupu do Panské zahrady od křížení Tyršovy a Žerotínovy ulice. Exkurze proběhne v městském parku Panská zahrada, na březích Vsetínské Bečvy a v zámeckém parku. Kdo má dalekohled, vezměte jej s sebou. Akci pořádají Slezská ornitologická společnost, pobočka ČSO v Ostravě a Muzeum regionu Valašsko. Vede Karel Pavelka (tel.: 737 129 019, e-mail: karel.pavelka(zavináč)centrum.cz).

Záhlinice
Sraz v sobotu 29. 4. v 8:15 v Záhlinicích u Hostince U Čápa. Doprava do Záhlinic individuální, vlakové spojení z Přerova 7:35 (z Hulína - odjezd v 8:02), příjezd do Záhlinic v 8:05, pěšky asi 5 min. na místo srazu. Projdeme společně soustavu rybníků a nahlédneme zcela jistě nejen do tajů ptačí říše. Akce se koná za každého počasí a končí přibližně okolo 14. hodiny. Návrat zpět do Záhlinic, tak aby bylo možné stihnout vlaky (směr Hulín v 13:55, směr Otrokovice v 14:03). Akci pořádají Ornis Muzea Komenského, Moravský ornitologický spolek a ČSOP Via Hulín.
Exkurzi povede: Martin Vymazal, tel.: 608 368 333, e-mail: mvymazal(zavináč)seznam.cz

Zlín
Sraz v neděli 23. 4. v 7:00 na autobusové zastávce Pod Babou. Čeká Vás jarní procházka starými ovocnými sady Pod Babou a Baba, v průběhu povídání (nejen) o ptácích a určování ptáků podle vzhledu i hlasu (dalekohledy s sebou!). Pro zájemce možnost pokračování delším tradičním výletem po Pasekářské stezce. Pořádá ČSO ve spolupráci s OŽP MM Zlína. Vedou Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky(zavináč)birdlife.cz) a Lenka Pechová (e-mail: LenkaPechova(zavináč)zlin.eu)

Moravskoslezský kraj


Český Těšín
Sraz v neděli 30. 4. v 8.00 hod. na mostě přes Ropičanku (před ústím do řeky Olzy). Vycházka mezi rybníčky a po březích Olzy a Ropičanky, povídání o ptácích, jejich pozorování a určování podle vzhledu i hlasu, za příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Doporučujeme oděv a obuv „do přírody“, dalekohled, svačinu a dobrou náladu. Předpokládané ukončení mezi 11.–12. hodinou (je ale možné odejít i kdykoli během vycházky). Vedou Milan Bronclík (tel.: 608 438 872, e-mail: milan.bronclik(zavináč)tiscali.cz) a Daniel Křenek (tel.: 776 322 719, e-mail: dendrocopos(zavináč)seznam.cz).

Frýdlant nad Ostravicí
Sraz v neděli 14. 5. od 8:00 na louce u houpacího mostu. Následovat bude ukázka odchytu a kroužkování běžných druhů ptáků a procházka v lesích, loukách a polích v okolí řeky Ostravice. Akce se uskuteční za každého počasí. S sebou si vezměte vlastní dalekohled, svačinu případně také atlas ptáků a především dobrou náladu. Těším se na setkání. Vede Václav Tomášek (tomasekvaclav(zavináč)gmail.com).

Jablunkov
Sraz v pondělí 1. 5. v 8.00 na parkovišti před hlavní bránou Sanatoria Jablunkov, a. s. (49°34'8.682"N, 18°45'23.390"E). Vycházka po parku sanatoria, povídání o ptácích, jejich pozorování a určování podle vzhledu i hlasu, za příznivého počasí ukázka odchytu a kroužkování. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Doporučujeme vzít si s sebou dalekohled, svačinu a dobrou náladu. Předpokládané ukončení mezi 11.–12. hodinou (je ale možné odejít i kdykoli během vycházky). Vede Daniel Křenek (tel.: 776 322 719, e-mail: dendrocopos(zavináč)seznam.cz).

Jilešovice
Sraz v sobotu 29. 4. v 9:15 u Kolečkova mlýna na začátku areálu Kozmických ptačích luk za Jilešovicemi. Komentovaná prohlídka ornitologicky zajímavého území s tůněmi a mokřady, hnízdiště řady vzácných ptáků. Doporučujeme turistickou obuv, dlouhé kalhoty, dalekohledy, dobrou náladu. V rámci prohlídky prezentace a ochutnávka zdravých celozrnných výrobků firmy Semix Pluso spol. s.r.o., která se o areál stará. Kontakt: Adrián Czernik (adrian.czernik(zavináč)semix.cz).

Kopřivnice
Sraz v sobotu 6. 5. v 6:00 před budovou vlakového nádraží v Kopřivnici. Akce bude probíhat formou vycházky do okolí Kopřivnice. Vycházka bude zaměřena na pozorování ptáků a jejich určování v různých biotopech, především podle zpěvu. (Trasa vycházky bude ještě upřesněna). Akce bude probíhat za každého počasí. Vedoucí vycházky: Ondřej Mrkva, ondrej.mrkva(zavináč)vlcovice.net

Ostrava - NPR Žebračka
Mezinárodní den ptactva v národní přírodní rezervaci Žebračka
Sraz v sobotu 1. 4. v 8:10 nádraží ČD Ostrava Svinov. Návštěva NPR Žebračka a ORNIS Přerov. Dalekohledy s sebou. Vede Jan Mayer (733 726 250, e-mail: zo.csop.alces(zavináč)email.cz).

Ostrava - PP Turkov
Sraz v neděli 2. 4. v 8:30 na zastávce MHD B.Nikodéma. Mokřady PP Turkov II.díl mokřady – co jsme v únoru neviděli, tak na vlastní oči uvidíme. Dalekohledy s sebou. Vede Jan Mayer (733 726 250, e-mail: zo.csop.alces(zavináč)email.cz).

Ostrava Svinov
Sraz v sobotu 13. 5. v 8:30 nádraží ČD Ostrava Svinov. Pozorování ptactva na Kozmických loukách, Hlučínském jezeře, přírodní rezervaci Štěpán. Dalekohledy s sebou. Vede Jan Mayer (733 726 250, e-mail: zo.csop.alces(zavináč)email.cz).

Ostrava – Třebovice
Sraz v sobotu 13. 5. v 7:30 u hlavního vstupu do Třebovického parku u Altánu (Sládkovičovo náměstí). Čeká Vás procházka starým zámeckým parkem s několika památnými stromy, v průběhu povídání (nejen) o ptácích, určování ptáků podle hlasu a kontroly ptačích budek - vhodné zejména pro rodiny s dětmi (dalekohled s sebou!). Pro zájemce možnost pokračování delším výletem do PP Turkov a PR Štěpán. Pořádá Česká společnost ornitologická ve spolupráci s Úřadem městského obvodu Třebovice. Vede Evžen Tošenovský (tel.: 777 771 196, e-mail: tosenovsky(zavináč)birdlife.cz) a Monika Tošenovská.


06.04.2017
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791