Zde se nacházíte: Home > O ptactvu > Ptáci ve světě

Článek: Jeřábi světa

S výjimkou Jižní Ameriky a Antarktidy obývají jeřábi všechny kontinenty naší planety. V Evropě se vyskytuje jeřáb popelavý a na východ od Černého moře i jeřáb panenský.

Tyto dva druhy osidlují i Asii a společně s nimi na tomto kontinentu najdeme i jeřába bílého, jeřába kápového, jeřába mandžuského, jeřába černokrkého a jeřába antigonina. Severní Amerika je domovem jeřába kanadského a jeřába bělohřbetého, v Africe žije jeřáb paví, jeřáb královský jeřáb rajský a jeřáb bradavičnatý a Austrálii obývá jeřáb antigonin a jeřáb australský.
Výskyty jsou samozřejmě omezeny pouze na určitý, většinou relativně malý, areál daného kontinentu.

Ohrožené druhy

Za pravděpodobně nejohroženější druh lze považovat jeřába bělohřbetého (Grus americana), jehož počty klesly v zimě 1941/42 na 15 ex. (sledován na jediném známém zimovišti na pobřeží Mexického zálivu). Po objevení hnízdišť ve Wood Buffalo National Park byla nejen zintenzivněna ochrana jeřábů, ale byl zaveden i program na řízenou reprodukci tohoto druhu. Přes veškeré úsilí žije dnes na světě pouze několik set těchto nádherných ptáků včetně jedinců v zajetí.

Jeřáb bílý (Grus leucogeranus) hnízdící na Sibiři v oblasti dolního toku řeky Ob a v tundře Jakutska byl rovněž dlouho považován za velmi ohrožený druh. Až po objevení nových zimovišť v Číně v roce 1980 bylo zřejmé, že tento druh je početnější než se předpokládalo. Např. v roce 1988 se tam napočítalo 1658 ptáků. Přesto je třeba tomuto druhu věnovat zvýšenou pozornost, neboť jeho hnízdiště v nejsevernějších částech Ruska mohou být velmi snadno narušena činností člověka a regenerace krajiny je v podmínkách těchto zeměpisných šířek velmi pomalá.

Jeřáb mandžuský (Grus japonensis) také nepatří k početným druhům. Pravidelná sledování na japonských zimovištích ostrova Hokkaidó však ukázala, že stavy těchto jeřábů pozvolna stoupají. Po objevení nových zimovišť v Korey se počet těchto ptáků odhaduje koncem 20. století na 1 700 - 2 000 ex.

Počty jeřábů červenolících (Grus vipio) se v 70. letech minulého století odhadovaly na 2 700 ks. Hnízdiště ve východní Asii jsou těžko evidovatelná, proto se i u tohoto druhu jeřába vychází z počtů zimujících ptáků. Významná zimoviště leží v Číně, Korey a Japonsku. I když se jejich stav oproti výše uvedenému údaji zdvojnásobil, patří stále jeřáb červenolící mezi ohrožené druhy ptáků.

Jeřáb kápový (Grus monachus) patří mezi málo známé druhy jeřábů. Jeho hnízdo bylo poprvé nalezeno až v roce 1974 v ussurijské tajze. Snad díky jeho tajuplnému způsobu hnízdění však jsou jeho početní stavy poměrně dobré; na západním pobřeží japonského ostrova Kjůšu zimuje každoročně okolo 8000 exemplářů.

Jeřáb černokrký (Grus nigricollis) je druh, který byl z jeřábů objeven jako poslední. Hnízdí totiž v odlehlých končinách Tibetu a Číny v nadmořské výšce přes 4 000 m. Rovněž zimoviště jsou na mělkých jezerech v neobydlených oblastech Číny. Jejich početní stav je odhadován na cca 6 000 ptáků.

Přehled
Jeřáb popelavý (Grus grus L.)
Jeřáb panenský (Anthropoides virgo)
Jeřáb červenolící Grus vipio)
Jeřáb kanadský (Grus canadensis)
Jeřáb bělohřbetý (Grus americana)
Jeřáb paví (Balearica pavonina)
Jeřáb královský (Balearica regulorum)
Jeřáb bradavičnatý (Bugeranus carunculatus)
Jeřáb rajský (Anthropoides paradisea)
Jeřáb bílý (Grus leucogeranus)
Jeřáb kápový (Grus monachus)
Jeřáb mandžuský (Grus japonensis)
Jeřáb černokrký (Grus nigricollis)
Jeřáb antigonin (Grus antigone)
Jeřáb australský (Grus rubicundus)

Petr Lumpe

03.10.2002
Počet názorů: 1 Přidat názor

Reakce čtenářů

bez předmětu (Eva Krajníková) 19.02.2003, 18:07



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791