Zde se nacházíte: Home > ČSO/Birdlife > Tiskové zprávy ČSO
Podkategorie:

Článek: Zateplování netrápí jen rorýse, ale i překvapivě velké množství dalších druhů, které také potřebují naši ochranu

Za barevnými fasádami paneláků už touto dobou rorýsi pilně krmí svá mláďata. Tito obratní a neúnavní letci, kteří mají mezi lidmi řadu fanoušků, fungují jako deštníkový druh – vyslanci všech dalších živočišných druhů, které pro hnízdění nebo odpočinek také využívají lidské stavby. Právě těsná blízkost lidí se však může stát osudnou nejen rorýsům, ale například také jiřičkám, kavkám nebo silně ohroženým sýčkům, nemluvě o netopýrech. Ani na tyto druhy a na bezpečí jejich hnízd a úkrytů bychom při stavebních pracích neměli zapomínat.


Rorýs obecný funguje jako vyslanec všech ostatních druhů, které využívají lidské stavby k hnízdění či odpočinku. Foto: E. Tošenovský, ČSO


Pro mnohé obyvatele sídlišť je rorýsí pískání symbolem léta. Rorýsi se u nás totiž zdržují krátce, pouze v období hnízdění, které probíhá od května do července. Za několik posledních let se ale počty těchto milých společníků lidí dramaticky snížily. Hlavní příčinou je všudypřítomné zateplování, které sice šetří energie, ale pokud je nevhodně provedeno, ničí jedno rorýsí hnízdiště za druhým. V případě, že stavební práce zaskočí rorýse na hnízdě, jsou zazdění jedinci odsouzeni k jisté smrti.


Pro rorýse je ztráta oblíbeného hnízdiště (jako například podkroví) velkou ránou a na toto místo se pak může i několik let marně vracet. Foto: R. Gadas


Jen v Praze byla za několik let zateplováním zdecimována populace rorýsů téměř na polovinu původní velikosti! Proto je nyní v období hnízdění rorýsů (od 20. dubna do 10. srpna) zakázáno provádět práce v okruhu 5 metrů nebo 2 nejbližších poschodí od rorýsích hnízd.


Kromě mnoha ptačích druhů využívají lidská sídla také někteří savci – například netopýři. Foto: J. Polčák


A jak je to v období mimo hnízdní sezónu? Lidé by neměli zapomínat, že kromě přímého zničení hnízda hrozí ptákům i úplná ztráta místa vhodného pro hnízdění. Například rorýs si vhodnou náhradu za oblíbenou dutinu pod plochou střechou nebo v podkroví bude hledat velmi těžko a na zmařené hnízdiště se bude vracet i několik let. Jiřičkám může kromě stavebních prací v době hnízdění znepříjemnit život i pouhá změna povrchu fasády. Nové nátěry totiž mohou mít nižší přilnavost a jiřičkám tak může rozestavěné hnízdo nebo hnízdo s rostoucími mláďaty spadnout.


Přímo za fasádou domu může najít útočiště i ohrožený sýček obecný. Foto: M. Šálek, ČSO


Vedle známých opeřených sousedů lidí – rorýsů, vlaštovek nebo jiřiček, bychom měli myslet i na další ptačí druhy, které často využívají příležitosti, které nabízí lidská obydlí. Například naše nejohroženější sova – sýček obecný, si v posledních místech výskytu také občas vybere dutinu ve fasádě domu. Pod jednou střechou s námi ale mohou žít i ohrožené kavky, rehci, špačci, vrabci, sýkory nebo lejskové. Méně nápadní netopýři sice mezi ptáky nepatří, jsou to savci, ale naši pozornost a ochranu si také zaslouží. Pro ně představují naše sídla celoročně důležitý prostor pro bezpečný úkryt, pro péči o mláďata i zimování.

Kontakt
Lukáš Viktora
viktorabirdlife.cz
777 579 542

Odkazy
Stránky věnované ochraně rorýsů: www.rorysi.cz/rorysi
Databáze hnízdišť synantropních druhů: www.rorysi.cz/rorysidb/search.php



Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR na základě rozhodnutí ministra Životního prostředí.
www.mzp.cz   www.sfzp.cz







18.07.2017
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791