Zde se nacházíte: Home > ČSO/Birdlife > Info pro členy
Podkategorie:

Článek: Zemřel nestor československé ornitologie, docent Karel Hudec (1927—2017)

V pátek 10. listopadu zemřel v Brně po krátké nemoci Karel Hudec ve věku těsně nedožitých 90 let.

Karla znalo několik generací ornitologů především jako autora a editora základního díla československé a později české ornitologie, Fauny ČSSR (Fauny ČR a SR, Fauny ČR) — Ptáci a jako autora nepřeberné řady dalších děl, od odborných publikací, přes popularizační články i knihy až po beletrii a divadelní hry. Pro předlouhou řadu přátel, spolupracovníků a žáků byl ale především vždy usměvavým a vstřícným člověkem, sršícím na dálku dobrou náladou a svým jedinečným humorem. Když letos v létě křtil svoji poslední knihu Ptáci v českém životě a kultuře, nic nenaznačovalo, že to bude kniha skutečně poslední. Karlův žák a jeden z nejbližších přátel Jožka Chytil dnes napsal: „Moravská (česká, československá, středoevropská) ornitologie osiřela — a přišla o svého nezapomenutelného guru, doyena, ale především skvělého člověka.“

Čest jeho památce!

Karel Hudec podepisuje svoji novou knihu při příležitosti jejího slavnostního uvedení 20. července 2017 v literární kavárně knihkupectví Academia v Brně.


Rozloučení s Karlem Hudcem se bude konat v úterý 21. listopadu, od 14 hodin ve smuteční obřadní síni brněnského krematoria.

Zdeněk Vermouzek
10.11.2017
Počet názorů: 0 Přidat názor

Reakce čtenářů



    © Česká společnost ornitologická 2002-2017
    Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce. ISSN 1803-6791