Zde se nacházíte: Home > ČSO/Birdlife > Info pro členy
Podkategorie:

Článek: Jednotka ČSO pro hledání otrávených nástrah má novou posilu

K sehrané dvojici Klára Hlubocká a retrívr Sam přibyl v úterý 20. června další parťák. Tím se stalo sedmitýdenní štěně Chesapeake Bay retrívra z chovatelské stanice Libami. Psovodka projektu PannonEagle Life Klára ho vybrala na základě výsledků vlastních testů a doporučení chovatelů a zároveň pro něj vybrala i jedno ze jmen navržených fanoušky ČSO. Psí kluk, který bude vycvičen pro hledání otrávených nástrah a jejich obětí, kterými se stávají často vzácní a kriticky ohrožení dravci, dostal jméno Victory (Vítězství).


Klára Hlubocká vybírala štěně pro projekt PannonEagle Life, které bude vycvičeno pro hledání otrávených nástrah a jejich obětí.


Pro výběr Chesapeake Bay retrívra, jako nejvhodnějšího plemene, se psovodka Klára Hlubocká rozhodla po skvělé zkušenosti s jejím osmiletým Chesapeake Bay retrívrem Samem, který už má za sebou téměř tři měsíce výcviku pro hledání otrávených nástrah a kadaverů dravců i několik ostrých akcí. Při výběru konkrétního štěněte vhodného pro tuto práci pak pomohly testy a dlouhodobé sledování štěňat chovatelem. Klára smečce přinesla neznámý předmět, prázdnou plechovku a sledovala, jak na ni budou reagovat. S neznámou věcí si nejlépe poradil tmavý pejsek, který o ní hned projevil zájem a začal ji nosit a ohryzávat. I při reakcích na různé hračky a další zkoušce, kdy Klára testovala čichací a stopovací schopnosti, si tento nebojácný pejsek vedl velmi dobře. Chovatel ho navíc sám doporučil jako nejvhodnější štěně a potvrdil tak výsledky testů.


Vybraný pejsek, který dostal jméno Victory, reagoval nejlépe ze všech na nové podněty.



Štěňata absolvovala také test na čichové a stopovací schopnosti.


Z velkého počtu návrhů, které nám fanoušci poslali, pak Klára vybrala pro nového člena jejího týmu jméno Victory, pracovně zkrácené na Viky. Viky si nyní musí zvyknout na nový domov, už má za sebou také první seznámení se Samem, který si zase bude muset zvyknout na nový přírůstek do smečky, a pak přijde na řadu základní výcvik ovladatelnosti, například nácvik chození na vodítku nebo trénování, aby pejsek poslechl na přivolání. Až zvládne tyto základy, začne s ním Klára výcvik pro projekt PannonEagle Life. Při něm se bude učit hledat nástrahy a mrtvá zvířata a označovat je tak, aby se jich ani nedotkl a nehrozilo mu tak otrávení. Věříme, že z chovatelské stanice si Klára nepřivezla jen okousané sandály a rozžvýkaný batoh, ale i novou naději na vítězství nad zákeřným zabijákem karbofuranem.
Zuzana Karlíková



Vyšetřování ptačí kriminality se věnujeme díky příspěvku Evropské unie - programu Life, a dotaci Ministerstva životního prostředí.

21.06.2017
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791