Zde se nacházíte: Home > Věda a výzkum
Podkategorie:

Článek: Birds of Venezuela

Birds of Venezuela je druhým vydáním stejnojmenné knihy, která vyšla poprvé v roce 1978. V uplynulých dvaceti pěti letech nejen přibylo množství znalostí o všech 1381 popsaných druzích, ale rovněž se u mnoha z nich změnil areál rozšíření (často bohužel k horšímu v důsledku mizení přirozeného prostředí).

Tato kniha je nejkompletnějším průvodcem ptáků Venezuely, popisujícím prakticky všechny dosud známé druhy a poddruhy, tedy celkem asi 40 procent druhů ptáků Jižní Ameriky. Jako všechny podobné knihy i tato začíná obecným úvodem týkajícím se uspořádání knihy, topografie, klimatu, biogeografie a vegetačních zón Venezuely. V něm najdete přes 40 barevných fotografií, dokumentujících rozmanitost přírodního prostředí této země.

Následuje krátký přehled národních parků a zmínka o ochraně přírody. Několik dalších stran je věnováno tahu ptáků a historii ornitologického výzkumu ve Venezuele. Za tímto obecným úvodem následují obrazové tabule. Naprostá většina z nich je barevných, nicméně některé tabule letících dravců jsou černobílé stejně jako tabule letících rorýsů (sedící dravci jsou však zobrazeni barevně). Na protilehlé straně každé tabule najdeme anglický a vědecký název zobrazeného druhu a stručný popis, včetně popisu poddruhu tam, kde je to relevantní. Tabule jsou dílem následujících (většinou známých) ilustrátorů: John Gwynne, Guy Tudor, Alejandro Grajal, Larry McQueen a Sophie Webb. Není myslím třeba se zmiňovat o tom, že tabule jsou skvělé. To, že by např. zbarvení ilustrovaného druhu neodpovídalo skutečnosti (kupř. jako v nedávno recenzované, nově vydané české knize), nepřichází v úvahu. Jednak ilustrátoři patří ke zkušeným terénním ornitologům s mnohaletou zkušeností v terénu, a navíc mnozí z nich pracují jako terénní průvodci pro renomované cestovní kanceláře. Kromě toho se nenajde nakladatel, který by riskoval v silné konkurenci (jaká např. v Anglii a USA existuje) vydat knihu se špatnými obrazovými tabulemi, jež jsou vlastně základem každé takové publikace.

Za obrazovými tabulemi následuje 650 stran vcelku detailního popisu jednotlivých druhů; nejdříve jsou uvedeny tělesné rozměry, určování v terénu, zaměnitelné druhy, hlas, chování, status a prostředí, vertikální rozšíření a poznámka. Každý popis je doplněn velkou černobílou mapou rozšíření, umožňující i znázornění detailů. Knihu uzavírá soupis téměř 840 zdrojů literatury a rejstřík anglických a vědeckých jmen. Vázaná verze je vhodná spíše do knihoven, neboť váží přes 1 kg, a rovněž cena je poměrně vysoká. Brožovaná verze, která je také dostupná, se hodí do terénu a je i značně levnější.

Birds of Venezuela
S. L. Hilty
878 stran, 67 obrazových tabulí, černobílé mapy rozšíření, pérovky v textu
Cena $ 99.95.
Vyšlo v roce 2003.
ISBN 0-691-02131-7 (vázaná).

Josef Kren

26.02.2003
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791