Zde se nacházíte: Home > Akce a kampaně
Podkategorie:

Článek: ČSO hledá jméno pro štěně!

Terénní jednotka ČSO, která pátrá po otrávených nástrahách, se brzy rozroste o dalšího čtyřnohého parťáka. K osmiletému Chesapeake bay retrieverovi Samovi zanedlouho přibude štěně stejné rasy, které pod vedením Kláry Hlubocké podstoupí stejně jako Sam speciální výcvik. Nyní pro psího kluka nebo slečnu hledáme vhodné jméno odrážející významnost práce, kterou bude při ochraně ptáků v rámci projektu PannonEagle Life vykonávat. Veřejnost nám od začátku našeho fungování dává najevo svou podporu, a proto bychom lidem chtěli poděkovat tím, že necháme návrh jména právě na nich.


Jméno nového člena speciální psí jednotky, která pátrá po otrávených návnadách, mohou navrhnout fanoušci ČSO. Foto Klára Hlubocká.


Štěňata, ze kterých bude psovodka Klára vybírat, se narodila 2. května a velmi dobře prospívají. Vybraného jedince čeká náročný výcvik pro hledání otrávených nástrah a jejich obětí, kdy se pes musí naučit upozornit na nález, aniž by se ho jen dotkl. Jed karbofuran, který traviči nejčastěji používají, je totiž smrtelně jedovatý již ve velmi malých dávkách.


K retrievru Samovi, který už pilně trénuje a má za sebou dokonce i několik úspěšných akcí, brzy přibyde malý kolega. Foto Klára Hlubocká.


K vytvoření „psí jednotky“ inspirovali ČSO maďarští kolegové, kterým se použití speciálně vycvičených pátracích psů při ochraně dravců před otrávenými nástrahami velmi osvědčilo. Také jednotka ČSO dokázala za pouhé dva a půl měsíce svého fungování odhalit řadu případů ptačí kriminality, kterými se nyní zabývá Policie ČR.

Návrhy na jméno ve variantě jak pro psa, tak i pro fenku, mohou lidé zasílat do úterý 20. června (přes Facebook nebo e-mail karlikovabirdlife.cz), kdy Klára vybere to nejšikovnější štěně a zároveň i to nejvhodnější z vámi navrhovaných jmen.


Vyšetřování ptačí kriminality se věnujeme díky příspěvku Evropské unie - programu Life, a dotaci Ministerstva životního prostředí.

16.06.2017
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791